کد خبر: ۲۹۱۶۹۴
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۱ - ۲۵ مهر ۱۴۰۰ - 2021October 17
اخیرا داده‌های اولیه مطالعه‌ای در فضای مجازی به چاپ رسیده که به بررسی میزان ابتلا، بستری‌شدن و نیز مرگ‌ومیر ناشی از کرونا در دریافت‌کنندگان واکسن‌های سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک پرداخته است.

شفاآنلاین>سلامت> اخیرا داده‌های اولیه مطالعه‌ای در فضای مجازی به چاپ رسیده که به بررسی میزان ابتلا، بستری‌شدن و نیز مرگ‌ومیر ناشی از کرونا در دریافت‌کنندگان واکسن‌های سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک پرداخته است.

از آنجا که این داده‌ها به‌صورت رسمی و طی نامه‌ای از طرف رئیس مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت و وزیر پیشین بهداشت و درمان یعنی آقای دکتر کامران باقری‌لنکرانی تأیید شده است در اینجا به بحث در مورد این یافته‌ها می‌پردازیم.

بی‌شک با چاپ کل مطالعه می‌توان اظهارنظرهای دقیق‌تری در مورد این مطالعه داشت. همچنین تأکید من روی واکسن سینوفارم بدین دلیل است که اکثریت جامعه ما توسط واکسن سینوفارم واکسینه شده‌اند و کماکان نیز وزارت بهداشت تأکید مبرم بر استفاده از این واکسن دارد. طبق اطلاعات چاپ‌شده، این مطالعه به سرپرستی دکتر محسن مقدمی روی 388 هزار نفر در شهر شیراز انجام شده است.

خوشبختانه این مطالعه نشان داد که هر سه واکسن مذکور از میزان بستری و مرگ ناشی از کرونا به میزان قابل توجهی می‌کاهند. اما نکته بسیار مهم اینجا بود که درحالی‌که كاهش میزان ابتلا در دریافت‌کنندگان واکسن‌های آسترازنکا و اسپوتنیک به ترتیب 37.9 و 39.1 بود این میزان در مورد واکسن سینوفارم فقط پنج درصد گزارش شده است.

شاید به همین دلیل است که همین چند روز پیش سازمان بهداشت جهانی عنوان کرد که دریافت‌کنندگان سینوفارم باید دوز سوم واکسن را هم دریافت کنند. درست است که آمار بستری و مرگ‌ومیر کاسته شده، ولی نمی‌توان و نباید از کنار آمار بالای ابتلا در صورت ادامه واکسیناسیون با سینوفارم گذشت و البته باید به این نکته نیز توجه داشت که میزان کاهش بستری و مرگ‌ومیر در دریافت‌کنندگان سینوفارم نسبت به دو واکسن دیگر پایین‌تر است. ابتلا به کووید19 حتی در شکل بی‌علامت آن به معنای دو هفته قرنطینه و به دنبال آن ضرر اقتصادی است. همچنین باید به این موضوع نیز توجه کرد که آنهایی که نیاز به بستری هم ندارند، باز به پزشک مراجعه می‌کنند، دارو مصرف می‌کنند و هزینه سنگینی را به سیستم بهداشت و درمان کشور تحمیل می‌کنند. به غیر از اینکه حجم بالای مراجعه‌کننده و بیماران مبتلا، کادر درمان را بیش از پیش مستهلک خواهد کرد.

این ضرر بزرگ اقتصادی خود را در همه جا از جمله در همان حیطه درمان نیز نشان می‌دهد. بدین معنی که پولی که باید صرف درمان بیماران دیگر شود به دلیل تأکید بی‌مورد بر استفاده از سینوفارم کماکان باید در همین حوزه خرج شود. باید توجه داشت به همین دلیل ساده، هدف از واکسیناسیون نه صرفا کاهش مرگ‌ومیر بلکه کاهش میزان ابتلاست. متأسفانه فقط عدد مرگ‌ومیر مورد توجه قرار می‌گیرد این در حالی است که وقتی عدد ابتلا بالا باشد تمام جامعه از عواقب آن متضرر خواهند شد.

متأسفانه می‌بینیم که تأکید بیجای مسئولین بر استفاده از سینوفارم باز همانند بسیاری از موارد مشابه، نشان‌دهنده سوءمدیریت در تصمیم‌گیری‌های کلان این کشور است. حالا فقط امیدوار هستیم که در صورت ابتلا به کووید19 نمی‌میریم. به این فکر نمی‌کنیم که چگونه می‌توان درآمد کشور را مدیریت کرد و آن را در جای درستش خرج کرد.  از ماست که بر ماست.عبدالرضا ناصرمقدسی- متخصص مغز و اعصاب/ روزنامه شرق

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: