خوشبختانه با تلاشهایی که دولت جدید انجام داد و واکسیناسیون به حد بالایی رسید اما نمیتوان گفت با واکسیناسیون تنها میتوانیم خیال راحتی داشته باشیم. آمارها میگوید دو دوز واکسیناسیون بعد از شش ماه در مقابل سویه اومیکرون ۲۰ تا ۲۵ درصد اثربخشی دارد و این یعنی حدود ۷۰ درصد مردم به این سویه مبتلا میشوند
شفاآنلاین>سلامت> معاون بهداشت ستاد مقابله با کرونای استان تهران با اشاره به قدرت سرایت بسیار بالای سویه اومیکرون کرونا گفت: در برخی کشورها ظرف چند ساعت آمارها دارد دوبرابر میشود. برای جلوگیری از این موضوع اکنون دنیا به این نتیجه رسیده است که علاوه بر مراعات بهداشتی، فقط دوز سوم میتواند جلوی ابتلا به این سویه را بگیرد.
به گزارش شفاآنلاین: دکتر علیرضا اولیاییمنش درخصوص وضعیت کرونا در تهران گفت: خوشبختانه از خرداد سال ۱۳۹۹ تاکنون از نظر مرگومیر به جایی رسیدیم که در کف هستیم و از خرداد سال قبل این موضوع تکرار نشده بود. اکنون در استان تهران هم به عنوان مثال در منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران بعضی روزها شاهد هیچ مرگومیر ناشی از کرونایی نیستیم و تعداد بستری هم کاهش یافته است و ۹۹ درصد افراد تحت پوشش این دانشگاه علوم پزشکی یک دوز واکسن و ۷۴ درصد دو دوز واکسن را دریافت کردند. در سطح کل استان نیز حدود ۸۸ درصد دوز اول و ۷۳ درصد دوز دوم واکسن را تزریق کردند.
او با تاکید بر شکننده بودن شرایط فعلی اظهار کرد: مشابه این وضعیت در کشورهای دیگر رخ داده است که به پایین پیک رسیده بودند اما با ورود سویه اومیکرون الان درحال تجربه پیک دیگری هستند. نمونه بارز این موضوع اکنون کشور انگلستان است که دو روز قبل یک روز فاجعهآمیز از نظر کرونا را تجربه کردند؛ زیرا بیش از ۱۰۰ هزار نفر فرد آلوده به کرونا داشتند و مانند اوایل کرونا با کمبود پرسنل بهداشتی درمانی مواجه شدند؛ البته مرگومیر پایینتر است و حدود ۱۲۵ نفر مرگومیر در ۱۰۰ هزار نفر داشتند.
اهمیت
واکسیناسیون در مقابله با اومیکرون
وی افزود: خوشبختانه با تلاشهایی که دولت جدید انجام داد و واکسیناسیون به حد بالایی رسید اما نمیتوان گفت با واکسیناسیون تنها میتوانیم خیال راحتی داشته باشیم. آمارها میگوید دو دوز واکسیناسیون بعد از شش ماه در مقابل سویه اومیکرون ۲۰ تا ۲۵ درصد اثربخشی دارد و این یعنی حدود ۷۰ درصد مردم به این سویه مبتلا میشوند. ورود کرونای اومیکرون به کشورها با تمام اقدامات مقابلهای و حفاظتی اتفاق میافتد.
۱۳ درصد تهرانیها هنوز واکسن نزدند.
اولیاییمنش تاکید کرد: مردمی که هنوز دوز دوم واکسن را تزریق نکردند باید برای تزریق دوز دوم سریعا اقدام کنند و کسانی هم که هنوز دوز اول را تزریق نکردند به سرعت به مراکز مراجعه کنند. تحقیقی در سطح شهر تهران انجام دادیم و مشخص شد حدود ۱۳ درصد جمعیت تهران برای تزریق واکسن مراجعه نکردند و خیلی از مردم میگویند میترسیم واکسن بزنیم در حالی که از واکسن نزدن باید بترسند که خدایی نکرده دچار ابتلا و مرگومیر کرونا شوند. از طرفی خیلیها هم برای تزریق دوز دوم واکسن تعلل میکنند که این امر درست نیست. باید پوشش واکسیناسیون را به ۹۹ یا ۱۰۰ درصد برسانیم.
استفاده از ماسک همچنان ضروری است
او با اشاره به اهمیت تزریق دوز سوم واکسن کرونا تصریح کرد: اکنون دنیا به این نتیجه رسیده است که علاوه بر مراعات بهداشتی، فقط دوز سوم میتواند جلوی ابتلا به اومیکرون را بگیرد. اکنون کشور ما در کف جایی قرار دارد که کشورهای غربی قبلا در آن قرار داشتند و اکنون آنها شروع به پیک زدن کردند و تنها چیزی که میتواند ضامن موفقیت ما باشد، واکسیناسیون است. از طرفی استفاده از ماسک در تجمعات و اماکن سرپوشیده بسیار ضروری است.
