وزارت بهداشت اعلام کرد فعالیت عطاریها بدون مجوز ممنوع است. داروسازان میگویند تخلفات زیادی در حوزه دارویی و درمانی از سوی این مراکز رخ میدهد
شفاآنلاین>سلامت>وزارت بهداشت اعلام کرد فعالیت عطاریها بدون مجوز ممنوع است. داروسازان میگویند تخلفات زیادی در حوزه دارویی و درمانی از سوی این مراکز رخ میدهد
به گزارش شفاآنلاین:فعالیت عطاریها بدون مجوز وزارت بهداشت ممنوع شد. معاونت درمان وزارت بهداشت، با ابلاغ دستورالعملی مرتبط با فعالیت در حوزه سنتی و فروش گیاهان، این خبر را اعلام کرد. پیش از این عطاریها تنها از اتحادیه عطاریها مجوز میگرفتند و گاهی بازرسان معاونت درمان وزارت بهداشت، بازدیدهایی از محل داشتند؛ بدون اینکه بررسی ویژهای روی ترکیبات گیاهان صورت گیرد. حالا در دستورالعمل ابلاغی وزارت بهداشت برای فعالیت این صنف، حدود وظایف، تعیین صلاحیت و نحوه صدور مجوز فعالیت فعالان حوزه طب سنتی و بهطور مشخص اشخاص حقیقی فاقد مدارک رسمی تحصیلی پزشکی که داوطلب ارزشیابی علمی و عملی برای دریافت اجازهنامه فعالیت در این حوزه هستند، تعیین شده و در پایان آمده: «با اجرای این دستورالعمل، هرگونه فعالیت بدون مجوز معتبر در حوزه طب سنتی ایرانی غیرقانونی خواهد بود.»
پیش از این، دارا بودن گواهی تخصصی یا مدرک دانشگاهی مرتبط یا حضور یک نفر واجد شرایط شاغل در واحد صنفی، برای دریافت مجوز فعالیت برای راهاندازی یک عطاری الزامی بود. با این حال بهگفته رئیس سابق اتحادیه عطاران، در عطاریها مانند داروخانهها، فرد متخصص با دانش مرتبط ملزم به حضور نیست. حالا داروسازان تأکید میکنند که با تصمیم جدید وزارت بهداشت، میتوان جلوی بخشی از تخلفات و ورود این صنف بهکار درمانی و دارویی را گرفت. این تخلفات در شرایطی رخ میدهد که این افراد، پیش از راهاندازی کسبوکارشان، تعهد محضری میدهند که در کار پزشکی دخالتی نکنند.
ماجرای تخلف در عطاریها بارها عنوان شده و در 2سال گذشته با شیوع کرونا، تقاضا برای داروها و ترکیبات گیاهی بالا رفته است. فعالان این حوزه در این مدت، تبلیغات گستردهای هم در فضای مجازی داشتهاند و از این طریق مشتریان زیادی جذب کردهاند. فروش داروهای لاغری و مزاجشناسی تا درمانهای قطعی فشار خون، دیابت، بیماریهای تیروئید و کرونا و... تنها بخشی از فعالیت عطاریهای آنلاین و غیرآنلاین است.
