شفاآنلاین-کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اهمیت انتخاب نان با کیفیت در رژیم غذایی روزانه، گفت: استفاده از نان سبوس دار موجب پیشگیری از سرطان دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ می شود.
به گزارش
شفاآنلاین، الهام کاوسی افزود:نان با
تأمین 32 درصد انرژی، 36 درصد پروتئین، 42درصد کربوهیدارت یا مواد نشاسته
ای ، 27 درصد کلسیم ، 42 درصد آهن ، 60 درصد ویتامین B1 مورد نیاز افراد
جامعه دارای اهمیت و حساسیت بالایی است.
وی همچنین ادامه داد:علاوه
بر این نان تأمین کننده بخشی از ویتامین های گروه B ،ویتامین E،منیزیم ،
آهن، روی، سلنیوم ، مس و منگنز نیز است.
وی اظهارکرد: بررسی های
انجام شده نشان می دهد که مردم غلات کامل راکمتر و غلات سفید و تصفیه شده
را بیشتر مصرف می کنند، نان کامل (سبوس دار) نسبت به نان بدون سبوس از ارزش
تغذیه ای بالاتری برخوردار است .
کاوسی با اشاره به اهمیت این
نکته که زمان ماندگاری خمیر به منظور انجام تخمیر باید کافی
باشد،افزود:نانی که خمیر آن بصورت طبیعی تخمیر می شود علاوه بر هضم بهتر،
اسیدفبتیک آن نیز کاهش می یابد و جذب آهن، روی وکلسیم آن بهتر صورت گرفته و
عطر و بوی بهتری دارد، در مقابل نان حاصل از خمیرهایی که تخمیر نمی شوند و
یا با جوش شیرین تخمیر می شوند به صورت فطیر و خمیر به دست مصرف کننده می
رسد که هضم آن بسیار دشوار است و جذب آهن،کلسیم، روی تا حد زیادی کاهش می
یابد.
این کارشناس تغذیه گفت:درحال حاضر در تهیه اکثر نان ها از
آردهایی که درصد سبوس گیری بالایی دارند (آرد سفید) استفاده می شود به دلیل
آن که سهم زیادی از فیبر و املاح حیاتی گندم مانند آهن ، کلسیم، روی ،
منیزیم و فسفر در جریان آسیابانی حذف می شود، این نان ارزش غذایی چندانی
ندارد.
وی ادامه داد:براساس تحقیقات انجام شده مصرف مداوم آرد سفید
موجب افزایش بروز بیماری های غیرواگیر مانند دیابت ، چاقی ، افزایش چربی
خون و بیماری های قلبی عروقی می شود.
کاوسی افزود:بر این اساس مصرف
نان های سبوس دار توصیه می شود زیرا تهیه این نان ها با آرد سبوس دار موجب
مزایایی از جمله کاهش قند و چربی خون، پیشگیری از سوء تغذیه ، پیشگیری از
سرطان دستگاه گوارش (بویژه روده بزرگ) و جلوگیری از جذب اسیدهای صفراوی می
شود .
این کارشناس تغذیه اظهار کرد:در انتخاب نان دقت کرده و این
نکته را مورد نظر قرار دهیم که حذف نان حتی در افراد دیابتی و افراد چاق که
رژیم کاهش وزن دارند نیز صحیح نیست .