از واکسنهای ایرانی هم که بنا بود روند واکسیناسیون را تسریع کنند، خبری نیست! آن هم در شرایطی که نزدیک به ۲۰ روز از صدور مجوز اضطراری مصرف کووایران برکت میگذرد
شفاآنلاین>سلامت> ویروس دلتای کرونا به پایتخت هم رسیدهاست. طبق آخرین به روزرسانی رنگبندی شهرستانهای کشور در اپلیکیشن ماسک از امروز چهارشنبه ١۶ تیر ماه، ١۵ مرکز استان در وضعیت قرمز کرونا قرار میگیرند.
به گزارش شفاآنلاین: آمار مبتلایان جدید روزانه به بالای ۱۶ هزار نفر رسیده و آمار فوتیها هم افزایشی شدهاست. در چنین شرایطی تنها ۲ میلیون و ۱۷ هزار نفر از مردم کشورمان با دریافت هر دو دوز واکسن کرونا به طور کامل واکسینه شدهاند و روند واکسیناسیون از برنامه قبلی اعلام شده از سوی خود وزارت بهداشت عقب ماندهاست؛ چراکه بنا بود فاز دوم واکسیناسیون یعنی واکسیناسیون سالمندان تا نیمه تیرماه تمام شود و از این زمان واکسیناسیون مشاغل پرخطر آغاز شود، اما در شرایطی از نیمه تیرماه عبور کردیم که هنوز واکسیناسیون بالای ۷۰ سالهها هم تکمیل نشده است!
از واکسنهای ایرانی هم که بنا بود روند
واکسیناسیون را تسریع کنند، خبری نیست! آن هم در شرایطی که نزدیک به ۲۰ روز از صدور مجوز اضطراری مصرف کووایران برکت میگذرد. از سوی دیگر مطابق با مطالبه مقام معظم رهبری هنوز مستندات علمی این واکسن هم منتشر نشده و به تعبیر مدیر روابط عمومی ستاد اجرایی فرمان امام این مطالبه در دست اقدام است. حالا در آستانه موج پنجم کرونا، حرکت لاکپشتی واکسیناسیون عمومی کرونا در کشور از یک سو و قطعی برق در بیمارستانها و هشدار کمبود اکسیژن از سوی دیگر، گروهی از مردم وحشتزده را برای دریافت واکسن راهی کشورهای همسایه کردهاست تا بلکه واکسن بزنند و از شر کابوس کرونا ایمن شوند، اما واکسینه شدن از طریق تور گردشگری امری است که برای قاطبه مردم جامعه امکانپذیر نیست اغلب مردم چنین پولی ندارند!
ویروس جهش یافته دلتا که پیش از این نیمی از استانهای کشور را درنوردیده بود، حالا به پایتخت رسیدهاست. نادر توکلی، معاون درمان ستاد فرماندهی مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران میگوید: «دلتا یا همان ویروس جهش یافته هندی کرونا در بیماران تهرانی هم مشاهده شده و به عبارتی این بیماری وارد پایتخت شدهاست.»
به گفته توکلی دقت تستهای پی سی آر برای تشخیص دلتا، خیلی زیاد نیست و باید بیشتر به علائم بالینی برای تشخیص بیماری توجه کرد. علائم اولیه ویروس جهش یافته هندی موسوم دلتا، شبیه سرماخوردگی است و آبریزش بینی، گلودرد و احتقان بینی مهمترین علائم اولیه ابتلا به کرونای هندی به شمار میرود.
شتاب در واکسیناسیون راهکار مقابله با دلتا
معاون درمان ستاد فرماندهی مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران وقتی میخواهد برای مبتلا نشدن به ویروس دلتا راهکار ارائه دهد میگوید: «هر چند توصیههای قبلی مانند رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک برای مقابله با بیماری کرونا مؤثر است، اما مهمترین راهکار مقابله با آن پوشش کامل واکسیناسیون در کشور است. در حال حاضر مهمترین راهکار مقابلهای با کرونا حتی دلتا، به واکسینهشدن مردم برمیگردد و این کار باید با شتاب بیشتری انجام شود.»
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در شهر تهران هم معتقد است: «نیاز کشور ما را تولید واکسنهای داخلی رفع نمیکند و نیاز به واردات واکسن است.»