عطاریها از داروخانهها بیشتر شدهاند
علی فاطمی، نایبرئیس انجمن داروسازان ایران تأکید میکند که تعداد عطاریها از داروخانهها بیشتر شده و اغلب هم محصولاتشان بدون هیچ نظارتی و در شرایط بد نگهداری و عرضه میشود. در کنار آن، خود فروشنده هم صلاحیتهای لازم را ندارد. او پیش از این درباره عطاریها پژوهشی انجام داده و حالا میگوید: «در بررسیها مشخص شد بسیاری از گیاهان موجود در عطاریها، آلوده به فضولات حیوانی است. در میان آنها ممکن بود آلودگیهای قارچی و انگلی زیادی هم وجود داشته باشد. از همه اینها مهمتر، شرایط خشک کردن گیاهان است. شما در عطاری هیچ بستهای نمیبینید که تاریخ انقضا داشته باشد؛ درحالیکه همان محصول ممکن است دچار کپک یا قارچ شده باشد. استفاده طولانیمدت از این محصولات میتواند منجر به ابتلا به سرطان شود.» او درباره وجود مواد شیمیایی در این ترکیبات گیاهی هم توضیح میدهد و میگوید: «برخی داروهایی را به اسم چاقی صورت میفروشند؛ درحالیکه چنین محصول گیاهیای وجود ندارد و به این ترکیبات، کورتن اضافه میکنند که منجر به چاقی صورت میشود، اما استفاده از این ترکیبات برای طولانیمدت، افراد را میتواند دچار پوکی استخوان، زخم معده، آب مروارید، نازکی پوست، قند خون و بیماریهای دیگر کند.» بهگفته فاطمی، باید نظارتها در ارتباط با این محصولات افزایش پیدا کند و این گیاهان لازم است نمونهبرداری شوند تا میزان سلامت آنها تأیید شود. بهگفته او، تا پیش از این عطاریها زیرنظر اتحادیه بودند و مجوزشان را از همانجا میگرفتند و برای گرفتن مجوز هم مانند بسیاری از فعالیتها باید کارت بهداشت و... میگرفتند، اما اینکه نظارت مستقیمی از سوی وزارت بهداشت بر عملکرد این صنف باشد، چنین اقدامی صورت نمیگرفت و اگر هم نظارتی بود در حد کنترل محیط بود.
تجارت پرسود عطاری
محمود هادیپور، داروساز معتقد است عطاری از ابتدا تا انتها، تجارت پرسودی است که به این راحتیها زیر بار قوانین نمیروند؛ تجارتی که حتی برخی از پزشکان که در طب سنتی فعال هستند، در آن نقش دارند و از آن درآمدهای کلانی به دست میآورند. او در توضیح بیشتر میگوید: «هماکنون عطاریها، اقدامات درمانی میکنند و این وضعیت قابلقبول نیست. بسیاری از ترکیبات محصولاتی که فروخته میشود، خشک است و تصور میشود که بیخطرند؛ درحالیکه مصرف آنها میتواند عوارض شدیدی داشته باشد. همه اینها در شرایطی است که بیشتر مراجعهکنندگان سالمندند و ممکن است این داروهای گیاهی، تداخلات دارویی برای آنها ایجاد کند.» او میگوید پیش از این پیشنهاد راهاندازی داروخانههای گیاهی در داخل داروخانهها را داده بودیم که با این روش فروش این گیاهان ضابطهمند میشود: «فروش محصولات گیاهی، چرخه مالی قابلتوجهی دارد و ساماندهی آنها کار سادهای نیست. زمانی که یک تجارت پرسود میشود، خطرات آن هم بالا میرود. »
علیرضا رضاییقهرودی، تا فروردین امسال، رئیس اتحادیه
عطاران، سقطفروشان، مواد شوینده و کالای دخانی بود، حالا میگوید: «عطاریها تا پیش از این برای فعالیتشان نیازی به مجوز وزارت بهداشت نداشتند. در عطاریها حتما لازم نیست فرد متخصص حضور داشته باشد؛ با این حال زمانی که برایشان پروانه کار صادر میشد، آنها باید تعهد محضری میدادند که در کار پزشکی دخالت نکنند.» رضایی میگوید تا آن زمان که مسئولیت داشته، بیشترین تخلفها از سوی عطاریهایی بوده که پروانه کسب نداشتند و از میان حدود 4هزار عطاری در تهران، شاید حدود 20 تا 25درصدشان تخلف داشتند که تخلف هم نداشتن مجوز بود: «همان موقع بازرسانی از سوی معاونت درمان وزارت بهداشت، بازدیدهای سرزدهای از این عطاریها داشتند و تخلفها را به اتحادیه گزارش میکردند.» او به تفاهمنامهای که در دوران مسئولیتش با معاونت غذا ودارو امضا شد، اشاره میکند: «براساس آن تفاهمنامه، قرار شد افرادی که برای گرفتن مجوز اقدام میکردند بهمدت 72ساعت آموزشهای اولیه برای این کار را بگذرانند و در کنار آن هم تعهد دهند که در امور پزشکی دخالتی نداشته باشند.» همشهری