وی با بیان اینکه آمار تزریق دوز سوم واکسن در استان تهران پایین است، اظهار کرد: از جمعیت ۱۴ میلیونی استان میزان تزریق دوز سوم تا ۱۰ روز قبل ۳۰۰ هزارنفر و اکنون حدود ۵۰۰ هزارنفر است.
آمار ۴۳ درصدی رعایت پروتکلهای بهداشتی در تهران
معاون بهداشت ستاد کرونای استان تهران در خصوص وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پایتخت بیان کرد: براساس آخرین آمار رعایت پروتکلها در کشور حدود ۴۸ درصد و در تهران حدود ۴۳ درصد است. اینکه آمار ما از میانگین کشوری پایینتر است، خوب نیست؛ زیرا پایتخت باید الگوی کشور باشد.
احتمال پیک دوباره کرونا بعد از شب یلدا
وی درباره شیوع اومیکرون در ایران گفت: تجربه جهانی میگوید هیچ کشوری نمیتواند خود را از سویههای جدید کرونا دور کند و قطعا به آن دچار میشود. سرعت انتقال اومیکرون چندین برابر سویه دلتاست و آمارها میگوید سرعت انتقالی بیشتر و بین ۲ تا ۱۰ برابر دلتا دارد؛ به همین دلیل در برخی کشورها ظرف چند ساعت آمارها دارد دوبرابر میشود. چون فرصت کافی نیست که تزریق دوز سوم را به سرعت به عدد بالایی برسانیم، بیشترین کاری که در مورد اومیکرون میتوان کرد این است که پروتکلها را رعایت کنیم. در آستانه شب یلدا هستیم و ترجیحا بهتر است مهمانی برگزار نشود و یا خانوادهها در فضای باز کنار هم باشند و اجازه دهیم هوا در تردد باشد. ما یک پیک با شب یلدا خواهیم داشت به ویژه آنکه اومیکرون را داشته باشیم که سرعت انتقال بسیار بالایی دارد.
وی افزود: چیزی که از کشورهای غربی و اروپایی میدانیم این است که علیرغم بازگشاییهایی که انجام داده بودند مجددا برخی محدودیتها را بازگردانند؛ مثلا کانادا از چند روز قبل لاک داون مدارس را آغاز کرده است؛ یعنی مواجهه با یک وضعیت جدید خواهیم داشت و بدون تعارف ممکن است خیلی از محدودیتها به کشور ما هم بازگردد. با چرخش اومیکرون در کشور احتمالا برای حضوری شدن مدارس و دانشگاهها تجدیدنظر شود چون سویه خطرناکی پیش روی ماست.
به رعایت موازین بهداشتی عادت کنیم
او تاکید کرد: پیشتر تصور میشد که سویه اومیکرون کشندگی پایینی دارد اما اکنون میگویند ممکن است چنین نباشد. آماری از یکی از کشورها دیدم که نشاندهنده کشندگی پایین نبود البته فراموش نکنید مرگومیر در واکسن زدهها پایین است؛ اما در افرادی که واکسن نزدند حتی بدتر از سویه دلتا عمل میکند. با وجود کرونا و سویههای جدید از آن باید به رعایت موازین بهداشتی عادت کنیم و با آنها زندگی کنیم.
او با اشاره به قدرت سرایت بالای کرونای اومیکرون ادامه داد: کشوری مانند انگلستان با NHS بسیار قوی و تعداد بالای تخت و پرسنل چند روز قبل اعلام کرد که کمبود نیروی بهداشتی درمانی پیدا کرده است و این نشان میدهد شیوع اومیکرون در کشور ما میتواند مشکلات زیادی برایمان به همراه داشته باشد و باید رعایتها را جدی گرفت.
وی درخصوص آمادگی پایتخت برای مقابله با اومیکرون اظهار کرد: بخش بهداشت و درمان در این دو سال شیوع کرونا همیشه در آمادهباش بودند و پرسنل بهداشتی عمدتا کارهای معمول خود را رها کردند و واکسیناسیون انجام میدهند. ممکن است اومیکرون موضوع متفاوتی باشد و اگر تعداد ابتلا آنقدر زیاد باشد که از دورههای قبل زیادتر شود، دچار مشکل میشویم و این درحالی است که این اتفاق در انگلستان رخ داده است. در انگلستان هیچوقت آمار روزانه ابتلا صد هزار نفر نبود و این درحالی است که این آمار مجددا تکرار میشود و سیستم به شدت شکننده میشود.
وی تاکید کرد: خواهش میکنم مردم پروتکلها را جدی بگیرند. اگر اتفاقی مشابه آنچه که در انگلستان رخ داد در ایران رخ دهد ما آمادگی مقابله در این حجم بیمار را نخواهیم داشت چون فراتر از ظرفیت سیستم درمانی است.
میتوانیم انتشار سویه اومیکرون را در ایران کنترل کنیم
دبیر کمیته کشوری اپیدمولوژی و پژوهش کووید۱۹ نیز گفت: ما نمیتوانیم جلوی ورود این واریانت به هیچ کشوری را بگیریم. همینطور نمیتوانیم جلوی انتشارش بین شهرها را بگیریم، اما میتوانیم این روند را کند کنیم و در کند کردن این روند انتقال، فرصت و زمان بخریم و سعی کنیم مقاومت نسبی افراد جامعه افزایش پیدا کند.
«مسعود یونسیان»، دبیر کمیته کشوری اپیدمولوژی و پژوهش کووید۱۹ درباره اقداماتی که با توجه به مشاهده یک مورد ابتلا به سویه اومیکرون در کشور باید انجام شود، گفت: مهمترین اقدامات مواردی هستند که براساس شواهد قبلی علمی بیشترین تاثیرگذاری را داشتهاند. تکمیل واکسیناسیون جمعیت هفت، هشت میلیون نفری که واجد شرایط هستند و هنوز واکسن نزدهاند و تکمیل واکسیناسیون افرادی که واکسن نوبت دومشان را نزدهاند، درحال حاضر ازجمله مهمترین اقداماتی است که باید انجام شود.
او افزود: در مرحله بعدی، واکسیناسیون افرادی که دو نوبتشان را زدهاند اما بیش از سه ماه از نوبت دومشان گذشته است و توصیه به دریافت واکسن یادآور اقدامی است که باید صورت بگیرد. دلیل اهمیت این اقدام این است که تجربه ما نشان داده که توفیق چندانی نه در رعایت اصول بهداشتی برای پیشگیری و نه در تعطیلیها نداشتهایم.
یونسیان ادامه داد: دلیل آن هم این بوده که وقتی واحدهایی را تعطیل کردهایم، نتوانستهایم از آنها حمایت کنیم، بنابراین نمیتوانیم به صورت جدی با آنها برخورد کنیم. در فاصلهگذاریها نتوانستهایم موفق عمل کنیم. داخل مغازهها و آسانسورها علامت گذاشتیم اما حداقل مشاهدات من نشان نداده که افراد این موارد را رعایت کرده باشند، ظرفیتهای داخل خودروها را رعایت کرده باشند یا اصلا برایشان مقدور باشد که ظرفیت اتوبوس شرکت واحد را رعایت کنند.
او در ادامه گفت: من نمیخواهم نقد کنم که چرا نتوانستیم این اقدامات را انجام بدهیم. اما میخواهم بگویم عملا در این پنج موج گذشته، ما نشان دادیم که توفیق بالایی در رعایت پروتکلها نداشتیم. نمیخواهم آنها را کمرنگ کنم، باید تمام تلاشمان را انجام دهیم و نقاط ضعفش را پیدا و سعی کنیم آنها را تقویت کنیم.
او افزود: برنامه دوم که امیدوارم ستاد محترم کرونا بالاخره به این موضوع اهتمام بیشتری کنند، این است که مداخلاتی را پیش گرفته و اجرا کنند که شواهد علمی آنها را تایید میکند و خدای ناکرده مداخلاتی که بعضا اثربخشی نداشتند و ممکن است نشان داده شود اثر معکوس هم داشته است، در پیش نگیرند.
یونسیان افزود: ما محدودیت تردد بین شهرها را همیشه اجرا کردهایم اما در خودروهای جمعی منجر به افزایش ازدحام شدیم، بدون اینکه تهویه و نظارت کافی بر فاصلهگذاری در آنها وجود داشته باشد، باید از این اقدامات به شدت پرهیز کنیم.
او ادامه داد: در شهرهایی که طرح ترافیک دارند باید درنظر بگیرند که آیا به صلاح است در این اوقات طرح ترافیک اجرا شود یا مصلحت این است که طرح ترافیک را رها کنند و مردم تشویق شوند که اتفاقا از خودروی شخصی استفاده کنند. اگر طرح ترافیک از کارهای غیرضروری است، جلوی آن را بگیرند.
یونسیان ادامه داد: نتیجه پیشآزمایشی محدودیت هوشمند نمیدانم تا چه حد موثر بوده است و اگر ایراداتی دارد، باید برطرف شود. الان زمان مناسبی برای اجرای کنترل هوشمند است.
او افزود: واکسن در دسترس و فراهم است. ما زمانی به واکسن دسترسی نداشتیم ولی الان داریم و برای مردم ما رایگان است. ممکن است برای یک سویه یا واریانت، یک واکسن اثربخشی بیشتر یا کمتر داشته باشد، اما همه آنها از حداقل اثربخشی که زدن واکسن را توجیه کند، برخوردار هستند.
