آلرژی هنگامی رخ میدهد که دستگاه ایمنی بدن نسبت به محیط اطراف بیش از حد واکنش نشان میدهد. تست آلرژی روشی برای شناسایی موادی است که باعث واکنش های آلرژیک می شوند
شفاآنلاین>سلامت> ژنتیک، محیط، رژیمغذایی خاص، دود سیگار و فصل میتواند در ایجاد یا تشدید آلرژی ها نقش داشتهباشند.
به گزارش شفاآنلاین: علائم آلرژی با توجه به نوع آن و قسمتی از بدن که درگیر آن است، متفاوت است، بعضی از این علائم عبارتند از: قرمزی و خارش پوست، آبریزش بینی و چشم، عطسههای مکرر، خارش و قرمزی چشم، کهیر و جوشهای پوستی، آسم و موارد مشابه مثل کوتاهشدن نفس، سرفه مزمن، خسخس سینه و تنگینفس، دردهای شکمی، درد و گرفتگی در ناحیه قفسه سینه، مشکلات بلع، سرگیجه، نفخ، حالت تهوع و استفراغ، مشکلات تنفسی، کاهش سطح هوشیاری و در موارد نادر آنافیلاکسی کاهش فشارخون، شوک و مرگ.
تست های پوستی
آلرژی زمانی رخ میدهد که دستگاه ایمنی بدن که سیستم دفاع طبیعی بدن محسوب میشود، نسبت به محیط اطراف بیش از حد واکنش نشان دهد.
تست آلرژی روشی برای شناسایی موادی است که باعث واکنش های آلرژیک می شوند.
شما میتوانید از طریق پوست، استنشاق، چشیدن یا تزریق با محرکهای مختلفی تماس داشتهباشید و بنا به شدت واکنش بدنتان مشخص میشود به چه مادهای بیشتر حساسیت دارد.
در حقیقت تستهای آلرژی وجود آنتیژنهای خاص را با ورود ماده به بدن شما و مشاهده هرگونه پاسخ فیزیولوژیک بررسی می کنند.
«راتیکا گوپتا»، پزشک متخصص آلرژی و ایمونولوژیست در نیویورک میگوید: «تستهای پوستی، راهی عالی برای تشخیص آلرژیهای غذایی و محیطی است. تستهای آلرژی معمولی پاسخ شما را به محرکهای محیطی مانند گرده و کپک و همچنین غذاها، داروها و موادشیمیایی اندازهگیری میکنند. ممکن است پزشک شما آزمایش چند آلرژی احتمالی را بهطور همزمان برایتان انتخاب کند.»
تست آلرژی چگونه کار می کند؟
وقتی مواد حساسیتزا وارد بدن شما میشوند سیستم ایمنی را تحریک میکنند. در نتیجه نوعی از سلولهای ایمنی که در بیشتر بافتهای بدن یافت میشود ماده شیمیایی به نام هیستامین را آزاد میکنند که منجر به علائم آلرژی میشود.
این سلولهای ایمنی «ماستسل» یا «ماستوسیت» نام دارند. در تستهای آلرژی معمولا عصارهای ترکیب شده با گرده درختان و گیاهان را به پوست تزریق میکنند تا ماستوسیتها فعال شوند و هیستامین آزاد کنند. به این ترتیب پس از گذشت زمان کوتاهی، پوست شروع به قرمز شدن میکند و فرد درگیر احساس خارش میشود. اگر هم سلولهای ایمنی به آن ماده آلرژیزا حساس نباشند و واکنشی نشان ندهند یعنی بدن فرد به آن ماده آلرژی نداشتهاست.
با این روش مشخص میشود هر فردی به چه موادی آلرژی دارد و اطلاعات به دست آمده از مجموع آزمایشها به پزشک کمک میکند تا بر اساس آن تصمیم بگیرد چه داروهایی را برای کنترل عطسه، آبریزش بینی و خارش چشم و... انتخاب کند. این تستها همچنین میتواند به تعیین اینکه آیا به درمان بیشتری مانند واکسنهای آلرژی نیاز است یا خیر کمک کنند. در برخی موارد، آلرژیهای شدید ممکن است به درمان اضطراری مانند تزریق «اپی نفرین» نیاز داشتهباشد.
آیا تست های آلرژی دقیق هستند؟
تستهای پوستی اغلب به عنوان دقیقترین تستها معرفی میشوند. با این حال، گاهی اوقات حتی آزمایشهای پوستی نیز میتوانند نتایج کاذبی ایجاد کنند، بهویژه اگر داروی آلرژی را در عرض یک هفته پس از آزمایش مصرف کردهباشید.
