سهشنبهای که گذشت در عرض ۳۰ دقیقه با موافقت ۱۸ نماینده طرح پرحاشیه موسوم به صیانت از کاربران فضای مجازی تصویب شد
شفاآنلاین>سلامت> سهشنبهای که گذشت در عرض ۳۰ دقیقه با موافقت ۱۸ نماینده طرح پرحاشیه موسوم به صیانت از کاربران فضای مجازی تصویب شد؛ طرحی جنجالی که بار دیگر افکار عمومی را مشوش کرد. هرچند یک روز پس از تصویب این طرح پر هیاهو شاهد اظهارات ضد و نقیض مسوولان بودیم. از یک طرف خبر رسید که تصویب طرح صیانت به دلیل ایراد قانونی باطل شده است و از طرف دیگر رییسجمهور در جلسه هیات دولت با اشاره به طرح صیانت اظهار کرد: «اینترنت باید پرسرعت و با کیفیت در اختیار مردم باشد!»
به گزارش شفاآنلاین: با این تفاسیر براساس تجربیات به نظر میرسد مسوولان ابتدا خبری را اعلام و بعد از آن تکذیبیههای مختلفی صادر میکنند تا نقطه واکنش مردم را بسنجند و بعد از آن طرح را اجرایی میکنند.
برهمین اساس به گفته جامعهشناسها در حال حاضر مردم به دلیل رفتارهای متناقض مسوولان، اعتمادی به آنها ندارند. همچنین به گفته حقوقدانان تصویب کلیات طرح صیانت علیرغم ایرادات متعددی که از منظر شرع در مخالفت با نقش ارادهای امت در حکومت اسلامی مانند تعرض به حریم خصوصی اشخاص و یا از نگاه قانون اساسی، در مخالفت با اصول فصل سوم و حتی مقدمه قانون اساسی دارد و یا از دیدگاه جامعهشناسان و فعالان رسانهای در مخالفت با ضروریات دهکده جهانی و رعایت قاعده دسترسی آزادانه به اطلاعات و غیره، عملکرد مجلس قابل تامل بوده، حکایت از نوعی دهنکجی به خواست و اراده عموم جامعه است.
اصولگرایان تندرو برای اداره کشور هماهنگی ندارند
در همین حال
صادق زیباکلام، فعال سیاسی با تاکید بر ناهماهنگی بین رییسجمهور و مجلس میگوید: آنچه در رابطه با اینترنت به وجود آمده است، آن روی سکه ارز ۴۲۰۰ تومانی است. چنین امری نشان میدهد اصولگرایان تندرو هیچ طرح، برنامه و استراتژی برای مسائل مهم کشور ندارند. وقتی برای تعیینتکلیف درخصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی جلسه محرمانه تشکیل میدهند، نشان میدهد هیچ برنامهریزی مدونی وجود ندارد.
چه بسا اتفاقی که در رابطه با طرح صیانت اتفاق افتاده است، مصداق بارز همین امر است. زیرا دیروز کمیسیون مشترک مجلس با اکثریت منهای یک نفر طرح صیانت از فضای مجازی را تصویب کرد اما رییسجمهور همچنان معتقد است اینترنت باید با کیفیت و پرسرعت در اختیار مردم باشد! به نظرم چنین امری نشانگر بیبرنامگی و ناهماهنگی آنهاست. چرا که اصولگرایان تندروهیچ دستورالعمل و استراتژیای برای اداره کشور ندارند.
وی افزود: البته چنین وضعیتی را در جریان مذاکرات وین شاهد بودیم. برخی از تندروها در وین مذاکره میکردند و برخی دیگر در روزنامه کیهان موضعگیری میکنند. بنابراین این روزها شاهد نبود دستورالعملی واحد از سوی اصولگرایان برای اداره کشور هستیم. فلذا آنها نه درخصوص مذاکرات دستورالعملی دارند و نه درخصوص اینترنت و مسائل کلان اقتصادی کشور!
مجلس را به توپ بستند
همچنین دکتر نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری نیز با اشاره به اینکه نمایندگان بار دیگر مجلس ایران را به توپ بستند، گفت: «یکبار دیگر تکرار کنید، در دهنت میزنم»؛ این جملهای بود که علی اکبر پورمحمدی فرماندار رفسنجان در پاسخ به خبرنگار محلی این شهر که سوالی را از او مطرح کرده بود در فضای مجازی دست به دست شد؛ در همین راستا وزیر کشور نیز چارهای جز برخورد با فرماندار هتاک نداشت. مشخص نیست این پستها چگونه بین افراد تقسیم میشود و مشخصههای فرد مناسب برای فرمانداری چیست!؟ زیرا فرماندار شهر، نماینده دولت و حاکمیت در آن شهر است. وقتی عوامل خاصی در تعیین پستها دخالت داشته باشند، فردی منصوب میشود که در مقابل سوال خبرنگاری که حق سوال کردن دارد، اینگونه برآشفته میشود. درحالی که دوربینهای مختلفی ناظر صحنه هستند و وقایع آن را ضبط میکنند. البته علاوه بر وزیر کشور، رییس فرهنگ و ارشاد رفسنجان نیز در حمایت از خبرنگار، استعفای خود را به مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان کرمان تقدیم میکند.
