کد خبر: ۲۲۶۸۵۱
تاریخ انتشار: ۲۲:۰۰ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ - 2019March 17
علائم عمومی بیماری مانند اسهال و استفراغ، کاهش اشتها، تب خفیف، ضعف و بیحالی، سردرد و علائم اختصاصی همچون مصرف یک غذای نیمه‌پز یا خام و یا یک غذای مشکوک به طعم غیرعادی، اسهال طولانی مدت، تب بیشتر از سه روز، اشکال در بینایی و اشکال در تکلم، کم آبی و بی‌حالی شدید، خشکی دهان، کاهش شدید ادرار و یا عدم وجود ادرار و اشکال در بلعیدن در فرد مشاهده می‌شود
شفاآنلاین>سلامت>  فرزاد مردانی، پزشک اورژانس در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: مسمومیت غذایی یا food intoxication یک بیماری منتقل شونده از غذای آلوده یا غذای فاسد و یا یک غذای سمی است که عمدتا از یک ساعت بعد از مصرف غذا شروع شده و گاهی تا یک ماه بعد از مصرف خود را نشان دهد، اما در حالت عمومی بیماری از ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف غذای آلوده به ترکیبات بیماری‌زا (پاتوژن‌ها) علایم خود را نشان می‌دهد.

به گزارش شفاآنلاین، وی افزود: علائم عمومی بیماری مانند اسهال و استفراغ، کاهش اشتها، تب خفیف، ضعف و بیحالی، سردرد و علائم اختصاصی همچون مصرف یک غذای نیمه‌پز یا خام و یا یک غذای مشکوک به طعم غیرعادی، اسهال طولانی مدت، تب بیشتر از سه روز، اشکال در بینایی و اشکال در تکلم، کم آبی و بی‌حالی شدید، خشکی دهان، کاهش شدید ادرار و یا عدم وجود ادرار و اشکال در بلعیدن در فرد مشاهده می‌شود.

مردانی تصریح کرد: عمدتا گروه باکتری‌ها همچون سالمونلا، ایکلای (Ecoli)، بوتولینوم (عامل مسمومیت کنسروی) و یا انگل‌هایی مانند توکسوپلاسما که عامل آلودگی با مدفوع گربه است و نهایتا گروه سوم ویروس‌ها که از میان آن‌ها ویروس هپاتیت A؛ که از طریق غذا منتقل می‌شود را می‌توان عامل مسمومیت‌های غذایی نام برد.

وی در خصوص اینکه غذا چگونه با این پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زا) آلوده می‌شود، اظهار کرد: عمدتا در میان غذا‌های پخته شده با دمای بالا این عوامل امکان زنده ماندن ندارند، اما اگر غذایی به صورت خام و یا نیم پز و یا آلوده به یکی از عوامل فوق با دست یا سطوح آلوده در بخش‌های پخت و پز باشد می‌تواند علت اصلی ابتلا به این بیماری باشد.

مردانی اضافه کرد: تمام اقشار در معرض خط این بیماری هستند، اما در میان کودکان و زنان باردار و نیز سالخوردگان بسیار پرخطرتر خواهند بود.

وی ادامه داد: نحوه تشخیص بیماری بر پایه یک شرح حال کامل از بیمار در طی یه بررسی جامع توسط پزشک معالج صورت می‌گیرد تا مشخص شود بیمار چه علایمی دارد و از چه موقع شروع شده و ایا این علایم در طی ساعات گذشته ربطی به نوع غذای مصرفی توسط فرد دارد یا نه؟

پزشک اورژانس در چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: در شرح حال بیمار، پزشک به دنبال این مسئله نیز خواهد بود که آیا افراد دیگری نیز از آن غذا مصرف کردند و آیا علایم مشابهی در اطرافیان دیده شده است؟

وی اظهار کرد: درمان بیماری بر پایه کنترل علائم عمده بیماری و توجه به خطرات هرکدام است برای مثال فردی که مسموم می‌شود دچار علائم اسهال و استفراغ شده و با این علائم فرد در معرض بی‌آبی و کاهش شدید آب بدن قرار دارد، بنابراین عمده درمان بیماری بر پایه جبران آب از دست رفته خواهد بود.

این پزشک اورژانس تصریح کرد: دارو‌های رایج برای درمان گروه‌های مختلف و براساس مشکلات زمینه‌ای و سن و سال بیمار متفاوت است که به طور عمده فرم‌های تزریقی و خوراکی دارو‌هایی مثل رانیتیدین و هیوسین و دیفنوکسیلات و اندانسترون و متوکلوپرامید است.

مردانی بیان کرد: عمدتا علائم به مرور زمان و خودبه خود کاهش می‌یابد، اما در صورت ادامه علایم حتما نیاز به درمان دارویی است که مصرف آنتی‌بیوتیک در درمان علائم مسمومیت(Poisoning) باید فقط با تشخیص پزشک باشد.

وی غذا‌های خام، غذا‌های نیم پز، گوشت خام، کالباس و فلافل، غذا‌های رستوران‌ها و فروشگاه‌های بین راهی، میوه و سبزیجات شسته نشده، آب میوه‌ها و بستنی‌های دست‌ساز را از غذا‌های مسمومیت‌زا عنوان کرد.

مردانی گفت: خرید گوشت تازه و نگهداری شده در یخچال و بسته بندی، توجه به نخریدن تخم مرغ شکسته و با بسته‌بندی نامناسب، کنترل دمای یخچال با چهار درجه بالای صفر، یخچال‌گذاری سریع پس از خریدن گوشت تازه، ذوب کردن غذای منجمد فریزر در دمای داخل یخچال و در دمای اتاق، شست و شوی تخته برش و کلیه ابزار خرد کردن گوشت، شستن دست‌ها با آب و صابون، رها نشدن غذای پخته شده بیشتر از دو ساعت در دمای اتاق از اقدامات پیشگیرانه در ابتلا به مسمومیت غذایی است.

پزشک اورژانس در چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: بهتر است از درمان‌های خانگی در درمان بیماران مسموم به خصوص برای درمان (cure)کودکان و مادران باردار و سالخوردگان کمتر استفاده شود.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: