کد خبر: ۲۷۵۷۰۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ - 2021March 09
اگر تعرفه‌ها تغییر جدی نکند ورشکستگی مراکز درمان اعتیاد دور از انتظار نیست

شفاآنلاین>سلامت> چندین سال است کسانی را به گونه‌ای که به مواد مخدر اعتیاد دارند دیگر مجرم نمی‌خوانند بلکه آنها را بیمارانی می‌دانند که نیازمند درمان هستند.

به گزارش شفاآنلاین: در همین راستا است که در سال‌های اخیر با رشد کمپ‌های مختلف یا مراکز بازپروری و درمان افراد معتاد مواجه هستیم. در این میان سهم مراکز خصوصی کمتر از مراکز دولتی نیست و البته هر دو چالش‌های خاص خود را دارند در کنار این چالش‌ها باید به هزینه‌ای که تولید و مصرف مواد مخدر ایران به کشور به ویژه حوزه سلامت تحمیل می‌شود یاد کرد.

البته باید دانست که تنها در سال 96 هزینه مصرف مواد مخدر در ایران برابر با بودجه یک سال سلامت کشور بوده است. در کنار آن باید هزینه‌هایی که این گروه به دلیل بیماری‌های ناشی از سوء مصرف مواد بر جامعه تحمیل می‌کنند یاد کرد. در این میان اخبار نگران کننده‌ای از خطر ورشکستگی مراکز درمان سرپایی و ترک اعتیاد به دلیل ناهمخوانی‌ تعرفه‌های درمان اعتیاد به گوش می‌رسد.

 علی غلامی، دبیر کانون سراسری انجمن‌های صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور با بیان اینکه تقاضای درمانگران، منطقی شدن تعرفه‌های درمان اعتیاد است، گفت: «اگر تعرفه‌ها تغییر جدی نکند ورشکستگی مراکز درمان اعتیاد دور از انتظار نیست.»

وی افزود: «ما خواهان این هستیم که بیمه سلامت با احتساب تمام هزینه‌های مراکز درمان اعتیاد که شامل دارو، خدمات غیردارویی، حقوق پرسنل، استهلاک سرمایه می‌شود، تعرفه واقعی را برای مراکز درمان اعتیاد تعیین کند تا عقب افتادگی هزینه‌های مراکز درمان اعتیاد که به دلیل فراموش شدن خدمات این مراکز اتفاق افتاده است، جبران شود.»
غلامی ادامه داد: «حداکثر سقفی که بیمه سلامت برای افزایش تعرفه‌ها در نظر می‌گیرد، 8 درصد است. این عدد مشکلات هزینه‌ای که مراکز درمان اعتیاد در سال‌ها اخیر با آن رو به رو شده‌اند را جبران نمی‌کند. اگر روند ادامه بی توجهی به مراکز ترک اعتیاد در کشور ادامه پیدا کند، خطر خروج پزشکان حاذق از مراکز درمان اعتیاد و ورود افراد بدون تخصص به این حوزه وجود دارد: مهم‌ترین اثر تعیین تعرفه‌های کارشناسی نشده، خروج برخی از پزشکان و روانشناسان ماهر و کار بلد ازحیطه درمان اعتیاد است. وقتی کار در این حوزه توجیه اقتصادی نداشته باشد و سود متعارفی در ازای کار و تلاش متخصصان برای آنها در نظر گرفته نشده باشد، پزشکان باید بر چه مبنایی کار در این حوزه را ادامه دهند.»

وی بیان کرد: « تعرفه ارائه خدمات مراکز درمان اعتیاد به شکل منطقی رشد نداشته است اما، هزینه‌های ارائه خدمات افزایش چشمگیری داشته است. به عنوان نمونه، سال ۱۳۹۱ تعرفه مراکز درمان اعتیاد ۸۶ هزار تومان و تعرفه پزشک عمومی 2 هزار و ۸۰۰ تومان بود. او ادامه می‌دهد: از سال 91 تا سال جاری تعرفه درمانی مراکز ترک اعتیاد سالانه کمی بیش از 11 درصد افزایش داشته است و اکنون این عدد به 178 هزار و 600 تومان رسیده است در حالی که تعرفه دولتی پزشک عمومی براساس آخرین ابلاغ به 40 هزار و 500 تومان رسیده است. این تفاوت به این معنا است که تعرفه مراکز درمان اعتیاد در 9 سال گذشته حدود ۱۰۰ درصد افزایش داشته است اما، تعرفه پزشکان عمومی رشد ۴۰۰ درصد داشته است. از این رو، با تعرفه‌های کنونی امکان ارائه خدمات از سوی مراکز ترک اعتیاد ممکن نیست.»

