لکه بینی بین قاعدگی عموما خطرناک نیست و در بیشتر موارد علت مشخصی ندارد. با این حال، برخی مواقع لکه بینی بین قاعدگی نشانه ای از بارداری یا سایر تغییرات هورمونی و مشکلات در بدن است. لکه بینی خونریزی واژینال سبک و نامنظم است که قابل توجه بوده اما شدت زیادی ندارد. خون لکه بینی معمولا به رنگ قهوه ای یا قرمز تیره است و بیشتر از یک یا دو روز طول نمی کشد.
علل لکه بینی بین قاعدگی
علل لکه بینی بین قاعدگی می تواند شامل نوسانات هورمونی، آغاز مصرف قرص ضد بارداری و دوره پری منوپوز باشد. در ادامه با سایر علل لکه بینی بین قاعدگی مطرح می شود.
علل لکه بینی بین قاعدگی: تروما
برخی مواقع آسیب به واژن یا دهانه رحم می تواند موجب خونریزی نامنظم گردد. این آسیب ممکن است در اثر تجاوز جنسی، رابطه جنسی خشن، ورود یک شی مانند تامپون و انجام یک روش مانند معاینه لگن ایجاد شود. اگر فرد تحت تجاوز جنسی قرار گیرد و یا مجبور به نزدیکی جنسی شود باید توسط پزشک معاینه گردد.
علل لکه بینی بین قاعدگی: عفونت مقاربتی
عفونت های مقاربتی همانند کلامیدیا یا سوزاک می توانند موجب لکه بینی بین قاعدگی یا بعد از تماس جنسی شوند. سایر علائم این عفونت ها شامل درد یا سوزش حین ادرار کردن، ترشحات واژینال سفید، زرد یا سبز، خارش واژن یا مقعد و درد لگن هستند. اگر فرد علائم عفونت مقاربتی را دارد باید به پزشک مراجعه کند. بسیاری از این عفونت ها زمانی که به موقع تشخیص داده می شوند با کمترین مشکل قابل درمان هستند.
علل لکه بینی بین قاعدگی: پری منوپوز یا پیش یائسگی
زمانی که فرد به دوره یائسگی نزدیک می شود، در ماه های اخیر ممکن است تخمک گذاری رخ ندهد. این وضعیت موقت پری منوپوز نام می گیرد. در دوره پری منوپوز، قاعدگی های فرد نامنظم شده و دچار لکه بینی می گردد. در مواردی ممکن است چند قاعدگی رخ ندهد و یا خونریزی آن سبک تر یا سنگین تر از وضعیت معمول باشد.
علل لکه بینی بین قاعدگی: بیماری التهابی لگن
خونریزی غیرطبیعی بین قاعدگی ها یک علامت شایع از بیماری التهابی لگن است. اگر باکتری از واژن به رحم، لوله های فالوپ یا تخمدان ها راه یافته باشد فرد به بیماری التهابی لگن مبتلا می شود.
سایر علائم عبارتند از:
مقاربت یا ادرار دردناکدرد در پایین یا بالای شکم بافزایش مقدار و بوی ترشحات واژینال
اگر فرد نشانه های بیماری التهابی لگن را ظاهر کرده است باید به پزشک مراجعه کند. بسیاری از عفونت ها با استفاده از روش های صحیح قابل درمان هستند.
علل لکه بینی بین قاعدگی: اندومتریوز
اندومتریوز زمانی رخ می دهد که بافتی که به طور طبیعی داخل رحم را می پوشاند در خارج از آن رشد می کند. این بیماری موجب خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی و سایر علائم می گردد. حدودا یک خانم از هر ده خانم به اندومتریوز دچار هستند اما بسیاری از بیماری خود مطلع نیستند. سایر نشانه های و علائم اندومتریوز عبارتند از: درد و کرامپ لگن، قاعدگی های دردناک، قاعدگی های سنگین، مقاربت دردناک، ناباروری، درد حین ادرار کردن یا دفع مدفوع، یبوست، اسهال، نفخ یا تهوع و خستگی.
