خشونت عمدتا در دوران کودکی آموخته و با آن آشنا میشوند. کودکان از طریق تقلید و تجربه و مشاهده و تمرین و تحریک پذیری با رفتار خشونت را آمیز انس میگیرند
شفاآنلاین>سلامت> خشونت عموماً رفتاری غیر متعارف برای دستیابی به سلطه بر دیگر افراد جامعه تعریف میشود. اصرار به زورگویی که به نوبه خود میتواند به رفتار ضد اجتماعی و در نهایت تهاجمی تبدیل شود، زمانی آغاز میشود که کودکان به جای آموزش و پرورش؛ شکسته میشوند و نقش ویرانگر خانواده و مدرسه و جامعه و وضعیت اقتصادی و فرهنگی حاکم بر اجتماع نقش بسزایی در این میان برعهده دارند.
وقتی خانوادهها در پرمسئولیت بارترین دوران شکلگیری شخصیت کودک با بن بست و شکست روبرو میشوند، باالطبع فرزندانشان موفقیتی در مدرسه کسب نمیکنند ودر کلاس درس رفتار متفاوت نسبت به دیگران از خود نشان میدهند و زمانی که در معرض تنوع اجتماعی و به گروه همسالان خود وابسته میشوند، به دلیل کاستیهای فراوان در زندگی خانوادگی و اجتماعی به سوی رفتار خشونت آمیز و تهاجمی کشیده میشوند.
خشونت عمدتا در دوران کودکی آموخته و با آن آشنا میشوند. کودکان از طریق تقلید و تجربه و مشاهده و تمرین و تحریک پذیری با رفتار خشونت را آمیز انس میگیرند. در واقع کودکان رفتار تهاجمی را در کانون خانواده و مدرسه و جامعه تجربه و آن را کشف میکنند.
رفتاری که میتواند آنها را به آنچه که میخواهند برساند و هنگامی که به سن بلوغ رسیده و بزرگتر میشوند از رفتارهای پرخاشگرایانه استفاده میکنند و با گذشت زمان رفتارهای نابهنجار و غیر متعارف آنان بسط و گسترش مییابد و منجر به ایجاد اختلالات رفتاری و روانی و درنهایت آنان را به بزهکاران مشکلآفرین تبدیل میکند. علاوه بر خانواده و مدرسه و جامعه و محیط پیرامون و رسانه ها؛ سیاست گذاریهای حاکم بر جامعه تاثیر قابل توجهی در گسترش رفتار تهاجمی و خشونت و نزاع و درگیری در جامعه دارند.
اجتماع و مدرسه و رسانههای جمعی و اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و به طور مستقیم در به وخامت انجامیدن رفتارتهاجمی افراد جامعه تاثیرگذار است.
پوشش اخبار تراژدیک و غم انگیز و خشونت بار و سیاستهای حاکم بر جامعه؛ رفتارهای تهاجمی را برجستهتر کرده است. نگرانیهای زیادی در مورد شیوع رفتار خشونت آمیز در میان کودکان و نوجوانان و جوانان و تک تک افراد جامعه وجود دارد. این امر مهم مشکل و پیچیده و دشوار است که باید توسط والدین و معلمان و رسانهها و جامعه سیاسی و مددکاران اجتماعی و روانشناسان و جامعه شناسان به خوبی درک شود. رفتار خشونت آمیز در خانواده و جامعه همیشه باید جدی گرفته شود.
رفتار خشونتآمیز میتواند طیف وسیعی از رفتارها از قبیل تجاوز فیزیکی و تجربه قتل و مبارزه و ترور و تهدید و تلاش برای صدمه زدن به دیگران و استفاده از سلاح گرم و سرد و حمله به اجتماعات و سخنوران و آتش سوزی و تخریب اموال عمومی و خرابکاری را دربرمیگیرد. خشونت مسئله مهم بهداشت عمومی جامعه است و تاثیر فوق العادهای در سلامت افراد جامعه میگذارد.
خشونت هزینههای مراقبتهای بهداشتی را افزایش میدهد؛ خدمات اجتماعی را مختل میکند و زندگی تجاری و کسب و کار را تهدید مینماید و فعالیتهای زندگی سالم و جنب و جوش در جامعه را کاهش میدهد.رامین نخستین انصاری/ روزنامه آفتاب یزد