تشخیص ارادی یا غیرارادی بودن بیکاری بیمهشده، برعهده کمیتهای متشکل از نمایندگان سازمان تأمیناجتماعی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی محل اشتغال بیمه شده است
شفاآنلاین>سلامت>مدیرکل امور بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی ضمن تشریح جزئیات شرایط دریافت بیمه بیکاری گفت: پرداخت مقرری بیمه بیکاری فردی که در حین دریافت مقرری بازداشت یا زندانی شود، متوقف نخواهد شد.
به گزارش شفاآنلاین:بیمه بیکاری یکی از خدماتی است که تأمیناجتماعی به بیمهشدگان واجد شرایط ارائه میکند. از نظر قانون بیمه بیکاری، بیکار کسی است که خارج از اراده خود و تحت تأثیر برخی عوامل بیکار شده و در عین حال آماده به کار است.
تشخیص ارادی یا غیرارادی بودن
بیکاری بیمهشده، برعهده کمیتهای متشکل از نمایندگان سازمان تأمیناجتماعی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی محل اشتغال بیمه شده است؛ این افراد در صورت معرفی توسط واحدهای مربوطه و احراز شرایط قانونی به نسبت سوابق پرداخت حق بیمه، میتوانند از حمایت بیمه بیکاری برخوردار شوند.
همچنین اگر یک بیمه شده به علت تغییرات ساختار اقتصادی کارگاه مربوطه و به تشخیص وزارتخانه ذیربط و تائید شورای عالی کار، بیکار موقت شناخته شود، در کنار بیمهشدگانی که به علت حوادث غیرمترقبه مانند سیل، زلزله، جنگ، آتشسوزی بیکار میشوند، میتوانند از حمایت قانون بیمه بیکاری بهرهمند شده و متناسب با مدت بیمهپردازی از سازمان تأمین اجتماعی مقرری بیمه بیکاری دریافت کند.
مهدی شکوری، مدیرکل امور بیمه شدگان سازمان تأمیناجتماعی در پاسخ به این پرسش که «آیا مدیران عامل شرکتها میتوانند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند» با استناد به دادنامههای هیات عمومی دیوان عدالت اداری گفت: با توجه به تبصره ۵ الحاقی به ماده ۴ قانون تأمیناجتماعی و تبصره ذیل ماده ۵۱ قانون اصلاح قانون نظام صنفی(مصوب ۱۲ شهریور ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی) ماهیت بیمه مدیران اشخاص حقوقی و حقیقی غیردولتی اعم از مدیرعامل، رئیس و نایبرئیس و اعضای هیأتمدیره جنبه اختیاری داشته و این قسم از بیمهشدگان به استناد بند ۲ تبصره ماده یک قانون بیمه بیکاری، مشمول این قانون نمیشوند.
شکوری همچنین یادآور شد: برقراری بیمه بیکاری بانوان بیمه شدهای که در زمان مرخصی زایمان و ایام شیردهی با عدم تمدید قرارداد یا اخراج از سوی کارفرما مواجه شدهاند، با رعایت قانون بیمه بیکاری، آییننامه اجرایی آن و سایر شرایط و مقررات قانونی بلامانع است.
دریافت مقرری بیمه بیکاری مانع از دریافت مستمری جزیی نمیشود
وی درباره بیمه بیکاری شاغلان قراردادهای پیمانکاری نیز گفت: مطابق بند یک تفاهمنامه مشترک یکم اسفند ۱۳۸۴ بین سازمان تأمیناجتماعی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کارگران قراردادی شاغل در فعالیتهایی با ماهیت دائمی که کار آنها جنبه مستمر دارد، درصورتی که مدت سابقه آنها در آخرین کارگاه کمتر از یک سال نباشد، با دارا بودن سایر شرایط مندرج در قانون، از مزایای بیمه بیکاری بهرهمند خواهند شد.
شکوری ادامه داد: چنانچه کارگران شاغل در پروژه یا کارگران فصلی در اثنای قرارداد کار منعقده با کارفرما، بیکار شوند و موضوع به تایید هیات تشخیص اداره کار و کمیته بیکاری رسیده باشد، با احراز سایر شرایط قانونی امکان دریافت بیمه بیکاری را خواهند داشت.
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمیناجتماعی تأکید کرد: مطابق تبصره ۳ ماده ۷ قانون بیمه بیکاری، دریافت مقرری بیمه بیکاری مانع از دریافت مستمری جزیی نمیشود.
وی درباره روند پرداخت بیمه بیکاری برای شاغلانی که بهصورت دستهجمعی اخراج شدهاند نیز افزود: بهمنظور پیشگیری از بیکاری و بررسی راهکارهای بازگشت به کار، در مواردی که تعداد کارگران اخراجی یک کارگاه بیش از ۱۰ نفر باشد، موضوع در کمیته استانی مطرح میشود تا بررسی و درباره آن اظهارنظر شود و در صورت احراز سایر شرایط قانونی، برقراری بیمه این افراد بلامانع است.
شکوری تأکید کرد: بیمه بیکاری فقط به مشمولان قانون تأمیناجتماعی که تابع قانون کار هستند، تعلق میگیرد و بر این اساس برقراری بیمه بیکاری برای کسانی که تابع این قانون نیستند، موضوعیت ندارد.
مدیرکل بیمهشدگان سازمان تأمیناجتماعی درباره استمرار یا قطع پرداخت بیمه بیکاری به زندانیان و مشمولان حبس اضافه کرد: پرداخت مقرری بیمه بیکاری فردی که در حین دریافت مقرری، بازداشت یا زندانی شود، متوقف نخواهد شد.