به گزارش شفاآنلاین:اگر متوجه شده اید مدفوع شما سیاه و قیر مانند به نظر می رسد، ممکن است به یک مشکل جدی تری مانند خونریزی در دستگاه گوارش شما مرتبط باشد. اما ممکن است به خاطر چیزهایی باشد که خورده اید.
در مورد برخی از دلایلی که مدفوع شما ممکن است رنگ تیرهتری به خود بگیرد و اینکه چه زمانی با پزشک صحبت کنید، در ادامه توضیح داده شده است.
اگر متوجه شده اید مدفوع شما از قهوه ای معمول به رنگ سیاه تر شده است، ممکن است به دلیل انواع غذاهایی باشد که خورده اید. این امر به ویژه اگر متوجه علائم گوارشی اضافی نشده باشید، صادق است.
بسیاری از افراد برای کم خونی از مکمل های آهن استفاده می کنند، وضعیتی که در آن خون افراد دارای مقدار کمتر از حد طبیعی گلبول های قرمز است که باعث احساس خستگی و ضعف می شود. این مکمل ها می توانند عوارض جانبی کمی داشته باشند، از جمله:
اگر مکمل های آهن مصرف می کنید و مشکلاتی با عوارض جانبی آن دارید، با پزشک خود صحبت کنید. انواع مختلفی از مکمل های آهن وجود دارد و برخی ممکن است برای معده شما راحت تر از بقیه باشند.
داروهای حاوی بیسموت ساب سالیسیلات(مانند پپتو بیسمول) می توانند مدفوع شما را سیاه کنند. مصرف بیش از حد بیسموت ساب سالیسیلات در مدت زمان طولانی نیز می تواند زبان و دندان های شما را سیاه کند.
زخم های باز روی پوشش دستگاه گوارش در حالی که آنها همیشه دردناک نیستند، می توانند باعث ایجاد موارد زیر شوند:
هنگامی که زخم ها شروع به خونریزی می کنند، می توانند علائم شدیدتری از جمله مدفوع سیاه، چسبنده و قیری رنگ (که به دلیل مخلوط شدن خون با مایعات گوارشی تیره تر هستند) ایجاد کنند. از آنجایی که این یک علامت شدیدتر است، اگر این مدفوع تیره با هر یک از تظاهرات بالا همراه باشد، باید در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید.
علاوه بر زخم، چند بیماری دیگر وجود دارد که می تواند باعث خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی شود که به نوبه خود می تواند منجر به مدفوع سیاه و قیری شود. مدفوع سیاه ناشی از این نوع مشکلات گوارشی فوقانی گاهی اوقات ملنا نامیده می شود . چند مورد از این شرایط عبارتند از:
بسیاری از این شرایط جدی هستند و شامل مجموعه ای از علائم گوارشی دیگر می شوند. اگر مدفوع شما برای چند روز سیاه و قیری بوده و با معده درد و استفراغ همراه است، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
مری لوله ای است که غذاها و مایعات را به معده می رساند. هنگامی که وریدهای داخل مری متورم میشوند، وضعیتی که معمولاً به سیروز یا سایر بیماریهای پیشرفته کبدی مرتبط است، میتوانند گهگاه پاره شوند و باعث مدفوع قرمز و خونی یا مدفوع سیاه و قیری شوند.
مهم است که اگر قبلاً از بیماری کبدی خود مطلع هستید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید و مدفوع سیاه را همراه با موارد زیر تجربه کنید:
اگر علائم شما به اندازه کافی شدید نباشد که نیاز به مراجعه به بیمارستان داشته باشد، پزشک احتمالاً در مورد سابقه پزشکی شما سؤال می کند و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد تا علت رنگ غیرمعمول مدفوع شما را مشخص کند. آنها احتمالا آزمایش خون و نمونه مدفوع را پیشنهاد می دهند و همچنین ممکن است تصویربرداری (مانند اشعه ایکس) را برای دیدن داخل دستگاه گوارش شما پیشنهاد کنند.
پزشک شما همچنین ممکن است برای ارزیابی وضعیت روده شما یک گاستروسکوپی یا کلونوسکوپی تجویز کند.
کولونوسکوپی اغلب در حالی که تحت آرامبخشی هستید انجام می شود. پزشک یک لوله نازک و منعطف را از طریق مقعد وارد رکتوم میکند و یک دوربین در انتهای آن قرار میگیرد تا داخل روده بزرگ شما را ببیند و علت علائم شما را جستجو کند.
گاستروسکوپی از نظر ماهیت مشابه کولونوسکوپی است اما بر روی مری، معده و روده کوچک تمرکز دارد. لوله نازک به جای مقعد، از طریق گلو وارد می شود.
درمان مدفوع سیاه با توجه به عامل ایجاد کننده این بیماری متفاوت است.
اگر متوجه شدید که مقدار زیادی زغال اخته، شاه توت و سایر غذاهای تیره مصرف کرده اید، مصرف خود را برای چند روز محدود کنید و ببینید آیا تفاوتی ایجاد می کند یا خیر.