خطرات و عوارض جانبی تستهای آلرژی
پس از انجام تستهای آلرژی ممکن است افراد احساس خارش و حتی گرما میکنند، گاهی هم ممکن است تست اثری شبیه نیش پشه داشتهباشد اما به طور کلی بیشتر مردم آزمایش پوست را به راحتی تحمل میکنند و هیچ واکنش جدی ندارند. با این حال این آزمایشها برای زنان باردار با احتیاط بیشتری تجویز میشود.
چه کسی باید تست آلرژی بدهد؟
افراد مبتلا به آلرژیهای غذایی برای این که از خطرات بعد از بروز آلرژی در امان بمانند باید حتما منشا آلرژی خود را با تستهای آلرژی پیدا کنند تا دچار حملههای ناگهانی و یا حساسیتهای دردناک نشوند.
درمانهای رایج برای آلرژی ها چیست؟
مسلما یکی از روشهای اثرگذار در کاهش آلرژیها، به حداقل رساندن مصرف خوراکیهای حساسیتزا یا دوری کردن از محرکهاست. اما از آنجا که در آلرژیهای فصلی امکان مدیریت و پرهیز از ماده آلرژیزا وجود ندارد، بهترین راه استفاده از آنتیهیستامینهاست که با ورود به بدن ماده شیمیایی آزاد میکنند که اثرات هیستامین درون بدن را کاهش میدهد. در بعضی از موارد که حساسیتها زیاد و طولانی هستند، پزشکان توصیه میکنند از واکسنهای ضد آلرژی استفاده شود. این واکسنها اگر به صورت منظم تزریق شوند به کاهش میزان حساسیت بدن منجر خواهدشد.
داروهایی که قبل از تست آلرژی نباید مصرف کرد
معمولا پزشکان از شما درخواست خواهندکرد قبل از انجام آزمایش آلرژی داروهای زیر را مصرف نکنید؛ زیرا مصرف این داروها بر نتایج آزمایش تاثیر میگذارد. معروفترین نمونههای این داروها شامل آنتیهیستامینها، داروهای مربوط به معالجه سوزش معده، مانند فاموتیدین پپسید، داروهای ضدآسم یا آنتیبادی مونوکلونال، بنزودیازپینها، مانند دیازپام (والیوم) یا لورازپام داروهای ضدافسردگی مانند آمیتریپتیلین الاویل است.
انواع آزمایشهای آلرژی در یک نگاه
تستهای آلرژی چند روش دارد و هرکدام با اندازهگیری میزان پاسخ سیستم ایمنی بدن شما به مواد آلرژی زای مختلف کار میکنند.
تست سطحی پوست
تستهای پوستی رایجترین روش برای تشخیص آلرژی هستند. سه نوع آزمایش پوست عبارتند از آزمایش خراش، داخل پوستی و تکهای. پزشک در مرحله اول آزمایش خراش را امتحان میکند.
در این آزمایش، ماده حساسیتزا در مایعی قرار داده شده و سپس با استفاده از ابزار خاصی (که سوراخ کوچکی را در پوست ایجاد میکند) روی قسمتی از پوست قرار داده میشود و واکنش بدن پس از ۱۵دقیقه مورد بررسی قرار میگیرد.
در صورت مشاهده قرمزی، تورم، بالا آمدن پوست و خارش پوست، شما به آن ماده حساسیت دارید و نیاز به انجام آزمایشهای بعدی است.
تست داخل پوست
در تستهای داخل پوستی، پزشک مواد حساسیتزا را به درون لایههای پوست تزریق میکند. این روش بیشتر برای تشخیص حساسیتهای دارویی یا سمیاستفاده میشود و برای آلرژیهای غذایی به کار نمیرود.
تست خون حساسیت
آزمایش خون IgE یا CAP همان تست خون حساسیت روش دیگری است که با اندازهگیری آنتیبادیهای IgE در خون در برابر محرکهای خاص به تشخیص آلرژی کمک میکند. این آزمایش نیاز به نمونه کوچکی از خون سر انگشت یا همان لنست دارد.
تستهای چالشی
اگر به یک غذا یا دارو واکنش نشان دهید، متخصص آلرژی ممکن است برای شما تست چالش یا تحمل را تجویز کند. هدف این است که مشخص شود مصرف مقادیر کمیاز این ماده باعث واکنش آلرژیک میشود یا خیر.