در گزارشات برنامه توسعه سازمان ملل، حکمرانی خوب به عنوان یکی از شاخصهای مهم توسعه معرفی شده، چراکه سایر شاخصها، مستقیم و غیرمستقیم با این موضوع در ارتباط است
شفاآنلاین>سلامت> در گزارشات برنامه توسعه سازمان ملل، حکمرانی خوب به عنوان یکی از شاخصهای مهم توسعه معرفی شده، چراکه سایر شاخصها، مستقیم و غیرمستقیم با این موضوع در ارتباط است.
مسئولیت حکومت در حراست از جان و حقوق شهروندان و ارتقاء احساس امنیت آنها به ویژه در بحرانها و حوادث غیرمترقبه است، ولی عملکرد مسئولان، به خصوص در طی دو سال اخیر، حاکی از کم توجهی و عدم پایبندی عملی به چنین وظیفه انسانی و قانونی است که به برخی از آنها اشاره میشود:
۱- بهرغم اینکه در اوایل بهمن ماه 98، ورود ویروس
کرونا از چین به کشورمان مسجل شده بود، ولی به دلایل مختلف و بیشتر سیاسی، از اعلام خطرات آن و هشدار به مردم با هدف پیشگیری حداکثری از شیوع آن، اجتناب شد و فردای روز انتخابات دوره یازدهم مجلس، میزبانی مهمان ناخوانده رسماً اعلام شد.
2- در اواخر اسفند ۱۳۹۸ و افتتاح بخشی از آزادراه تهران- شمال، مواضع اعلام شده توسط رئیسجمهور در این مراسم، زمینهساز سفرهای متراکم مردم بهویژه به شهرهای شمالی گردید که پیامد آن، اولین پیک کرونا بود در فروردین ۱۳۹۹ بهای آن را مردم پرداخت کردند.
3- بهرغم تاکید دلسوزان جامعه بر قطع سفرهای خارجی بهویژه پرواز های بین ایران و چین در اوایل سال ۱۳۹۹ و تکرار این خطا تا چند روزپیش (در رابطه با برقراری پروازهای بین ایران و ترکیه) که به گسترش و همهگیری ویروس نوع جدید جهش یافته منجر شد بهنحوی که در هفته جاری طبق اعلام مسئولان بهشت زهرا، مرگ ومیر در تهران به سه برابر و تعداد مبتلایان روزانه به بیش از ۲۰ هزار نفر افزایش یافته است در حالی که تعداد قابل توجهی از مبتلایان، به دلایل مختلف بیماری خود را کتمان میکنند.
4- بازی با رنگها و عدم پایبندی به آن در عمل، از یک طرف به سهل انگاری مردم توأم با بیاعتمادی آنها افزوده است و به اعتقاد مردم، اخذ جرایم ترددهای شبانه و بینشهری ، بیش از سلامت مردم برای مسئولان اهمیت دارد.
5- کارشناسان دلسوخته از ابتدای هم گیری ویروس کرونا، پیشنهاد حمایت از کسبه جز و کارگران روزمزد را به صورت اصولی و آبرومندانه و نه به شیوه های نادرست، ارائه کردند که دغدغه معیشت را برای فرودستان جامعه به حداقل برساند، اما آنگونه که باید مورد توجه قرار گیرد و از تلاشهای روزانه نان آوران خانوادهها کم کند، عملیاتی نشد.
6- چنانچه به دفعات مطرح شده که استرس و نگرانی مستمر در زندگی بر بخشهای محروم جامعه، قدرت دفاعی آنها را در مقابله با ویروس کرونا کاهش میدهد که تورم لجام گسیخته در چهار سال اخیر که به اعتقاد صاحبنظران دلسوز اقتصادی، ریشه در تدابیر کمتر کارشناسی شده و بعضاً ضعف مدیریتهای مسئولان ذیربط دارد بهنحوی که ارزش پول ملی در دولت حاضر، ۸۰۰ درصد کاهش یافته است و نتیجه آن کاهش شدید قدرت خرید مردم همراه بابی اعتمادی آنها به مسئولان بوده است.
7- موضوع واکسیناسیون علیه ویروس کرونا از حدود دو ماه پیش در کشورهای
مختلف آغاز شده است. موضع مسئولان کشور ما در رابطه با این موضوع آنقدر
منفعل و ضعیف بوده که نسبت افراد دریافت کننده واکسن در کشورمان در مقایسه
با حتی کشورهای همسایه، موجب شرمساری است. جالبتر اینکه اخیراً توسط
رئیس محترم دولت، واردات واکسن توسط بخش خصوصی مطرح شده که در رابطه با
پذیرش مسئولیت سلامت جامعه توسط دولت بهعنوان یکی از متغیرهای حکمرانی
خوب، موجب حیرت و در عین حال تاسف است.
اما چه باید کرد؟اول اینکه، ستاد
ملی مبارزه با کرونا در وضعیت بحرانی کنونی در سیاستهای مرتبط با مسئولیت
خود به یک وحدت منطقی و کارشناسانه برسند و تصمیمات اتخاذ شده، نه توسط
رئیس جمهور یا وزیر بهداشت و وزیر کشور، بلکه بهوسیله سخنگوی ستاد اعلام
شود و کل کشور اعم از مردم و مسئولان پایبند آن باشند. دومین دوم، در
شهرهای قرمز، محدودیتهای متناسب با نظر کارشناسان ذیربط ایجاد و
حمایتهای اقتصادی لازم با حفظ حرمت نیازمندان از طبقات فرودست جامعه
عملیاتی گردد. نکته سوم، در آستانه ماه مبارک رمضان هرگونه مراسم جمعی و
خارج از منازل ممنوع شود. نکته چهارم، تمامی امکانات و توانمندیهای کشور
برای تامین واکسن مورد نیاز اعم از خارجی و داخلی مطمئن، بسیج و در حداقل
زمان واکسیناسیون بر اساس اولویتهای اعلام شده عملیاتی شود. پنجم اینکه،
مسئولان ذیربط با مردم صادق باشند و در صورتی که بههر دلیل، قادر به
انجام مسئولیت خود نیستند متواضعانه از مردم عذرخواهی کنند. محمد زاهدی اصل استاد دانشگاه علامه طباطبایی/ روزنامه آرمان ملی