در کشور عزیزمان به صورت هفتگی سویههای کرونا رصد میشوند و اکنون زیرسویه اومیکرون به نام ۵٫BA به زیرسویههای ۷٫BA و ۲٫BA اضافه شده است که البته این زیرسویه جدید شدت انتقال بسیار بیشتری دارد.
شفاآنلاین>سلامت>موارد ابتلا و بستری و فوت ناشی از کرونا در ایران افزایش پیدا کرده است. دکتر محمدمهدی گویا گفت: در اروپا با موج سنگین بیماری کرونا روبهرو هستیم و در کشورهای اطراف ایران هم موارد بیماری افزایش پیدا کرده است.
البته اکثر موارد مشاهده شده، خفیف است، برخی با علائم تب و سرفه و گلودرد و برخی با علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ مراجعه میکنند.
در کشور عزیزمان به صورت هفتگی سویههای کرونا رصد میشوند و اکنون زیرسویه اومیکرون به نام ۵٫BA به زیرسویههای ۷٫BA و ۲٫BA اضافه شده است که البته این زیرسویه جدید شدت انتقال بسیار بیشتری دارد.
پزشکان باید افراد مشکوک به علائم کرونا را برای تست ارجاع بدهند، زیرا تست مثبت موجب میشود تا فرد مبتلا خود را قرنطینه و نکات بهداشتی را رعایت کند. تعداد زیادی از مراجعین به مراکز درمانی صرفا با علائم گوارشی مانند تب، درد شکم، اسهال، تهوع و استفراغ مراجعه میکنند. این علائم ضمن اینکه در ابتلا به کووید وجود دارند، ناشی از ویروسهای فصل بهار و تابستان هم میتوانند باشند. نورو ویروس و انترو ویروس از جمله ویروسهای فصل گرم مانند بهار و تابستان هستند که باعث علائم فوق میشوند.
برای افتراق از
کرونا ضمن شرح حال و معاینه دقیق باید برای بیمار تستهای خونی مانند PCR انجام شود، چون اسهال ویروسی به هیچ وجه نیاز به آنتیبیوتیک ندارد و معمولا خود محدودشونده هستند و با رعایت بهداشت و درمانهای حمایتی، بهبود مییابند. شستوشوی کامل دستها و سرویس بهداشتی و ضدعفونی کردن آنها مانع انتقال به سایر افراد میشود. تماس Oral-Fecal (دستی و دهانی) بهترین راه انتقال این نوع ویروسها است.
ضمن اینکه آب آشامیدنی و مواد غذایی مصرفی باید کاملا تمیز و بهداشتی باشند. این ویروسها معمولا بین ۷۲-۴۸ ساعت باعث ایجاد علائم میشوند و اسهال آنها غیرخونی است و تب نیز ضمن فروکش کردن اسهال از بین میرود.
ضمن مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم، باید از خوردن مواد غذایی چرب و شیرین پرهیز کنید و مایعات گرم به ویژه سوپ در جبران آب از دست رفتهی بدن، کمککننده هستند. زیرسویه جدید کرونا، ایمنگریزترین زیرسویه شناخته شده است. بهجز رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله اجتماعی، تزریق دوز چهارم واکسن کرونا حائز اهمیت است. کسانی که تاکنون واکسن کووید را دریافت نکردهاند بیشترین خطر ابتلا را دارند. بهتر است در اولین فرصت نوبت اول و دوم واکسن خود را دریافت کنند چون احتمال درگیری ریوی و مرگ در آنها بسیار بیشتر از سایر افراد است. همه افرادی که واکسیناسیون کووید را قبلا انجام دادهاند و شش ماه از نوبت قبلیشان گذشته است توصیه میشود یک نوبت بوستر دریافت کنند.
در ایران عزیزمان ۱۵۰ میلیون دوز تزریق واکسن کرونا داشتهایم که عمدتا عوارض خفیف و قابل تحملی هم داشتهاند. تزریق واکسن از ابتلا به فرم شدید بیماری که منجر به بستری شدن و مرگومیر میشود جلوگیری میکند. در حال حاضر افراد زیر ۱۲سال نیازی به دریافت دوز یادآور ندارند. افرادی که مبتلا به کووید شدهاند بهتر است با فاصله یک ماهه بعد از بهبودی، واکسن یادآور خود را دریافت کنند. درمورد افراد پرخطر و مبتلا به بیماریهای خاص، بارداران و… با تایید پزشک، تمامی انواع واکسنهای موجود در کشور عزیزمان قابل استفاده هستند.
تمامی انواع واکسنهای کووید از تقریبا ۲۰ میلیون مرگی که تخمین زده میشد در سال اول پس از شروع واکسیناسیون جلوگیری کردند. اگر هدف WHO برای واکسینه کردن ۴۰% از جمعیت هر کشور با دو دوز یا بیشتر واکسن تا پایان سال ۲۰۲۱ محقق میشد، جان ششصد هزار نفر دیگر نیز نجات پیدا میکرد که متاسفانه به دلیل کمبود تولید واکسن در کل دنیا محقق نشد. از زمانی که اولین واکسن کووید به طور رسمی جدای از کارآزمایی بالینی در ۸ دسامبر ۲۰۲۰ تجویز شد، تقریبا دوسوم جمعیت جهان حداقل یک دوز واکسن کووید را دریافت کردهاند. اما علیرغم سرعت بالای توزیع واکسن در سراسر جهان، از زمان تزریق اولین واکسن، بیش از سه و نیم میلیون مورد مرگ ناشی از کووید تاکنون گزارش شده است که شاید با همت والاتر و خنثیسازی مخالفین واکسن، شاهد از دست رفتن جانهای کمتری بودیم.
آلمان بالاترین میزان دوز بوستر و کمترین میزان مرگ به نسبت موارد بیماری را دارد. افرادی که واکسینه نمیشوند مانع خروج از پاندمی کرونا میشوند. با توجه به نزدیک شدن به دهه محرم و روزهای تاسوعا و عاشورا باید رعایت پروتکلهای بهداشتی با شدت بیشتر و زیادتر از طرف هموطنان عزیزمان صورت بگیرد. بهتر است تزریق واکسن دوز بوستر قبل از فرارسیدن این روزهای گرانقدر انجام شود تا مانع گردش ویروس کرونا در جامعه و افزایش بستری شدن و مرگومیر شویم. لطفا کرونا را جدی بگیریم.
دکتر بهاران فرخندهمهر/ متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری/ جهان صنعت