دبیر کمیته اپیدمولوژی تصریح کرد: واکسن برای همه فراهم شده و دیگر بهانهای وجود ندارد که افراد واکسن نزده باشند. سه ماه پیش شاید این را نمیتوانستیم بگوییم و مردم میگفتند ما مشتاقیم اما واکسن نیست. اکنون که واکسن هست، افرادی که واکسن نزدهاند، باید محدودیت بیشتری برایشان اعمال شود.
یونسیان گفت: اکنون دیگر منطقی نیست برای همه افراد محدودیت یکسان در نظر بگیریم. کسی که سه نوبت واکسناش را زده است، باید اجازه داشته باشد در جامعه فعالیت کند، برای اینکه جامعه به خدمات این افراد نیاز دارد. افرادی که واکسن نزدهاند، باید محدود شوند، زیرا جامعه را به مخاطره میاندازند. اینها همه نکاتی است که در اسرع وقت باید اعمال شود.
دبیر کمیته اپیدمولوژی و پژوهش گفت: نمیتوانیم جلوی ورود این واریانت به هیچ کشوری را بگیریم، همینطور نمیتوانیم جلوی انتشارش بین شهرها را بگیریم، اما میتوانیم این روند را کند کنیم و در طی کند کردن این روند انتقال، فرصت و زمان بخریم و سعی کنیم مقاومت نسبی افراد جامعه افزایش پیدا کند.
یونسیان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان پیشبینی کرد اومیکرون چه زمانی به سویه غالب در کشور تبدیل شود، گفت: سرعت انتشار یک واریانت به دو عامل بستگی دارد؛ یکی خصوصیات ذاتی خود ویروس که تا چه اندازه سرایتپذیری بالایی دارد و دوم به رفتار و مقاومت نسبی جامعه. اگر در جامعه ۹۰ درصد افراد واکسینه شده باشند و مصونیت نسبی پیدا کرده باشد، انتقال سویه میتواند محدود شود، اما اگر هیچ اقدامی نکنیم و افراد واکسینه نشده باشند، سرعت بسیار بالاست.
دبیر کمیته اپیدمولوژی و پژوهش کرونا گفت: گفته شده در برخی کشورهای آفریقایی در عرض ۱۷ روز این سویه میتواند به گونه غالب تبدیل شود، اما واکسیناسیون هرچه بیشتر انجام شود، تعداد افرادی که میتوانند آلوده شوند، میتواند کاهش پیدا کند. اگر هر نفر بدون واکسیناسیون چهار نفر دیگر را آلوده میکرد، با واکسیناسیون سهچهارم افراد، هر فرد تنها یک نفر دیگر را میتواند آلوده کند. حتی اگر نصف افراد هم مصون شده باشند، واکسیناسیون درصد سرایت را به شدت کاهش میدهد.
او افزود: میزان تماس افراد در جامعه و رعایت پروتکلها عامل بعدی است. اگر همزمان با افزایش سرایتپذیری ویروس، ما هم مراقبت خودمان را افزایش دهیم میتوانیم کفه ترازو را به نفع خودمان تغییر دهیم، اما اگر اینگونه نباشد، قطعا سرعت سرایت بیشتر خواهد شد. نمیتوان پیشبینی کرد چه زمانی این ویروس به سویه غالب تبدیل خواهد شد، به این دلیل که نمیدانیم رفتار جامعه و دولت در رعایت محدودیتها چگونه خواهد بود.
او در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی باید درصد قابلتوجهی از جامعه دوز سوم را دریافت کنند تا از موج بعدی ناشی از سویه اومیکرون جلوگیری کنیم، گفت: این مساله سیاه و سفید نیست و نسبی است. هرچقدر درصد بیشتری از جامعه را واکسن زده باشیم، موج بعدی که رخ خواهد داد ارتفاع کمتری خواهد داشت و تعداد افراد کمتری درگیر میشوند. همانطور که در موج قبلی تعداد ابتلاء به صفر نرسیده است، در موج بعدی هم به همینگونه است و این موج میتواند ناشی از اومیکرون یا سویه غالب قبلی باشد.
یونسیان در انتها گفت: باید استانداردها و نرمهای جامعه خودمان را تغییر دهیم و بپذیریم با این ویروس فعلا دست و پنجه نرم خواهیم کرد و هرچه قدر خودمان را بیشتر با روشهای موثر علمی تقویت کنیم، مرگ و میر و ابتلای کمتری خواهیم داشت و جامعه از تعطیلیها آسیب اقتصادی کمتری میبیند. هرچقدر سستتر بگیریم، کفه ترازو به سمت شدت بیماری و خسارات اقتصادی ناشی از تعطیلیها و ناهنجاریهای اجتماعی برخاسته از آن خواهیم رفت.