در این رابطه اخیرا سایت ویژوال کاپیتالیست طی یک بررسی از وضعیت ۱۰۰ شرکت و بنگاه تولیدی برتر جهان به یافتههای جالبتوجهی دست یافته است
شفاآنلاین>سلامت> در طول یکسالونیمی که جهان درگیر همهگیری کروناست، پیامدهای این موضوع فارغ از مسائل درمانی و اجتماعی، منجر به تغییرات و در عین حال اتفاقات منحصر به فردی در صحنه اقتصادی و تجارت بوده است.
به گزارش شفاآنلاین: در این میان کشورهای زیادی علاوه بر کاهش رشد اقتصادی بعضا وضعیتی به مراتب بدتر از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ را تجربه کردند. از سوی دیگر مناسبات شغلی و جا افتادن دورکاری روندی جدید در مناسبات اداری و کاری پدید آورد و از همه مهمتر زمانی که بخش قابلملاحظهای از فعالیتهای اقتصادی تحتتاثیر کرونا با مخاطره مواجه شد؛ برخی شرکتهای بزرگ بینالمللی و سرمایهداران جهانی میزان ثروتشان حتی تا چند برابر نیز رشد کرد.
پیشتازی بخش فناوری
در این رابطه اخیرا سایت ویژوال کاپیتالیست طی یک بررسی از وضعیت ۱۰۰ شرکت و بنگاه تولیدی برتر جهان به یافتههای جالبتوجهی دست یافته است. در این گزارش آمده است: از زمان شیوع همهگیری کرونا تا به امروز وضعیت بازارهای جهانی شاهد بهبودی نسبی است؛ چرا که بررسی ۱۰۰ شرکت بزرگ جهان نشان میدهد که آنها نسبت به ماه مارس ۲۰۲۰، ارزش سهامشان ۷/۳۱ تریلیون
دلار یا به عبارتی ۴۸ درصد افزایش یافته است. این امر زمانی اهمیت مییابد که بدانیم در سال ۲۰۲۰، میزان تولید ناخالص داخلی ترکیبی ایالاتمتحده و چین روی هم ۷/۳۵ میلیارد دلار بوده است.
در این رابطه طی رتبهبندی که از این ۱۰۰ شرکت بر اساس معیار طبقهبندی صنعت FTSE صورت گرفته اختلاف زیادی در ارزش این شرکتها مشاهده میشود. به عنوان مثال ارزش اپل که در رتبه اول قرار گرفته بیش از دو تریلیون دلار برآورد شده، در حالی که ارزش شرکت Anheuser-Busch که به عنوان یک تولیدکننده در جایگاه صدم قرار دارد، ۱۲۸ میلیارد دلار برآورد شده است.
همچنین بررسیها نشان میدهد که دفتر مرکزی ۵۹ شرکت از این ۱۰۰ شرکت برتر در ایالاتمتحده قرار دارد که به تنهایی ۶۵ درصد ارزش بازار را در اختیار دارند. از سوی دیگر چین با دارا بودن ۱۴ شرکت در مکان دوم متداول برای دفتر مرکزی شرکتها قرار دارد.
نگاهی به فهرست ۱۰ شرکت برتر جهانی نشان میدهد که در رده نخست شرکت اپل با سهم بازار ۱/۲ تریلیون دلار قرار دارد. رتبه بعدی متعلق به شرکت آرامکوی عربستان با ارزش بازار ۹/۱ تریلیون دلار است. رتبه سوم تا ششم به متعلق به شرکتهای مایکروسافت، آمازون، آلفابت و فیسبوک با ارزش سهام به ترتیب ۸/۱ تریلیون دلار، ۶/۱ تریلیون دلار، ۴/۱ تریلیون دلار و ۸۳۹ میلیارد دلار است.
همچنین رتبه هفتم در اختیار شرکت TENCENT چین با ارزش بازار ۷۵۳ میلیارد دلار، هشتم شرکت تسلا با ارزش بازار ۶۴۱ میلیارد دلار، نهم شرکت علیبابا با ارزش بازار ۶۱۵ میلیارد دلار و دهم نیز متعلق به شرکت BERKSHIRE HATHAWAY آمریکا با ارزش بازار ۵۸۸ میلیارد دلار است.
