به گزارش شفا آنلاین،دکتر عباس شکری با بیان اینکه برخی از افراد گمان میکنند زردی نوزادان در ارتباط با کیسه صفرا است، گفت: ارتباطی میان کیسه صفرا و زردی نوزاد وجود ندارد. به عبارت بهتر زردی حاصل از انهدام گلبول قرمز خون بعد از تولد نوزاد است. با توجه به اینکه نوع هموگلوبین خون در دوران جنینی و تولد متفاوت است، با تولد نوزاد سلولهای خونی به انهدام و ساخت سلول دائمی در مغز استخوان میپردازند.
وی در ادامه افزود: اگر انهدام سلولهای خونی در روزهای اول آهسته اتفاق افتد و از حد 15 تا 16 تجاوز نکند، زردی حاصل در نوزاد امری طبیعی است که به اصطلاح زردی فیزیولوژیک میگویند و به نوزاد ضرری نمیرساند.
این متخصص اطفال و نوزادان با اشاره به اینکه اختلاف RH خون و نوع گروه خونی پدر و مادر در میزان زردی نوزاد اثر میگذارد، خاطرنشان کرد: این موارد باعث انهدام بیش از حد مجاز سلولهای خونی و غیرعادی بودن آن میشوند که در صورت از دست دادن زمان مناسب درمان، میتواند بر سلولهای مغزی تاثیر منفی گذارد.
شکری در ادامه تاکید کرد: پس از تولد نوزاد، بیلی روبین (ماده حاصل از انهدام سلول خون) هر 2 تا 4 ساعت اندازهگیری میشود تا از حد 16 بالاتر نرود و در صورت مشاهده افزایش حد بیلی روبین خون، نوزاد تحت مراقبت و درمان قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه وجود زردی در روزهای اول و دوم بسیار خطرناک است و نوزاد حتما باید تحت مراقبت قرار گیرد، بیان داشت: در صورت مشاهده بیلی روبین بالای 20 تا 22 در روزهای اول و دوم به تعویض خون نوزاد اقدام میشود. به عبارتی خون از بند ناف خارج و خون سالم تزریق میشود تا RH حاصل از خون سالم با نوزاد موافق باشد.
شکری افزود: حتی امکان دارد خون نوزاد تا چندین مرحله تعویض شود اما در صورت وجود بیلی روبین 14 تا 15 با اشعه مهتابی مخصوص به طور کامل قابل درمان است.
این متخصص اطفال استفاده از آمپول روگام در پدر و مادر با اختلاف RH خون را یک راه حل موفق در کنترل اختلاف خون آنها و کاهش 80 درصدی زردی در نوزادان دانست و اظهار کرد: وجود زردی در روزهای اول و دوم بسیار مورد اهمیت است و نباید با بیتوجهی از آن گذشت. اما زردی که در روز سوم به بعد ظاهر میشود، خطرناک نیست و طی حداقل 10 روز برطرف میشود.
شکری در پایان تاکید کرد: استفاده از آمپول روگام در خانوادههایی با
اختلاف RH الزامی است و در صورت مشاهده زردی در روز اول و دوم حتما به موقع
به متخصصان مراجعه کنند تا اقدامات لازم درمانی انجام شود.
ایسنا