علل لکه بینی بین قاعدگی: سندرم تخمدان پلی کیستیک
برخی مواقع خونریزی نامنظم بین قاعدگی نشانه ای از سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این سندرم زمانی بروز می کند که تخمدان ها یا غدد آدرنال خانم مقدار زیادی هورمون مردانه تولید می کند. برخی بیماران هرگز دچار خونریزی قاعدگی نشده و یا قاعدگی های بسیار کمی دارند. سایر علائم تنبلی تخمدان شامل خونریزی قاعدگی نامنظم، درد لگن، افزایش وزن، رشد موهای زائد، ناباروری و آکنه هستند.
علل لکه بینی بین قاعدگی: فیبروم
فیبروم های رحمی توده هایی در رحم هستند. این توده ها علاوه بر لکه بینی بین قاعدگی موجب علائمی چون خونریزی سنگین یا طولانی، درد لگن، درد پشت، درد حین مقاربت و مشکلات ادراری می شوند. برخی خانم های مبتلا به فیبروم رحمی علائمی ظاهر نمی کنند. فیبروم ها عموما خوش خیم بوده و به خودی خود کوچک می شوند.
علل لکه بینی بین قاعدگی: مشکلات تیروئید
برخی مواقع، کم کاری تیروئید می تواند موجب لکه بینی بین قاعدگی گردد. خستگی، افزایش وزن، یبوست، خشکی پوست، حساسیت به سرما، خشونت صدا، نازک شدن موها، درد یا ضعف عضلانی، سطح بالای کلسترول، پف کردن صورت، افسردگی و ضربان قلب کند از سایر نشانه های کم کاری تیروئید هستند.
۱- قرص های پیشگیری از بارداری درمان اصلی بیماری تنبلی تخمدان هستند این قرص ها در کنترل بیماری یعنی بی نظمی قاعدگی ، جوش های صورت و موهای زائد موثر هستند.
۲- داروهای ضد هورمون مردانه
۳- پروژستین ها
۴ – متفورمین
۵- محلول های شستشو صورت و آنتی بیوتیک ها برای درمان جوش های صورت می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
آیا میتوانیم خودمان به درمان تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان کمک کنیم؟
زنان میتوانند در صورت ابتلا به تنبلی تخمدان با رعایت بعضی نکات به درمان و کنترل بیماری کمک زیادی انجام دهند و مشکلات ناشی از این بیماری را در خود کاهش دهند.
۱- در افراد چاق، کاهش وزن می تواند کمک زیادی به کنترل بیماری تنبلی تخمدان داشته باشد. کاهش ۵ درصد وزن بدن کمک شایانی در کنترل بیماری میکند. کم کردن وزن باعث تنظیم چرخه های عادت ماهانه و کاهش کلسترول میشود و در کاهش جوشهای صورت و همچنین در کاهش ریزش موی سر کمک کننده است.
۲- انجام ورزش منظم: پیاده روی منظم، ورزش پیلاتس، دویدن روی تردمیل، ورزش های زومبا و ایروبیک مناسب هستند.
۳- رعایت رژیم غذایی مناسب : کاهش مصرف شیرینی جات، کیک، بستنی، کلوچه، ماکارونی، پاستا قند های مصنوعی و کاهش مصرف نان .
۴- تحت نظر متخصص زنان باشد تا با معاینات و آزمایشات منظم بتواند بیماری شما را تحت کنترل قرار دهد و از خطر سرطان آندومتر و دیگر بیماری هایی که افراد مبتلا به تنبلی تخمدان در خطر آنها هستند، جلوگیری شود.
آیا بیماران با تنبلی تخمدان باردار می شوند؟
اغلب زنان مبتلا به تنبلی تخمدان قادرند که باردار شوند ولی ممکن است باردار شدن در آنها با تاخیر صورت گیرد پس وزن خود را کاهش دهید و ورزش منظم روزانه را شروع کنید و حتما با پزشک متخصص زنانتان مشورت کنید تا در صورت تاخیر در بارداری بتواند با تنظیم قاعدگی شما و تجویز داروهای کمک باروری شانس شما برای بارداری را افزایش دهد.
توصیه آخر :