کد خبر: ۲۴۰۹۶۸
تاریخ انتشار: ۲۰:۳۰ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۸ - 2019September 02
اگرچه پرخوری و عدم تحرک از عوامل آشکار بروز چاقی هستند، ترتیب تولد نیز می‌تواند در این زمینه اثرگذار باشد
شفا آنلاین>سلامت> نتایج مجموعه‌ای از مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که فرزندان کوچک خانواده نسبت به خواهران و برادران بزرگتر خود، سالم‌تر بوده و بیشتر عمر می‌کنند.  

به گزارش شفا آنلاین، خواهران و برادران بزرگتر در معرض چاقی، فشار خون بالا، دیابت(Diabetes) و سرطان قرار دارند.

 امروزه چاقی که بیش از یک چهارم افراد بالغ به آن دچارند، جای کشیدن سیگار را به عنوان عامل اصلی ایجاد چهار نوع از انواع سرطان گرفته است.

اگرچه پرخوری و عدم تحرک از عوامل آشکار بروز چاقی هستند، ترتیب تولد نیز می‌تواند در این زمینه اثرگذار باشد.

نتایج آزمایشی که در سال ۲۰۱۵ در نیوزیلند انجام شد، نشان داد که احتمال ابتلای فرزندان اول خانواده به چاقی ۴۰ برابر خواهران و برادران جوان‌ترشان است.

ساندرا بلک از پژوهشگران دانشگاه کلمبیا در توضیح این پدیده می‌گوید، از آنجایی که رگ های خونی مادر در نخستین بارداری باریک‌ترند، میزان مواد مغذی که به جنین در رحم می‌رسد، کاهش یافته و باعث می‌شود که وی چربی بیشتری ذخیره کند.

اما در بارداری‌های بعدی این عروق منعطف‌تر شده و مستعد گشاد شدن می‌شوند؛ امری که میزان جریان خون و مواد مغذی را به سمت جنین افزایش می‌دهد.

به گفته بلک، «جریان پایین مواد مغذی به نوزادان در بارداری اول می‌تواند به تنظیم چربی در بدن آن ها اثر گذاشته و منجر به آن شود که در سنین بزرگسالی چربی بیشتری ذخیره کنند.»

افزون بر این، نتایج یک پژوهش دیگر نیز نشان داد که فرزندان اول خانواده بیش از سایرین در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند زیرا بدن آن ها نسبت به انسولین یعنی هورمونی که به سلول‌های ماهیچه‌ای کمک می‌کند تا قند موجود در خون را سوزانده و آن را ثابت نگه دارند، حساسیت کمتری دارد.

قند خون بالا که یکی از شاخص های دیابت نوع دو است، اگر درمان نشود می‌تواند خطر بروز حملات قلبی، سکته، نابینایی و قطع عضو را بالا ببرد.

از طرف دیگر، داشتن خواهر و برادرهای کوچک‌تر برای فشار خون(blood pressure) بد است. نتایج یک پژوهش که بر روی ۴۰۰ فرد بالغ انجام شد، نشان داد فشار خون افرادی که خواهر و برادر جوان تر دارند، ۶ درصد بالاتر از آن دسته از افرادی است که خواهر و برادر بزرگتر دارند.  

دلیل این امر تا حد زیادی قابل پیش بینی است. به دنیا آمدن یک خواهر یا برادر جدید به این معناست که فرد باید برای جلب توجه والدین با وی رقابت کند؛ امری که باعث افزایش استرس می‌شود. استرس نیز با افزایش سطح هورمون کورتیزول فشار خون را افزایش می‌دهد.

از طرف دیگر، محققان بر این باورند که فرزندان اول خانواده بیش از ته‌تغاری‌ها مستعد ابتلا به انواع آلرژی‌ها هستند. برخی معتقدند از آنجایی که والدین فرزند اول خود را بیش از حد استرلیزه می‌کنند، این فرزندان دوبرابر بیشتر از خواهران و برادران جوان خود در معرض خطر ابتلا به آلرژی قرار می‌گیرند.  

اما مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۸ انجام شد، نشان داد که علت تمام این تفاوت‌ها از رحم مادر نشات می‌گیرد. محققان خون جفت هزار و ۲۰۰ نوزاد را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که خون فرزندان اول حاوی مقادیر زیادی از یک علامت ژنتیکی است که با ابتلا به آلرژی ها و آسم ارتباط دارد.

همچنین پژوهش‌های فراتر در این باره نشان می‌دهد فرزندان اول خانواده بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان‌های مختلف قرار دارند، طوری که خطر ابتلا به تومور بیضه در پسرانی که فرزندان چهارم یا پنجم یک خانواده هستند، هفتاد درصد کمتر از پسر اول خانواده است.

به استناد یافته‌های پژوهش انجام شده بر روی ۲۰۰ بیمار مبتلا به این تومور و برادرانشان، علت این افزایش را می‌توان در رحم مادر جستجو کرد. پسر اول نسبت به برادران جوان‌تر خود در داخل رحم مادر بیشتر در معرض هورمون استروژن که باعث تکثیر سلول‌های سرطان بیضه می شود، قرار دارد.  

علاوه بر این، مطالعه دیگری که توسط محققان آلمانی انجام شد، نشان می‌دهد که احتمال بروز سرطان مغز نیز در فرزندان اول خانواده بیشتر است. به استناد نتایج به دست آمده از این مطالعه، داشتن سه یا تعداد بیشتری خواهر و برادر کوچک تر خطر ابتلا به یک تومور را به دلیل انتقال عفونت‌هایی که از خواهر و برادر کوچکتر به فرزند اول که در اواخر دوره کودکی خود قرار دارد، در وی افزایش می دهد؛ خطری که فرزندان جوان‌تر را تهدید نمی‌کند.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: