چند روز پیش در فايل صوتی که با صداي خانمي که به زبان کّردي صحبت ميکرد، گفته شده بود که، يک دکتر سنندجي طي سفري که هفته گذشته به انگليس داشته در برگشت به کروناي جهش يافته که در انگليس و برخي کشورهاي ديگر مشاهده شده مبتلا شده است و اکنون در بيمارستان توحيد سنندج بستري است
شفاآنلاین>سلامت> در روزی که عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی از واریز پول خرید ۱۶.۸ میلیون واکسن کرونا به حساب كارگزار سازمان بهداشت جهانی خبر داد و پس از ۲۰۰ روز انتظار، بالاخره آمار مرگ و میر کرونا در کشور به کمتر از ۱۰۰ نفر رسید و در حالیکه بسیاری امیدوار بودند که این کاهش آمار نویدبخش قطع زنجیره کرونا باشد، ناگهان وزیر بهداشت، ورود کرونای جهش یافته از انگلستان را تایید کرد.
به گزارش شفاآنلاین: چند روز پیش در فايل صوتی که با صداي خانمي که به زبان کّردي صحبت ميکرد، گفته شده بود که، يک دکتر سنندجي طي سفري که هفته گذشته به انگليس داشته در برگشت به کروناي جهش يافته که در انگليس و برخي کشورهاي ديگر مشاهده شده مبتلا شده است و اکنون در بيمارستان توحيد سنندج بستري است. در این بین سخنگوي علوم پزشکي استان اين ماجرا را تاييد کرد، اما اعلام کرد که باید پاسخ تست pcr وی بیاید تا بتوان با قاطعیت سخن گفت. اما روز گذشته سعید نمکی این موضوع را تایید کرد و گفت: «قرار بود اولین مواردی که از هر نوعی از ویروس موتاسیون یافته را مشاهده کردیم، به اطلاع مردم برسانیم. متاسفانه اولین مورد کووید ۱۹ موتاسیون یافته انگلیسی را در یک هموطن که از انگلیس آمده بود و بعد از مدتها رصد، پیدا کردیم. وی در یکی از بیمارستانهای خصوصی بستری بود و پس از بررسیهای مکرر، تست کووید ۱۹ وی از نوع موتاسیون یافته تایید شد.»
وزیر بهداشتی درباره آخرین وضعیت این دکتر سنندجی خاطرنشان کرد: «حال این فرد در حال حاضر خوب است و خوشبختانه از آن جایی که از روز اول بسیار هوشیار و آگاه بودند، با اینکه با pcr منفی وارد کشور شده بودند، بین همراهان و خانوادهشان کاملا خود را ایزوله کرده و هیچ ایاب و ذهاب به هیچ جای مشکوک نداشتند، تمام اطرافیان این فرد ارزیابی شدند و خوشبختانه رد و نشانی از این ویروس را در نزدیکان و خانواده شان پیدا نکردیم. این همکار ما بارها تست شد و بیش از ۲۴۰ نفر هم که با این همکار ما در تماس بودند، چک شدند و خوشبختانه در هیچ یک از آنها ردی از کرونای جهش یافته انگلیسی پیدا نشد.»
به گفته سوزان هاپکينز يکي از متخصصان مرکز بهداشت عمومي بريتانيا، اولين بار در شهريور - مهر امسال در بدن يک بيمار مشاهده شد، ولي توالي کامل ژنوم آن (ساختار ژنتيک ويروس) در آبان - آذر شناسايي شد. گويا اوايل اين ويروس ويژگي خاصي از خود بروز نميداده، بنابراين محققان آن را در زمره جهشهاي متعددي که يک ويروس ميتواند داشته باشد، حساب کردند، اما از اواخر آذر يعني همين روزهاي اخير از خود پرسيدند که چرا با وجود افزايش محدوديت هاي عمومي، سرايت ويروس در برخي مناطق کاهش نيافته است. طبق اعلام محققان جهاني، ويروس کروناي جهش يافته جديد قابليت سرايت بيشتري دارد و همين موضوع ميتواند شمار مبتلايان به کوويد 19 در جهان را افزايش دهد. تحقيقات نشان ميدهد در انگليس نسبت افرادي که به ويروس کروناي جهش يافته مبتلا شدهاند نسبت به کساني که به ويروس کرونا معمولي آلوده شدهاند، در حال افزايش است و اين ويروس 55 درصد قدرت انتشار بيشتري نسبت به نوع قبلي دارد. اما اين همه ماجرا نيست و اين ويروس يک نکته اميدوارکنندهاي نيز دارد. طبق مطالعاتي که برروي 42 بيمار در بيمارستان بستري شدند، صورت گرفت، از اين ميان 26 مورد به کروناي جهش يافته و 16 مورد به کوويد 19 معمولي مبتلا شده بودند. همچنين 12 بيمار مبتلا به کروناي معمولي جان خود را از دست دادند که اين آمار درباره کروناي جهش يافته تنها 10 مورد بود. اما وزير بهداشت معتقد است که مردم بدانند اين گزارش به معناي وحشت جديد نيست بلکه به معناي رعايت بيشتر پروتکلها و مراقبتها است، او در ادامه تاکيد کرد: «اگر مورد ديگري هم باشد به اطلاع مردم خواهد رسيد.» همزمان عليرضا زالي، فرمانده عمليات مديريت بيماري کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به قدرت انتقال و سرايت پذيري بالاي ويروس کروناي انگليسي، گفت: با توجه به حجم بالاي تردد بين کشورها انتشار بيماري از مرزهاي جغرافيايي اجتناب ناپذير بود.
