کد خبر: ۲۹۴۵۱۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۵ - ۰۹ آذر ۱۴۰۰ - 2021November 30
سویه اخیر ویروس کرونا که درآفریقای جنوبی کشف شده و « اُمیکرون» نام گرفته است در مقایسه با گونه‌های دیگری که تا کنون کشف شده، شدیدا جهش‌ یافته و سابقه جهش‌های متعدد آن به حدی است که برخی از پژوهشگران آن را «ترسناک» توصیف کرده‌اند

شفاآنلاین>سلامت> هرچند هنوز تحقیقات علمی پیرامون سویه جدید ویروس کرونا به نتیجه نرسیده وسازمان بهداشت جهانی اعلام رسمی مشخصات این جهش رابه پروهش های دقیق موکول کرده‌، ولی اطلاعات اولیه بسیاری از کشورها را نگران کرده است.این نگرانی‌ها به‌حدی فزاینده است که محدودیت های ایجاد شده در بعضی ازکشورها بی‌سابقه است و یکی ازکشورها ورود تمام مسافران خارجی را ممنوع کرده است.

سویه اخیر ویروس کرونا که درآفریقای جنوبی کشف شده و « اُمیکرون» نام گرفته است  در مقایسه با گونه‌های دیگری که تا کنون کشف شده، شدیدا جهش‌ یافته و سابقه جهش‌های متعدد آن به حدی است که برخی از پژوهشگران آن را «ترسناک» توصیف کرده‌اند. مشخصات سویه اُمیکرون هرچه باشد وحتی اگرثابت شودکه گمانه‌زنی‌های کنونی مبالغه آمیزند این واقعیت روشن‌تر ازگذشته می‌شود که بشر در برابر کرونا با پدیده‌ای سخت و احتمالا بی‌سابقه روبه‌رواست و هرآن امکان جهشی خطرناک و غیرقابل پیش بینی درهرکشوری وجود دارد و مراقبت‌ها و محدودیت‌ها فعلا قابل لغو شدن نیستند.

درکنار موضوع جدید پیرامون ویروس یاد شده، شیوع مجدد بیماری درکشورهای اروپایی که بیشتر از هر قاره دیگری واکسیناسیون‌های گسترده را باموفقیت انجام داده‌اند باز هم نشان می‌دهد که انسان هنوز از این ویروس پیشی نگرفته‌است و مکررا از آن عقب می‌افتد. متاسفانه از ابتدای پیدایش این اپیدمی اغلب دولت‌ها غافلگیر شدند و بسیاری از کشورها عملکرد ناموفقی داشته جان میلیون‌ها انسان براثر همین غافلگیری و ناکارآمدی و سهل‌انگاری گرفته شده‌است.

در واقع بشرنه تنها از ابتدا موضوع را جدی نگرفت و دست به اقدامات همه جانبه وحداکثری نزدکه هنوز هم ناهماهنگی‌ها، انبوه مسافرت‌ها درسرتاسر جهان و انواع مقاومت‌ها در برابر اقدامات لازم باعث شده است که ویروس مذکور همچنان دراقصی‌نقاط دنیا جولان بدهد و با جهش‌های پرتعداد خود، به کشتار و خسارت آفرینی و رنج میلیون‌ها انسان ادامه دهد. راستی آیا تصور کرده ایم که اگر از همان ابتدا آژیرقرمز در همه کشورها به صدا درمی‌آمد، همه رهبران دنیا فارغ ازاختلافات خود در یک‌جا گردآمده (یا ازطریق ویدئوکنفرانس) اقدامات همه جانبه وجهانی را به تصویب می‌رساندند و مثلا برای چند هفته هم که شده همه رفت وآمدها از طریق هوا و دریا و زمین به‌جز موارد ضروری و تحت شدیدترین تدابیرایمنی قطع می‌شد امکان غلبه قاطع بر این ویروس مرگبار وجود داشت؟

الگوی رفتار کشورچین درمقابله قاطع وسریع وبا حداکثراهتمام وجدیت و بدون کوچکترین اهمال می توانست در همه دنیا اعمال شود و به‌جای قربانی شدن میلیون‌ها انسان وگرفتارشدن ده‌ها میلیون دیگر و خسارت‌های عظیم اقتصادی همان نتایج قضاوت زیادی کرد. برای اینکه ببینیم آیا واکسن‌های موجود می‌توانند در برابر این جهش پاسخگو باشند هم به چند هفته زمان نیاز داریم تا نتایج عیان شود ولی آنچه‌ها تابحال درمورد واریانت جدید تحت عنوان اُمیکرون می‌دانیم این است که قابلیت بیماری زایی بالایی دارد و تابحال مشخص شده است که بیشتر گروه‌های سنی جوان‌تر را هدف قرار می‌دهد. در آفریقا که پوشش واکسیناسیون پایین است تقریبا همه گروه‌های سنی برای ابتلا حساس هستند ‌و تمایل ویروس برای ایجاد آلودگی به سمت جوانان است. مواردی از طغیان این سویه جدید حداقل در هفت کشور آفریقایی دیده شده است و در کشورهای اروپایی نظیر آلمان، انگلستان و بلژیک هم به‌صورت پراکنده مواردی از این ویروس دیده شده است. برخی کشورها بلافاصله واکنش سریع نشان دادند.

هنوز برای این واریانت از واژه بحران استفاده نشده است ولی احتمال اینکه به عنوان یک واریانت بحران زا شناخته شود وجود دارد. کشورها معمولاً در گام اول باید مقررات مراقبت را به‌ویژه در مرزها تشدید می‌نمایند و به شهروندان خود نیز هشدار می‌دهند که از سفر به این مناطق پرخطر اجتناب کنند. اکنون روش‌های درمانی مبتلایان به این جهش هم مشابه روش‌های درمانی سایر واریانت‌های کرونا است و روش پیشگیری و محافظتی هم استفاده از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی است‌. تغییرات ژنتیکی ویروس باعث شده واکسن‌ها کارآیی لازم اولیه را نداشته باشند و نیاز است واکسن‌هایی با تغیییرات جدید و متناسب با ویروس تولید شود؛ البته هنوز اظهارنظر درباره آثار واکسن در برابر سویه اُمیکرون زود است.

آنچه که مسلم است این است که تابه‌حال موردی در کشور ما مشاهده نشده است اما گزارش‌ها نشان می‌دهد فردی مبتلا به این نوع جهش از کرونا در بلژیک شناسایی شده است که از ترکیه به مصر و از مصر به بلژیک سفر کرده است؛ پس این احتمال وجود دارد که واریانت اُمیکرون در کشورهای همسایه ما هم وجود داشته باشد و ممکن است به کشور ما هم وارد شده باشد و یا اگر هوشیاری کافی نداشته باشیم، وارد کشور شود. خبر انتشار ویروس جدید امیکرون و اعمال محدودیت‌های جهانی، تأثیر منفی بر بازار مالی داشته و اقتصاد جهانی را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است. سویه‌های جدید ویروس کرونا فوق مُسری هستند و چون بیشتر در جوانان و واکسن نزده‌ها مشاهده می‌شوند، در چنین شرایطی ایجاد محدودیت‌های جدی اجتماعی- اقتصادی برای همه مردم به ویژه واکسن‌نزده‌ها، یک مطالبه عمومی است که مسئولان باید آن را جدی قلمداد کنند و با کنترل مرزهای هوایی و زمینی از ورود این ویروس خطرناک به کشورجلوگیری کنند. جعفرگلابی روزنامه‌نگار/ روزنامه آرمان ملی

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: