به گزارش شفا آنلاین،دکتر هوشنگ صابری با بیان اینکه تومورهای هیپوفیز از شایع ترین تومورهای مغزی است، گفت: این تومورهای مغزی قابل درمان است و نیاز به پیگیری دقیق دارند.
این جراح مغز و اعصاب علائم تومورهای هیپوفیز را به دو رده مترشحه و غیرمترشحه تقسیم کرد و گفت: علامت تومورهای غیرمترشحه مربوط به حجم و افزایش فشار مغز است که بیشتر به صورت سر درد، تاری دید، اختلالات بینایی، کاهش میدان دید ظاهر می شود.
صابری درخصوص نشانههای تومورهای مترشحه گفت: با بزرگ شدن این تومورها، سردرد و تاری دید به وجود می آید.
وی افزود: به دلیل وجود ترشح در تومورهای مترشحه، ممکن است این تومور زودتر و با علائم هورمونی به صورت اختلالات قاعدگی در زنان و کاهش میل جنسی در مردان ظاهر شود.
صابری با اشاره به اینکه علائم هورمونهای ترشح شده به سه صورت متفاوت است، گفت: فشار این تومور با تحریک ترشح هورمونهای تولید شیر، اغلب باعث ترشح شیر در زنانی که باردار نیستند و همچنین اختلال در عادت ماهانه می شود. ترشح هورمون رشد نیز منجر به بزرگ شدن خطوط چهره، کلفت شدن صدا و افزایش ضخامت انگشتان میشود.
وی ادامه داد: ترشح هورمون فوق کلیه به صورت فشار خون، چاقی شکم، گرد شدن چهره، افزایش قند، تجمع چربی در پشت شانه و ترک در ناحیه شکم بروز می کند.
این جراح مغز و اعصاب در خصوص علائم اولیه تومور گفت: علائم اولیه در مردان به صورت سردرد، اختلال در بینایی و کاهش میل جنسی است اما در زنان به صورت سردرد، اختلال در بینایی و اختلال در قاعدگی است.
صابری با تاکید بر اینکه مراجعه به موقع به پزشک منجر به درمان به هنگام و کاهش عوارض بیماری می شود، گفت: تمام تومورها از یک سلول شروع می شوند و هنگامی که کنترل رشد سلولی از بین برود، سلول ها شروع به رشد می کند که در این صورت اقدام درمانی زیادی نمی توان انجام داد.
وی افزود: برای کاهش عوارض بیماری، مراجعه به هنگام به پزشک، مصرف به موقع داروها و در صورت توصیه به جراحی، انجام به موقع عمل جراحی و مراقبتهای بعد از جراحی ضروری است.
این جراح مغز و اعصاب راهکار تشخیص تومور را روش های غیرتهاجمی دانست و گفت: با تصویربرداری و بررسی های هورمونی به طور همزمان به راحتی می توان تومور و نوع آن را مشخص کرد.
صابری افزود: عوارض هورمونی تومورهای هیپوفیز شامل فشار خون و دیابت است که در این صورت بیمار باید از مصرف مواد قندی، نمک و چربی پرهیز کند. همچنین عوارض اثرات فشاری تومورها شامل فشار بر سیستم بینایی و اختلالات بینایی در بیمار می شود.
این جراح مغز و اعصاب با بیان اینکه درمانهای متداول تومورهای هیپوفیز شامل دارو درمانی و جراحی است، گفت: هر یک از این روش ها با توجه به شرایط بیمار توسط متخصص جراح مغز و اعصاب و متخصص غدد درون ریز مورد استفاده قرار می گیرد و پیگیری بیمار توسط این متخصصان برای کاهش عوارض بیماری در حال و آینده بیماری به عمل می آید.
وی شایع ترین سن ایجاد تومور هیپوفیز را در میانسالان دانست و افزود: بعضی از تومورها فقط در زنان و بعضی از تومورها هم در زنان و هم در مردان دیده می شود.
این جراح مغز و اعصاب با اشاره به اینکه علت بروز تومور ناشناخته است، گفت: گاهی اوقات اختلالات ژنتیکی زمینه ساز بروز تومور می شوند که بسیار نادر است و با فعالیت های همزمان غدد درون ریز همراه است.
وی تصریح کرد: بیماری های ژنتیکی، اختلالات عمومی بدن مانند دیابت، مصرف بعضی داروها و ترشح هورمون فوق کلیه باعث تشدید تومور هیپوفیز می شود و بیماران در صورت مصرف داروهایی که باعث فعالیتهای هورمونی می شود باید پزشک معالج را از مصرف این داروها مطلع سازند.
صابری یادآور شد: بیماران در صورت هر گونه افزایش وزن غیرطبیعی، ترک پوستی در ناحیه شکم، افزایش رشد به صورت نامتناسب، تغییر خطوط چهره به پزشک متخصص مراجعه کنند تا ضمن معاینه و تصویربرداری احتمال وجود ضایعات تومور در بیماران برطرف شود.