دبیرکانون سراسری انجمن‌های صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور، سیاست گذاری مسئولان حوزه درمان اعتیاد را متضرر کننده مراکز درمان اعتیاد ارزیابی می‌کند و درباره هزینه‌های این مراکز اظهار کرد: «هر مرکز ترک اعتیاد در شهرستان‌ها دست کم ماهانه یک میلیون و 200 هزار تومان بابت ارائه خدمت به معتادان ضرر می‌کنند. براساس قانون، هر مرکز تنها مجاز به پذیرش 100 بیماراست. این تعداد بیمار تنها قادر به پوشش 17 میلیون و 800 هزار تومانی هزینه‌ها است.»

غلامی، تعرفه‌ای که درمانگران اعتیاد برای جلوگیری از ورشکستگی مراکز بر آن توافق دارند را 260 هزار تومان خواند و تصریح کرد:« با توجه به نرخ تورم و افزایش تعرفه خدمات پزشکی هم عرض، تعرفه منطقی برای ارائه خدمات در مراکز درمان اعتیاد دست کم باید به این رقم افزایش پیدا کند.»
وی یادآور شد: «بسیاری از مصرف کنندگان مواد تا قبل از اینکه برای درمان اقدام کنند ۱۰۰ درصد درآمد ماهانه خود را برای خرید مواد هزینه می‌کردند. افزایشی که در تعرفه‌ها پیش بینی کرده‌ایم معادل هزینه خرید 5 روز مواد مخدر یک معتاد است.»

نگهداری افراد تا بهبودی در مراکز درمان و ترک اعتیاد
علی‌رغم خطر ورشکستگی که به گفته دبیر کانون انجمن‌های صنفی مراکز درمان سرپایی ترک اعتیاد کشور این مراکز تهدید می‌کند، وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور بهار امسال بر نگهداری از افراد دارای اعتیاد تا پایان پروسه درمانی خبر داد.

قبادی دانا با اشاره به طرح جدید ترک اعتیاد که از سوی این سازمان در جریان است، گفت: «این طرح بر بازتوانی و استمرار درمان تاکید دارد. براساس این طرح، طول دوره درمان یکساله و به صورت ۴ ماه اقامت شبانه روزی و ۸ ماه به صورت سرپایی خواهد بود.»

وی تاکید کرد: «این افراد رها نخواهند شد و در یک باشگاهی ساماندهی می‌شوند. همچنین برای حفظ ارتباط روحی و روانی این افراد با خانواده از ابتدا خانواده در کنار تیم درمانی که برای این افراد تصمیم‌گیری خواهد کرد حضور خواهند داشت. در این مراکز برای هر فرد یک نسخه و یک نقشه درمانی خاص پیشنهاد خواهد شد.»

وی یادآور شد: «به این مراکز تاکید شده است تا از هیچ دارویی به عنوان جایگزین ماده مخدر، استفاده نشود، در واقع درمان به صورت پرهیز مدار خواهد بود. حرفه‌آموزی و ایجاد شغل برای بازگشت فرد به جامعه از جمله محور کار این مراکز است.»

قبادی دانا تصریح کرد: «به طور کلی سعی خواهد شد تا در طول مدت اقامت فرد در مرکز، یک نظم پذیری و جامعه پذیری برای این آن براساس زمان بندی و در طول روز انجام شود.»

قبادی دانا با اشاره به هزینه بالای درمان گفت: «براین اساس سازمان بهزیستی سالانه برای هر فرد مبلغ ۹ میلیون تومان به عنوان یارانه به مراکزجامع درمان و بازتوانی اعتیاد دولتی، موسسات خصوصی و خیریه‌ها تا سقف ۲۰۰ نفر پرداخت خواهد کرد. همچنین مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان از سوی این سازمان برای کمک به تاسیس و راه اندازی این مراکز پرداخت خواهد شد.»

حدود یک میلیون و 300 هزار افراد آلوده به مواد مخدر از سوی مراکز ترک اعتیاد در حال دریافت دارو برای درمان خود هستند. اما غیر از چالش‌هایی که برای این مراکز وجود دارد آنچه نگران کننده است. رشد مواد مخدر در میان نوجوانان است، سردار اسکندر مومنی رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر در یک نشست خبری این موضوع را چنین اعلام کرد: «بر اساس گزارش‌های سازمان ملل مصرف مواد مخدر در بین نوجوان،جوان روبه افزایش است.»

مومنی افزود: « 40هزار مدرسه در طرح یاریگران زندگی تحت پوشش قرار گرفتند و رشد شیوع مواد مخدر در دانش آموزان متوقف شده است.»

اعتیاد را نمی‌توان انکار کرد، سال‌های سال است که کشور هزینه‌های انسانی و مالی زیادی را برای مبارزه با آن پرداخت کرده است. هرساله ده‌ها نفر از پرسنل نیروی انتظامی در مبارزه با قاچاق این مواد به شهادت می‌رسند. خانواده‌های بسیاری به نابودی کشیده شده و بیماری‌های عفونی و روانی زیادی نیز در پی مصرف این مواد به وجود می‌آید. ایجاد هر نوع قانونی بدون توجه به جنبه‌های سلامت عملا هزینه‌ای بی فایده خواهد بود.روزنامه سپید
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: