آمار تصادف در کشور ما بسیار زیاد است؛ در اثر این حوادث بسیاری از افراد دچار نقص عضوهایی میشوند که تا الآن برای درمان آنها راهی وجود نداشته است. اما امروزه پزشکان و محققان موفق به کسب دستاورد بزرگی شدهاند که به کمک آن میتوان نقص عضو ایجا شده را رفع کرد
شفا آنلاین>سلامت>جراحان و محققان ایرانی موفق شدهاند به کمک یک تکنولوژی جدید، برای نخستین بار کاسه چشم را بازسازی کنند.به گزارش شفا آنلاین، آمار تصادف در کشور ما بسیار زیاد است؛ در اثر این حوادث بسیاری از افراد دچار نقص عضوهایی میشوند که تا الآن برای درمان آنها راهی وجود نداشته است. اما امروزه پزشکان و محققان موفق به کسب دستاورد بزرگی شدهاند که به کمک آن میتوان نقص عضو ایجا شده را رفع کرد.بیات، متخصص دهان و فک صورت درباره عمل جراحی کاسه چشم اظهار کرد: در تصویر زیر خانم ۳۳ سالهای مشاهده میکنید که به علت تصادف شدید دچار انهدام کامل صورت شده است. عمل جراحی قبلی این خانم موفقیتآمیز نبود، اما ما به کمک ترکیبی از چند تکنولوژی به روز دست به عمل جراحی دیگری زدیم.بیات در ادامه گفت: نرمافزارهای مورد نیاز اعم پروتزهای اختصاص و چاپگرهای سهبعدی هستند که مورد استفاده قرار گرفتند تا به کمک این ابزارها پروتزهای مناسبی برای بیمار ساخته شود. در این بین از اطلس اختصاصی که در مرکز تحقیقاتی علوم پزشکی تهران برای اولین بار در ایران ساخته شده است حتماً استفاده میشود، زیرا عارضه به وجود آمده بسیار ناخوشایند است و امکان تصویر آینهای برای آن وجود ندارد، به همین دلیل به کار گرفته میشود.متخصص فک و صورت درباره عملکرد این نوع ابزار بیان کرد: امروزه ما اطلس را در دستور کار قرار میدهیم که به وسیله آن پروتزها به کمک چاپگر سه بعدی برای فرد مبتلا تهیه شود.وی افزود: تمام این اعمال جراحی در حوزه فک و صورت برای بار اول در داخل کشور ایران بدون کمک انجام شده است.بیات اظهار کرد: همانطور که میبینید فک و بینی بیمار دچار آسیب جدی و اختلال وسیعی شده است که مورد بازسازی قرار خواهد گرفت. پروتز تهیه شده را در ناحیه گونه، فک بالایی صورت و حفره کاسه چشم قرار خواهیم داد. همان طور که در عکسبرداریهای بیمار میبینید، فرد کاملاً دچار شکستگیها و خردشدگیهای دندان، کاسه چشم و حتی بزرگ شدن کامل چشم و بینی شده است، استخوانهای فرد چنان خورد شدهاند که نمیتوان برای بازسازی از آنها استفاده کرد.متخصص فک و صورت درباره عملکرد دستگاه مورد نیاز گفت: عمل جراحی توسط این دستگاه (نویگیشن) به این صورت است که تصویر را به کمک کامپیوتر و نرمافزار سه بعدی میکند و پروتزهای مورد نظر را میسازد و توسط چاپگر برای بیمار چاپ میکند. هنگام کارگذاری این پروتزها با توجه به پیچیدگی محیط ممکن است آنها دچار چرخش شوند و جای مناسب خود را پیدا نکنند.
وی درباره فوائد این نوع دستگاه بیان کرد: نویگیشن به ما کمک میکند طبق پیشبینی که در داخل کامپیوتر انجام شده است مسیر درست نشان داده شود و عمل جراحی به خوبی صورت گیرد؛ یعنی ما را به جایی میبرد که باید پروتز آنجا نصب شود. خاصیت دیگر آن این است که در مواقع حساس از آسیب زدن به قسمتهای حیاتی بدن همچون عروق بزرگ، عصب بینایی جلوگیری میکند.
بیات درباره وظایف این دستگاه متذکر شد: وظیفه این دستگاه در واقع آدرس دادن دقیق به پزشک و مشخص کردن دقیق مکانهایی است که لازم است برای جراحی باز شوند.
وی تصریح کرد: پایه اصلی این نرمافزار خارجی است، اما سایر قسمتهای آن و تمام کارشناسانی که روی این دستگاه کار میکنند ایرانی هستند. در گذشته تنها قسمتی از این دستگاه در ایران قابل ساخت بود و برای کامل شدن به خارج از کشور فرستاده میشد، اما امروزه در داخل کشور خودمان این دستگاه تولید میشود.
بیات گفت: ساخت این پروتزها تنها حدود ۶ هزار دلار هزینه میبرد و اگر این عمل در کشورهای خارجی انجام شود ممکن است هزینه آن به بالای ۵۰ هزار دلار هم برسد؛ در حالی که اگر این جراحی در ایران صورت گیرد هزینه آن زیاد نخواهد شد.
دکتر زهرا بهرامی معاون مرکز پیشرفت جراحی فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: در این مرکز پژوهشی و آموزشی، درمانی واقع در بیمارستان دکتر شریعتی علاوه بر کارهای تحقیقاتی، یک سری عملهای جراحی مدرن انجام میشود؛ اعم از جراحیهای فک و صورت، سر و گردن، انواع ناهنجاریهای فک و صورت، برداشتن تومورها.
وی گفت: امروزه پایه این پروتزها خارجی است، ولی در حال انجام پروژهایی هستیم که نهایی شده است تا بتوانیم تمام این پروتزها را در داخل کشور خودمان طراحی کنیم. جنس اصلی این پروتزها در حال حاضر از آکریل است، اما تلاش ما بر این اساس است که با استفاده از استخوان خود بیمار، این پروتزها ساخته شود. مزیت این کار در این است که تمام پروتزها توسط دانشجویان ایرانی در حال تهیه است.