واکسینه شدن ۲/۵ درصد جمعیت کشور پس از ۵ ماه!
روند واکسیناسیون، اما کند است؛ آنچنان کند که در طول چند ماه گذشته از اسفند ۹۹ تا امروز یعنی ۱۶ تیر ۱۴۰۰ فقط ۲ میلیون و ۱۷ هزار نفر به طور کامل واکسینه شدهاند که چیزی حدود ۵/۲ درصد از جمعیت ۸۰ میلیونی کشورمان را شامل میشود. از همه مهمتر اینکه به رغم صدور مجوز مصرف اضطراری برای واکسن ایرانی کووایران انگار هنوز هم خبری از ورود گسترده این واکسن به سبد واکسیناسیون کشور نیست. این در حالی است که ۲۴ خرداد ماه این مجوز صادر شده و هم اکنون ۲۰ روزی از این ماجرا میگذرد. در چنین شرایطی حجت نیکی ملکی، رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی ستاد اجرایی فرمان امام از تولید ۵۰ میلیون دوز واکسن کووایران برکت تا پایان شهریور ماه خبر میدهد. وی در پاسخ به سؤالی درباره مطالبه رهبری مبنی بر انتشار اسناد علمی واکسن کرونا در صفحه توئیتر خود نوشت: «انتشار مقاله زمانبر است؛ در دست اقدام است.»
حالا با فراگیر شدن ویروس دلتا مردم نگران از ابتلا به این ویروس که با روند کند و لاکپشتی واکسیناسیون در کشور مواجهند برای واکسینه شدن به برخی کشورهای اطراف مراجعه میکنند و بازار تورهای واکسن دوباره داغ شدهاست. ارمنستان یکی از این مقاصد است که به گردشگران ایرانی واکسن آسترازنکا میزند.
صحنه تکراری مرگ بیماران با قطع برق و اکسیژن ساز
در کنار چالشهای واکسیناسیون لاکپشتی قطعیهای مکرر برق هم به جان بیماران کرونایی افتادهاست و این قطعیها حالا حتی به آی سی یو بیمارستانها هم رسیدهاست. در حالی که پیش از این حسین صبوری، مدیر عامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ گفته بود «برق بیمارستانها تحت هیچ شرایطی قطع نمیشود.» انتشار فیلمی از قطع برق در آی سی یو نشان داد چالش قطعی برق گریبان بیماران کرونایی بستری در آی سی یو را هم میگیرد.
محمدرضا هاشمیان، متخصص آیسییوی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به مرگ بیماران کرونا در پی قطع برق در مراکز درمانی میگوید: «ما بارها با چنین صحنههایی مواجه شدهایم.» به گفته وی در حد فاصل قطع برق و اتصال دوباره دستگاه ونتیلاتور به برق اضطراری حیات بیماران کووید ۱۹ به خطر جدی میافتد و حتی جان میسپارند. این پزشک بیمارستان مسیح دانشوری تأکید میکند «وزارت بهداشت بدون هماهنگی و بررسی دستگاههای ونتیلاتوری را خریداری کرده که با قطعی برق دچار اختلال شدید در عملکرد میشوند.»
هاشمیان ادامه میدهد: «دستگاه ونتیلاتور تلویزیون نیست که با متصلشدن به برق اضطراری عملکردش بدون اختلال ادامه داشتهباشد. عملکرد دستگاه ونتیلاتور کاملاً دچار افت میشود. برق اضطراری کیفیت عملکرد را کاهش میدهد و فشار اکسیژن کم میشود و بیمار از دست میرود.»
کاهش تولید اکسیژن با قطع برق
اما قطعیهای برق تنها در آی سی یوی بیمارستان راه نفس را بر بیماران نمیبندد و این ماجرا ریشهایتر از این حرفهاست.
پیکان کلانتری، رئیس اتحادیه کشوری گازهای طبی و صنعتی با بیان اینکه به طور کلی در فصل تابستان ظرفیت تولید اکسیژن حدود ۱۵ درصد کاهش مییابد، میگوید: «قطعی برق شش ساعته در روزهای گذشته نیز باعث شد تولید حداقل ۱۰ ساعت عقب بیفتد و تولید اکسیژن تقریباً نصف شد که در شرایط موج پنجم تداوم این وضعیت ممکن است ما را وادار به واردات اکسیژن کند.»جوان آنلاین