به گزارش شفاآنلاین، شياف گياهي سياه دانه با نام تجاري فيتوواژکس با شماره 5529 در سال 91 ثبت اختراع شد و پس از مراحل دريافت پروانه ساخت از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي و توليد در يکي از شرکتهاي داروسازي داخلي با توليد يک ميليون عدد، در داروخانه هاي سطح کشور توزيع شد.
عضو هيات علمي دانشکده پزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد و محقق اين طرح اظهار داشت: تا کنون تحقيقات گسترده اي در خصوص گياه سياه دانه در سطح دنيا صورت گرفته است اما به مرحله توليد نرسيده است و داروي فيتو واژکس نخستين داروي گياهي سياه دانه است که به مرحله توليد رسيده است.
دکتر حسن رخشنده خاطر نشان کرد:داروي فيتوواژکس که به صورت شياف توليد شده است در عفونتهاي قارچي دستگاه تناسلي زنان کاربرد دارد.
عضو مرکز تحقيقات فارماکولوژيک گياهان دارويي دانشگاه علوم پزشکي مشهد تصريح کرد: اين دارو با همکاري دکتر نفيسه ثقفي عضو هيات علمي گروه زنان و چند نفر از همکارانشان مراحل تستهاي باليني را با موفقيت گذرانده است و نتايج اين تستها حاکي از آن بود که اين دارو از داروي کلوتریمازول که در حال حاضر در عفونتهاي قارچي زنان تجويز مي شود اثر بخشي بالاتري دارد.
رخشنده خاطر نشان کرد:بر اساس تحقيقات انجام شده اين دارو همچنين در بيماراني که نسبت به داروي کلوتريمازول مقاومت به درمان داشته اند نيز اثر بخشي مناسبي داشته است.
وي با اشاره به اينکه فيتوواژکس تا بيست سال آينده به طور انحصاري به نام جمهوري اسلامي ايران توليد مي شود و کشور ديگري نمي تواند از اين عنوان استفاده کند خاطر نشان کرد: برنامه ريزي شده است که اين دارو علاوه بر تامين نياز داخلي به کشورهاي ديگر نيز صادر شود.
رخشنده خاطر نشان کرد: داروي فيتوواژکس با ريشه گياه سياهدانه و بصورت شياف تهيه ميشود و مراحل تحقيق آن در دانشگاه علوم پزشکي مشهد به اين گونه بوده است که ابتدا روي محيط کشت، اثرات ضد ميکروبي دارو بررسي شده، مرحله بعدي روي حيوان(موش) کار کرديم که اثرات ضدقارچي و ضدميکروبي آن را بررسي شود سپس در دو گاوداري در مشهد و فريمان،اثرات اين دارو را روي عفونتهاي پستان گاو بررسي کرديم. در مرحله نهايي، سميت دارو روي موش بررسي و متوجه شديم سمي نيست.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اين دارو با همکاري گروه زنان دانشگاه علوم پزشکي مشهد بر روي 100نفر از بيماران تست شد و نتايج بسيار خوبي داشت.