دیابت نوع ۱ نسبت به دیابت نوع ۲ که معمولاً در بزرگسالی ایجاد میشود و اغلب با چاقی همراه است، شیوع بسیار کمتری دارد. در مقابل، نوع ۱ یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به سلولهای لوزالمعده که انسولین تولید میکنند حمله میکند
شفاآنلاین>سلامت>یک مطالعه جدید نشان می دهد کودکانی که به کووید۱۹ مبتلا می شوند ممکن است کمی بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ باشند.
به گزارش شفاآنلاین:محققان دریافتند که از بیش از ۲۸۵ هزار کودک مبتلا به کووید، ۰.۰۴ درصد در شش ماه آینده به دیابت نوع ۱ مبتلا شدند. در حالی که این درصد، مقدار کمی است، اما ۷۲ درصد بیشتر از گروه مقایسه کودکان بدون سابقه کووید بود.
دیابت نوع ۱ نسبت به دیابت نوع ۲ که معمولاً در بزرگسالی ایجاد میشود و اغلب با چاقی همراه است، شیوع بسیار کمتری دارد. در مقابل، نوع ۱ یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به سلولهای لوزالمعده که انسولین تولید میکنند حمله میکند.
افراد میتوانند در هر سنی به دیابت نوع ۱ مبتلا شوند، اما معمولاً در دوران کودکی بروز میکند.
تعدادی از مطالعات، کووید را با افزایش خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ در بزرگسالان مرتبط دانسته اند، اما کمتر در مورد اینکه آیا کودکان مبتلا به عفونت ممکن است با خطر ابتلاء به دیابت نوع ۱ روبرو باشند یا خیر، شناخته شده است.
«رونگ زو»، یکی از محققان این مطالعه از دانشگاه کیس وسترن، گفت: «از آنجایی که بخش عظیمی از جمعیت جهان در معرض کووید بوده یا خواهند بود، حتی افزایش اندک در خطر ابتلاء به دیابت نوع ۱ میتواند به تعداد زیادی از موارد تبدیل شود.»
هیچ درمانی برای دیابت نوع ۱ وجود ندارد و افراد مبتلا به این بیماری باید تا آخر عمر هر روز انسولین مصنوعی مصرف کنند.
یک متخصص بیماریهای عفونی تاکید کرد، این یافتهها ثابت نمیکند که کووید به طور مستقیم خطر ابتلاء به نوع ۱ را افزایش میدهد.
شواهد دیگری از تحقیقات آزمایشگاهی وجود دارد که از این ایده حمایت میکند که عفونت کووید میتواند منجر به دیابت، از جمله نوع ۱، شود.
به گفته محققان، «کروناویروس در سلولهای بتای پانکراس بیمارانی که بر اثر عفونت جان خود را از دست دادهاند، شناسایی شده است. سلولهای بتا مسئول تولید انسولین هستند.»
محققان دریافتند به نظر میرسد عفونت کووید ۱۹ سلولهای بتا را به گونهای تغییر میدهد که بیان انسولین را کاهش داده و بیان گلوکاگون، هورمونی که قند خون را افزایش میدهد، بالا میبرد.
ممکن است کروناویروس با آسیب مستقیم به سلولهای پانکراس، و به ویژه در مورد نوع ۱، با تحریک پاسخ ایمنی در پانکراس که آسیب را بیشتر میکند، منجر به دیابت شود.
یافتههای جدید بر اساس سوابق بهداشتی بیش از ۵۷۰ هزار بیمار کودک از ۱۵ کشور جهان است. نیمی از آنها در مقطعی بین مارس ۲۰۲۰ و دسامبر ۲۰۲۱ به کووید مبتلا شده بودند. نیمی دیگر در همان دوره به نوع دیگری از عفونت تنفسی مبتلا شده بودند.
در گروه کووید، کمی بیش از ۰.۰۴ درصد به دیابت نوع ۱ در مدت شش ماه پس از ابتلاء تشخیص داده شدند. این میزان در مقایسه با گروه مقایسه، که در آن ۰.۰۲۵ درصد از کودکان مبتلا به دیابت بودند، ۷۲ درصد بیشتر بود.
پس از اینکه محققان برخی عوامل دیگر، از جمله سابقه خانوادگی دیابت را ارزیابی کردند، عفونت کووید همچنان با ۸۳ درصد بیشتر خطر ابتلاء به دیابت در طول ۶ ماه بعد مرتبط بود.