به گزارش شفاآنلاین:جلیل کوهپایهزاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه از ابتدای آذرماه با رعایت مردم و اجرای طرح شهید سلیمانی کاهش بیماری کرونا به چشم میآید، اظهار کرد: در حال حاضر ۸۰ درصد کاهش مراجعات به مراکز درمانی و ۷۰ درصد کاهش مرگ و میر داشتیم و شهرهایی که غالبا قرمز بودند تبدیل به رنگ آبی شدند و ۱۹۱ شهر به رنگ آبی درآمده است، اما مردم متوجه باشند این بیماری به هیچکس رحم نخواهد کرد و هیچ فرمولی بهتر از رعایتها وجود ندارد.
او ادامه داد: گردش ویروس کرونا در جامعه کاهش پیدا کرده و این زنجیره نباید دوباره قدرت بگیرد. به دلیل اینکه با کوچکترین بیاحتیاطی دوباره شرایط قرمز میشود، لذا نباید به این وضعیت اعتماد کنیم. این اتفاق خوب هم به دلیل رعایت مردم و همچنین اجرای طرح شهید سلیمانی افتاد، چون تا به حال در کشور چنین تعاملی بین سازمانهای مرتبط با سلامت با محوریت وزارت بهداشت و همکاری سپاه، بسیج، هلال احمر و مردم وجود نداشت.
این پزشک متخصص توضیح داد: طرح شهید سلیمانی اینگونه است که هرکس شناخته میشود به مسیرها و خانواده و همکاران او مراجعه کرده و آنها را رصد میکنیم. بین ۷ تا ۸ نفر را در رابطه با هر فرد بررسی میکنیم تا قبل از علامتدار شدن به بیماری آنها واقف شویم.
کوهپایهزاده با اشاره به اینکه خوشبختانه امسال حتی بطور واضح آنفلوانزا را هم آنقدر ندیدیم که دنبال واکسن آن باشیم، اظهار کرد: خیلی از مشکلات مثل کمبود ماسک، شوینده و کیت و دارو را هم امروز حل کردیم، اما در خصوص کرونا کماکان داروی شفابخشی وجود ندارد و درمانها مراقبتی است. نباید بگذاریم کسی بیمار شود و نکته مهمتر شناسایی سریع بیماری است. داروهایی که بیشتر مصرف میشود در فاز اول ابتدای ویروس است، اما به طور کل درمان معالجی وجود ندارد.
او در خصوص تفاوت ویروس انگلیسی با ویروس اصلی گفت: این ویروس که چند مورد آن تنها در ایران شناسایی شده که سریع به آن رسیدگی شد، تفاوتش با ویروس اصلی در افزایش واگیرداری است. این نوع جهشیافته تا ۷۰ درصد قدرت واگیرداری بیشتری دارد و از این نظر بهداشت فردی بسیار مهمتر میشود، اما ویروس همان است و وجه تمایز آن فقط در واگیرداری بالاتر آن است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص واکسن کرونا نیز تصریح کرد: در ایران چند شرکت دانشبنیان با حمایتهای خیلی خوب شروع کردند که یکی از آنها به فاز انسانی رسید. واکسنهای دیگر هم در حال وارد شدن به این مرحله هستند از جمله واکسنی که ما در دانشگاه علوم پزشکی ایران پیگیری میکنیم که مداخلات انسانی این واکسن هم از روزهای آینده آغاز میشود. وقتی این کار شروع شود تقریبا چند ماهی طول میکشد که مراحل سه گانه فاز انسانی خود را طی کرده و به بازار بیاید.
او در خصوص تفاوت واکسنها با یکدیگر نیز یادآوری کرد: تنها تفاوت واکسنها در تولید و مکانیسم ساختشان است که هم در دنیا متفاوت است و هم در ایران، اینطور نیست که بگوییم کاری که آنها انجام میدهند ما نمیدهیم یا برعکس، چندین روش برای تولید وجود دارد که در کشورهای مختلف در حال انجام است و اتفاقا ما در ایران هم توانستیم با استفاده از دانشمندانی که در این حوزه داریم واکسنها را به روشهای مختلف آماده فازهای انسانی کنیم.
کوهپایهزاده با اشاره به اینکه نمیتوانیم اینطور تقسیمبندی کنیم واکسن ایرانی یا خارجی، عنوان کرد: تکنولوژی ساخت آن است که متفاوت است. یک واکسن ممکن است با همین تکنولوژی ساخت در چین، اروپا یا آمریکا تولید شود، واکسنهای ایرانی هم با هم متفاوتند، اما همه آنها همواره یک اصولی دارند که سلامت مردم در همه آنها خط قرمز است. همه اینها فازهای حیوانی و انسانی را گذراندهاند که اگر عوارض بسیار محدودی هم داشته باشند آنجا رفع شود و حتی وقتی به فاز انسانی میرسند فاز انسانی هم مرحلهبندی است تا اگر عارضهای هم وجود دارد در آنجا اصلاح شود.
این چهره دانشگاهی در خصوص زمان نهایی آماده شدن واکسن ایرانی نیز گفت: پیشبینی میشود بعد از عید بتوانیم واکسن ایرانی را در اشکال مختلف داشته باشیم، قبل از آن هم تمهیداتی دیده شده که اگر واکسنی مورد نیاز است خریداری شود. دستورالعمل واکسن کرونا هم دیروز به تصویب ستاد ملی کرونا رسید که مشخص میکند در چهار مرحله چه واکسن ایرانی و چه خارجی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و بطور طبیعی تزریق آن باز با اولویت است.
او در پایان عنوان کرد: خرید واکسن با یک نگاه ویژه روی سلامتی انجام میشود، چون ما نمیتوانیم با سلامتی مردم معاملهای داشته باشیم. در نتیجه همه ساختار کشور به این سمت میرود که واکسنهای سالم، امن و مؤثر را برای مردم تهیه کند، لذا مردم مطمئن باشند این مسیر انتخاب خرید واکسن خارجی هم مطمئنترین و ایمنترین خواهد بود.yjc