وی افزود: کاربرد فضای مجازی را در این اتفاق میتوان به خوبی دید اما مشخص نیست چرا عدهای در مجلس به دنبال تصویب طرحی هستند که مخالفان زیادی در بین مردم دارد. این طرح با ۱۸ رای موافق و یک رای منفی تصویب شد. طرحی که به گفته غلامرضا نوری یکی از نمایندگان مجلس، قانونی نیست و به نمایندگان برای تصویب طرح از بیرون مجلس فشار وارد کردند. به گفته این نماینده، جلسه سهشنبه کمیسیون مشترک برای بررسی طرح صیانت از فضای مجازی فرآیند پارلمانی را طی نکرده است و وجاهت قانونی ندارد. ظاهرا طرح صیانت از فضای مجازی که تصویب و بعد از ساعتی باطل شد، در دستور کار نبوده است. به گفته برخی نمایندگان این جلسه فقط یک دعوت شخصی بوده است. اما چگونه یک دعوت شخصی، منجر به تصویب کلیات طرح صیانت که این همه در جامعه مخالف دارد، میشود.
این حقوقدان اظهار کرد: به نظرم وزیر ارتباطات و فناوری نیازی به تصویب این طرح ندارد و عملا بدون اینکه قانون اختیاری به او داده باشد، به لحاظ انحصاری که بر اینترنت دارد، طرح را اجرایی کرده است. زیرا در حال حاضر اینترنت با آنچنان مشکلی روبهرو شده است که حتی نمیتوان کلاسهای مجازی دانشگاه را برگزار کرد. اما از نظر پاسخ به تاریخ، مجلس باید به این پرسش جواب دهد؛ برخلاف رویه حاکم بر نحوه بررسی لایحه بودجه که در طول بررسی آن طرح و لایحه دیگری در دستور کار قرار نمیگیرد و کمیسیونهای مجلس باید تمام وقت خود را بر تصویب لایجه بودجه علیالخصوص تبصرههای دخل و خرج آن متمرکز کنند که یک سال درآمد و هزینههای کشور مشخص شود.
او ادامه داد: در طول سالیان گذشته سابقه نداشته که در زمان بررسی لایحه بودجه که گاه در سه نوبت جلسات علنی برگزار میشود، کمیسیون مشترکی که به جای صحن علنی، مسوولیت بررسی طرح صیانت از فضای مجازی را بر عهده گرفته که همین مطلب هم نشان از غیرمعمول بودن بررسی این طرح است. در اوج درگیری مجلس با لایحه بودجه، ۱۸ نفر با بحثانگیزی، سرنوشت ۸۵ میلیون نفر را در تصویب کلیات طرح رقم زدند. هرچند عدهای از نمایندگان در شرف حفظ جایگاه نمایندگی خود هستند و امضای تعدادی از نمایندگان را برای بررسی بیشتر کسب کردند. ولی آنها باید بدانند که تاریخ، قاضی سختگیری است و اعمال نمایندگان در سینه تاریخ ثبت میشود. در آینده نه چندان دور سرفصلی در رزومه نمایندگان به دنبال تصویب طرح به ظاهر صیانت از کاربران فضای مجازی که در واقعه تنگتر کردن فضای مجازی برای کاربران است، باز خواهد شد، زیرا آنها در مقابل علم و تکنولوژی ایستادند. این در واقع ثبت تاریخ مجلس خواهد شد، این افراد در این دوران مجلس را به توپ بستند، چرا که به توپ بستن مجلس تنها با گلوله نیست، وقتی عدهای مجلس را به بیراهه کشاندن طرحهایی که باید در صحن علنی بررسی شود، آن را به کمیسیون مشترک و پشت درهای بسته میکشانند، در واقع به توپ بستگان مجلسی هستند که گلوله آنها از دهانه توپ خارج نمیشود بلکه مستقیم به جایگاه نمایندگی مجلس شلیک میشود.
وجود مافیای سیاسی در ایران
مصطفی مهرآیین -جامعهشناس- نیز در اینباره گفت: در حال حاضر مردم بین آنچه در نظام سیاسی حاکم است و آن چیزی که در جامعه میگذرد گرفتار شدهاند، زیرا بین آنها تضاد وجود دارد. نظام سیاسی به لحاظ ایدئولوژی و نوع نگاهی که به مدیریت جامعه دارد، از جامعه عقب افتاده است. این در حالی است که جامعه از سالهای مشروطه تاکنون با جهان همراه شده است. این روزها جامعه جزئی از نظم جهان است. جامعه ایرانی یک تافته جدا بافته در انزوا نیست، بلکه این جامعه نیز همانند دیگر مردمان دنیا که چه بسا به گفته یک جامعهشناس آمریکایی جامعه دیگر از شمایل کروی درآمده و به صاف تبدیل شده است، یعنی تمامی افراد ساکن کره زمین از طریق اینترنت با یکدیگر در ارتباط هستند. بنابراین دیگر هیچ جامعهای بر جامعه دیگر برتری ندارد. با توجه به اتفاقاتی که در حوزه ارتباطات رخ داده همگان به چشم انسان به همدیگر نگاه میکند. به همین دلیل جامعه ایرانی نیز خود را با جهان وفق داده است.