کاهش مرگ در سايه ورود ويروس انگليسي
آخرين بار ظهر 29 خرداد 1399 بود که سخنگوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي اعلام کرد که مرگهاي روزانه کرونا 87 نفر است. اين عدد آخرين فوتيهاي دو رقمي به علت ابتلا به ويروس کرونا در کشور بود. هرچند قبل از اين تاريخ، نمايشگر فوتيهاي روزانه کرونا به اعداد بيش از 100 نفر در روز رسيده بود، اما پس از 29 خرداد ديگر اين نمايشگر روزانه به کمتر از 100 نفر در روز نرسيد. اجراي محدوديتهاي گسترده از اول آذر 1399 و سپس طرح شهيد سليماني که به صورت محله محور به شناسايي مبتلايان و قرنطينه کردن ميپردازد، توانست تا حد زيادي سد محکمي در برابر انتشار ويروس کرونا در کشور ايجاد کند. با اين حال سخنگوي وزارت بهداشت از شناسايي 6هزار و 113 مورد جديد کوويد19 در کشور از دوشنبه (15 دي) تا سه شنبه (16 دي) خبر داد و گفت: 686 نفر از آنها بستري شدند. سيماسادات لاري در ادامه خاطرنشان کرد: 98 بيمار نيز در اين مدت جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان اين بيماري به 55 هزار و 748 نفر رسيد. 4829 نفر از بيماران مبتلا به کوويد19 در وضعيت شديد اين بيماري تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر و بر اساس آخرين تحليلها، 4 شهرستان ساري، آمل، رامسر و سوادکوه شمالي در وضعيت قرمز، 43 شهرستان در وضعيت نارنجي و 401 شهرستان در وضعيت زرد قرار دارند.
وضعيت نگران کننده چهار شهرستان
سخنگوي وزارت بهداشت، همچنين به وضعيت نگران کننده کرونا در استان مازندران اشاره کرد و گفت: اکنون چهار شهرستان در اين استان قرمز است اما با ادامه روند افزايشي مطمئنا شهرستانهاي بيشتري قرمز خواهند شد. به گفته لاري «شهرستانهاي ساري، آمل، رامسر و سوادکوه شمالي در استان مازندران تنها شهرستانهاي قرمز در کشور يعني در وضعيت بسيار پرخطر هستند. مابقي شهرستانهاي اين استان نيز در وضعيت نارنجي يا پرخطر قرار دارند.» در اين بين رضا حاجيپور، نماينده مردم آمل در مجلس با اشاره به وضعيت نامطلوب شيوع کرونا در استان مازندران، گفت: «استان مازندران هميشه مسافرپذير بوده و هست. استان مازندران وضعيت خاص خود را دارد. ما متناسب با شرايط ميتوانيم در خدمت ميهمانان و هموطنان باشيم. اکنون در يک شرايط خاص قرار داريم و از مردم عزيز ايران و هموطناني که در روزهاي پاياني هفته به مازندران سفر مي کنند درخواست ميکنم فعلا به اين استان سفر نکنند، اگرچه ممکن است افراد بگويند ما پروتکلها را رعايت ميکنيم، اما سوال اين است که آيا افراد و مسافرين به فروشگاهها و نانواييها مراجعه کنند يا خير؟ همين تماسهاي اجتماعي موجب افزايش شيوع بيماري ميشود.»روزنامه آرمان ملی