همین امر در مورد مکمل های آهن و داروهای حاوی بیسموت ساب سالیسیلات نیز صدق می کند؛ اگر فکر می کنید مدفوع سیاه رنگ شما ممکن است به مصرف هر یک از اینها مرتبط باشد، با پزشک خود در مورد جایگزین های بی خطر صحبت کنید.
زخم ها می توانند دلایل مختلفی داشته باشند، اما اشکال خفیف تر معمولاً با روش های زیر درمان می شوند:
جراحی همچنین یک گزینه برای موارد شدیدتر زخم های خونریزی دهنده است.
اگر مدفوع سیاه شما به دلیل شرایطی باشد که باعث خونریزی دستگاه گوارش فوقانی می شود، درمان شما بسته به شدت بیماری متفاوت خواهد بود.
اگر مدفوع سیاه و قیری رنگ شما با ناراحتی گوارشی یا سایر علائم شدید همراه است، منتظر صحبت با پزشک خود نباشید – فوراً وقت ملاقات بگیرید یا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی، اگر در قسمت فوقانی دستگاه گوارش (مری، معده و دوازدهه) خونریزی دارید، ممکن است مدفوع سیاه و قیری داشته باشید که ملنا نامیده می شود. می تواند نشانه سرطان مری و معده باشد.
برخی دیگر از علائم سرطان مری عبارتند از:
اگر سرطان معده دارید، ممکن است علائمی مانند:
درمان این سرطان ها به مرحله بیماری و میزان گسترش آن بستگی دارد. گزینه ها می توانند شامل جراحی،شیمی درمانی یا پرتو درمانی باشند.
سرفه یا استفراغ شدید می تواند مری را پاره کند و باعث خونریزی شود، وضعیتی که پارگی مالوری-وایس نامیده می شود.
علائم دیگری که ممکن است داشته باشید عبارتند از:
بیشتر این سندرم ها خود به خود بهبود می یابند. با این حال پزشکتان می تواند از درمان حرارتی استفاده کند یا دارویی برای متوقف کردن خونریزی به شما بدهد.
با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
واریس سیاهرگهای متورم در مری هستند لولهای که غذا به سمت پایین حرکت میکند تا از گلو به معده برسد. این وریدهای غیرطبیعی گاهی اوقات می توانند خون نشت کنند یا باز شوند. آنها در افراد مبتلا به بیماری کبدی شایع تر هستند .
اگر واریس علت خون قرمز روشن در مدفوع شما باشد، ممکن است علائمی مانند:
خونریزی در مری یک وضعیت اورژانسی است که نیاز به درمان در بیمارستان دارد. درمان معمولاً شامل دریافت دارو از طریق IV برای کاهش فشار در رگها یا روشی به نام آندوسکوپی برای بستن رگها برای توقف خونریزی است.
با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
به گزارش سلامت نیوز، دکتر امیر ایجادی
گفت : مصرف قرص های آهن و گوشت قرمز نیز ممکن است باعث تیره شدن مدفوع شوند
که البته در این صورت، جای نگرانی وجود ندارد. همچنین نباید از خاطر برد
که سیاه شدن رنگ مدفوع در نتیجه مصرف قرص های آهن، فقط نشان دهنده مصرف آهن
است، نه جذب آهن در بدن. به همین دلیل، پیش از انجام آزمایش مدفوع، نباید
قرص آهن یا گوشت قرمز مصرف کرد، زیرا احتمال مثبت نشان دادن تست خون مخفی
را در مدفوع افزایش میدهد.
ایجادی خاطرنشان کرد: وجود خون در
مدفوع، علامت مهمی است و حتما باید به پزشک مراجعه شود. بیماری هایی که در
گذشته فقط در افراد مسن دیده می شد، امروزه در افراد جوان تر هم مشاهده می
شود. «تومورهای کولون» یا همان تومورهای روده بزرگ از جمله این بیماری
هاست.
وی یادآور شد: تغییر رنگ مدفوع نسبت به سن هر فرد، معنای
متفاوتی دارد. علت تیره یا روشن بودن رنگ مدفوع و اینکه آیا خون در مدفوع
وجود دارد یا خیر، با توجه به سن فرد تحلیل و تشخیص داده می شود.
متخصص جراحی کلیه با اشاره به اینکه گاهی وجود خون در مدفوع به دلیل وجود
پارگی و شکاف های کوچک و عفونت کرده در روده است گفت: در صورت بروز چنین
مشکلی، فرد مبتلا در هر سنی اجابت مزاج همراه با درد را تجربه می کند که به
آن شقاق گفته می شود. شقاق ممکن است عامل ایجاد یبوست باشد یا بالعکس،
یبوست باعث تشدید شقاق شود. از آنجا که شقاق، درد زیادی به فرد تحمیل می
کند، فرد از اجابت مزاج خودداری کرده و همین مساله باعث خشکتر شدن مدفوع و
منتهی به یبوست میشود.سلامت نیوز