نکته قابل توجه در ۱۰ شرکت نخست جهان این است که به غیر از آرامکوی عربستان، هفت شرکت متعلق به آمریکا و دو شرکت TENCENT و علیبابا متعلق به چین هستند. از سوی دیگر نیمی از این شرکتها در زمینه تکنولوژی فعالیت میکنند.
سهم اندک اروپاییها
در ۳۰ شرکت اول
همچنین با بررسی رتبه دهم تا بیستم این فهرست، شواهد نشان میدهد شش شرکت آمریکایی، یک شرکت کرهای، یک شرکت تایوانی و یک شرکت چینی وجود دارد و تنها در رتبه بیستم شاهد حضور شرکت فرانسوی LVMH از اروپا با ارزش سهام ۳۳۷ میلیارد دلار هستیم. رتبه بیستم تا سیام نیز نشان میدهد که هفت شرکت آمریکایی بوده، یک شرکت چینی است و دو شرکت نیز از سوییس وجود دارد. یعنی در میان سی بنگاه برتر دنیا ۲۰ شرکت آمریکایی، چهار شرکت چینی، سه شرکت آسیایی از کرهجنوبی، تایوان و عربستان و تنها سه شرکت اروپایی وجود دارند.
رشد بیسابقه در دوران کرونا
در این راستا یکی از عوامل مهم بررسی تغییرات قابلتوجه در بزرگترین شرکتهای جهان در مقایسه با رتبه سال گذشته آنهاست. به عنوان نمونه در یک سال گذشته ارزش تسلا با رشد ۵۶۵ درصدی به طور موقت صاحب آن یعنی ایلان ماسک را به ثروتمندترین فرد دنیا تبدیل کرد. همچنین شرکتهای Meituan و PayPal به لطف گسترش تجارت الکترونیک در دوران همهگیری کرونا به ترتیب ارزش سهامشان ۲۲۱ و ۱۵۱ درصد رشد کرد. از سوی دیگر شرکتهای فناوری TSMC و ASML به دلیل کمبود تراشههای نیمههادی و افزایش تقاضای جهانی وضعیتی به مراتب بهتر از قبل را تجربه کردهاند. در این میان تنها شرکت چین موبایل است که با منفی ۱۲ درصد رشد از فهرست ۱۰۰ شرکت برتر جامانده است؛ آن هم به دلیل اینکه طبق دستور دونالد ترامپ رییسجمهوری سابق آمریکا، این شرکت از بورس اوراق بهادار نیویورک اخراج شد.
همانطور که ذکر شد شرکتهای فناوری از بهترین وضعیت در میان ۱۰۰ شرکت برتر برخوردار هستند. پس از آنها شرکتهای خدماترسان، مالی و مراقبتهای بهداشتی بیشترین رشد را داشتهاند. از سوی دیگر بخش انرژی با دارا بودن پنج شرکت در لیست ۱۰۰ شرکت برتر، تقریبا ۱۰ درصد سهم بازار را در اختیار خود دارند که این ۱۰ درصد نیز بیشتر به واسطه رشد و توسعه شرکت آرامکوی عربستان بوده است.
در این رابطه بررسیها نشان میدهد که با وجود تمامی مشکلات و پیامدهای ناشی از کرونا، ۱۰۰ شرکت برتر جهانی به طور کلی عملکرد مثبت و رو به رشدی داشتهاند؛ در حالی که شواهد برای سایر شرکتها و بنگاههای تولیدی به صورت معکوس رقم خورده است. یعنی به طور کلی صنایع و تامینکنندگان مواد اولیه در طول یک سال گذشته عملکرد خوبی داشته و شرکتهای فناوری نیز با ۲۵۵ میلیارد دلار، ۳۱ درصد بازار سهام این ۱۰۰ شرکت را در اختیار خود گرفتهاند. بهطوری که اپل به تنهایی در این دوران ۷۳ میلیارد دلار برای خرید سهام و ۱۴ میلیارد دلار نیز به منظور پرداخت سود سهام هزینه کرده است.
از سوی دیگر آمارها حاکی از آن است که در میان این شرکتها، بدترین عملکرد مربوط به بخشهای بهداشت و درمان، آب و برق و انرژی بوده است؛ در حالی که شواهد نشان میدهد اکثر بخشهای صنعتی و تجاری همگی در طول یک سال گذشته سودهای به مراتب بیشتری را از مارس ۲۰۲۰ به این سو به دست آوردهاند.روزنامه جهان صنعت