این جامعهشناس اظهار کرد: اگر همانند مارکس جامعهشناس مطرح، اندیشه را به لحاظ صرفا اندیشه طرح کنیم و نخواهیم در پیوند با منافع در نظر بگیریم، اندیشه را بینام، بیآبرو و بیحیثیت کردیم. طبیعتا این نوع نگاه که در نظام سیاسی ما حاکم است، در پیوند با منافع گروهها و طبقاتی خاص در جامعه است که آنها از این وضعیت سود میبرند. نمایندگان مجلسی که تحت عنوان حزب پایداری میشناسید به عنوان گروهی که به لحاظ فکری نظام سیاسی را مدیریت میکنند، طبیعتا منافعی دارند. مهمترین موضوعی که برای آنها اهمیت دارد، عدم شفافیت و پنهانکاری آن چیزی است که در کنش سیاسی و طبقاتی آنها میگذرد، زیرا جهان ارتباطات، جهان آشکار و حقیقتی است که باید آشکار شود.
او ادامه داد: همچنین دیروز آیتالله جوادیآملی به نمایندگان گفته اگر پاک هستید نباید از فضای مجازی یا حقیقت بترسید. کسی از فضای مجازی میترسد که دلش میخواهد پنهان باشد. بنابراین ایده حاکم بر نظام سیاسی ما در پیوند با منافع است. منافع هم در کتمان است، زیرا ما با یک نظام سیاسی سالم، شفاف و دموکراتیک روبهرو نیستیم. ما با یک مافیا روبهرو هستیم. در اصل با یک مافیای سیاسی روبهرو هستیم. هیچ اطلاعاتی از مافیای سیاسی به بیرون یا حتی بین خودشان خارج نمیشود. در چنین وضعیتی وجود فضای مجازی که اصلش بر شفافیت است، بیمعنی خواهد بود.
احتمال اعتراض جدی مدنی
همچنین تقی آزادارمکی، جامعهشناس دیگر نیز در اینباره گفت: طی یک دورانی حاکمیت ایران به صورت دوگانه بود، یعنی برخی مواقع اصلاحطلبان حاکم بودند و اصولگرایان منتقد آنها و یا بالعکس. چنین امری منجر به سردرگمی بزرگی در جامعه شده بود. در حال حاضر حاکمیت یکپارچهای در ایران به وجود آمده است. این حاکمیت یکپارچه قرار است به مسائل اساسی کشور بپردازد. حتی به گفته رییسجمهور یکی از دغدغههای ایشان ساماندهی بر عدالت اجتماعی و معیشت مردم است. وقتی رییسجمهور اصولگرایی شعار معیشت مردم را میدهد و دغدغه آن اعتباربخشی به حیثیت و منزلت ایرانیها است، یعنی شعارهای سالهای پیش اصلاحطلبان را میدهد. همین امر منجر به اولین گام برای شکاف بین حاکمیت یکپارچه است. بنابراین به نظرم در حال حاضر بین اصولگرایان شکاف ایجاد شده است.
وی افزود: همه بر این باور بودند که با حاکمیت یکپارچه اصولگرایان کشور گل و بلبل میشود، قیمت دلار به پنج هزار تومان میرسد، روابط بینالمللی بهبود مییابد و نارضایتیها در جامعه کاهش پیدا میکند؛ این در حالی است که این روزها تمامی این موارد معکوس شده است. به گونهای که نارضایتیها افزایش پیدا کرده است، گرانی و تورم افسارگسیخته است و دنیا هم با ما همکاری نکرده است. در نتیجه تمامی اتفاقها با شعارهای مطرحشده متعارض است.
این جامعهشناس اظهار کرد: طی دو روز اخیر مجلس و رییسجمهور درخصوص طرح صیانت نظرات مختلفی را بیان کردند که به نظرم روابط آنها دچار چندپارگی شده است. چنین اتفاقی بسیار عجیب و نادر است، زیرا تاکنون چنین موضوعی را در تاریخ نداشتهایم. حال اینکه رییسجمهور از اینترنت پرسرعت سخن میگوید، به دلیل کسب رای در دور بعدی ریاستجمهوری است، زیرا امروزه در تمامی خانهها اینترنت وجود دارد و لازمه زندگی همگان است. اگر فردی بخواهد آن را کنترل کند قاعدتا مردم را از دست میدهد. به همین دلیل رییسجمهور مجبور است برای حفظ مردم لابی کند تا جامعه به اعتراض جدی مدنی تبدیل نشود.روزنامه جهان صنعت