«کارتخوان در مطب نداریم»، «دستگاه کارتخوان خراب است»، «لطفا ویزیت را نقدی بدهید» اینها جملاتی هستند که منشی مطب در هنگام پرداخت ویزیت میگوید،
شفاآنلاین>سلامت> نصب کارتخوان در مطب و اخذ مالیات ۱۰ درصدی از پزشکان، مصوبه جدید کمیسیون تلفیق مجلس بوده که حواشی بسیاری داشته است.
به گزارش شفاآنلاین، «کارتخوان در مطب نداریم»، «دستگاه کارتخوان خراب است»، «لطفا ویزیت را نقدی بدهید» اینها جملاتی هستند که منشی مطب در هنگام پرداخت ویزیت میگوید، مطب پزشک در طبقه دهم ساختمان پزشکان عریض و طویلی است که حداقل یک ربع در صف آسانسور آن برای سوار شدن ایستاده بودم، حالا باید از ساختمان خارج شوم و سراغ دستگاه عابربانک بروم، پول نقد برای ویزیت بگیرم و دوباره در صف آسانسور برای سوارشدن بایستم، این موضوع شاید برای یک جوان سخت نباشد هر چند که موجب اتلاف وقت زیادی میشود، اما به طور حتم برای یک پیرمرد یا پیرزن مسن و بیمار سخت و آزار دهنده است.
بالاخره به مطب برگشتم و پس از پرداخت ویزیت در صف طولانی انتظار در مطب منتظر نشسته بودم که یکی از بیماران در جواب منشی برای پرداخت نقدی ویزیت گفت که دستفروشهای مترو هم دیگر کارتخوان دارند چرا پزشکان از آن استفاده نمیکنند.
در نهایت بسیاری از مردم و کارشناسان موضوع نبود کارتخوان در مطب پزشکان به فرار مالیاتی و جیب پر پول پزشکان نسبت میدهند هر چند که برخی مسئولان یا نمایندگان جامعه پزشکی آن را رد میکنند از طرفی هم میدانستم که در صنف پزشکان در همان ساختمان، پزشکی هست که در مطب او کارتخوان نیست، اما نه به خاطر فرار مالیاتی، بلکه بر دیوار مطب پزشک نوشته شده است، «نیازی به پرداخت ویزیت نیست» و بخش اعظمی از جامعه پزشکی خدوم، شریف و نجیب هستند و بسیاری از آنها در مناطق محروم عاشقانه به مردم خدمت میکنند و به موقع مالیات خود را پرداخت میکنند.
چند ماه پیش نیز جنجال نه به فرار مالیاتی پزشکان و نصب کارتخوان در مطبها بالا گرفته بود و در نهایت موضوع به اینجا ختم شد که چون الزام قانونی وجود ندارد نمیتوان پزشک را مجبور به نصب کارتخوان در مطب کرد.
ارتباطی بین مالیات و نصب دستگاه کارتخوان در مطبهای پزشکی وجود ندارد
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت در آن زمان درباره موضوع نصب کارتخوان در مطب پزشکان، گفت: به عنوان یک پزشک، شرمنده هستم و خجالت میکشم که در شرایط فعلی که امکان تهیه آسان دستگاههای کارتخوان فراهم و مورد نیاز و تقاضای مردم است، برخی مطبها هنوز از این امکان استفاده نکرده اند.
وی افزود: اینکه نصب دستگاه کارتخوان در مطبهای پزشکی الزام است یا خیر، موضوع دیگری است، اما از نظر اخلاقی و عرفی، این دستگاهها میتوانند نصب شده و مورد استفاده قرار گیرند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه از نظر قانونی، سازمان امور مالیاتی کشور ۳۸ شغل و صنف را موظف کرده که صندوق یا دستگاه کارتخوان داشته باشند، اما هنوز برای صنف پزشکی این اتفاق رخ نداده است، افزود: درخواست اخلاقی و توصیه ما به پزشکانی که دستگاههای کارتخوان ندارند این است که این دستگاهها را نصب کنند.
حریرچی گفت: گله داریم که رفتار ۱۰ تا ۲۰ درصد از پزشکان موجب واکنشهای اجتماعی و سیاسی میشود و باید دانست ارتباطی بین مالیات و نصب دستگاه کارتخوان در مطبهای پزشکی وجود ندارد، چون مالیات پزشکان همانند سایر صنوف و مشاغل و بر اساس توافق نامه سازمانهای نظام پزشکی و امور مالیاتی محاسبه میشود.
به دنبال این موضوع که الزامی برای نصب کارتخوان در مطب پزشکان وجود ندارد، نمایندگان مجلس در کمسیون تلفیق بودجه ۹۸ تصمیم گرفتند تا با الزام قانونی این موضوع را یکبار برای همیشه تمام کنند و مصوبه نصب کارتخوان در مطب پزشکان و مالیات آنها به تصویب رسید.
پس از تصویب این مصوبه دوباره جنجالها بالا گرفت و این موضوع به تیتر یک برخی رسانهها تبدیل شد و برخی با وجود موافقت با اصل موضوع اشکالاتی به مصوبه گرفتند و برخی آن را تایید کردند.
الزام به نصب کارتخوان را از جامعه پزشکی شروع کردیم
همتی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی درباره مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه ۹۸ درباره الزام به استفاده از کارتخوان در مطب پزشکان گفت: در مورد استفاده از صندوقهای مکانیزه یا کارتخوان اخیراً مصوبهای در مجلس داشتیم که کلیات و جزئیات آن مصوب شد و بر اساس این مصوبه همه اصناف باید از صندوقهای مکانیزه استفاده کنند و هیچکس نمیخواهد بین اصناف مختلف تبعیض قائل شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: استفاده از صندوقهای مکانیزه موجب شفافیت در تبادلات مالی همه اصناف میشود و در صورت نهایی شدن قانون همه باید آن را اجرا کنند و دوستان ما در کمیسیون تلفیق پیشنهاد دادند به دلیل آنکه مردم با گروههای پزشکی ارتباط زیادی دارند زودتر اجرای این قانون در این صنف اجرایی شود و طبق مصوبه مجلس استفاده از کارتخوان مشمول همه اصناف میشود.
نصب کارتخوان در مطب پزشکان یک مطالبه اجتماعی است
حیدرعلی عابدی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در مورد مصوبه کمیسیون تلفیق درباره نصب کارتخوان در مطب پزشکان گفت: این یک دید اجتماعی بوده است چرا که وقتی بیماران به مطب مطب پزشکان مراجعه میکنند به دلیل نبود کارتخوان رنج اذیت نبینند.
وی افزود: اکثر پزشکان از کارتخوان استفاده میکنند، اما با این مصوبه موضوع عمومیت پیدا میکند و نمیتوان به آن انتقادی داشت.
نباید بین پزشکان و سایر مشاغل در استفاده از کارتخوان تفاوتی باشد
حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره موضوع نصب کارتخوان در مطبهای پزشکان که در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مطرح شده است، گفت: اگر اجبار بر نصب کارتخوان برای همه مشاغل باشد مصوبه خوبی است، اما اینکه گروهی کارتخوان داشته باشند و گروهی نداشته باشند، درست نیست.
وی افزود: باید سامانهای وجود داشته باشد و همه مشاغل در آن عضویت داشته باشند تا درباره مالیات تمام مشاغل شفاف سازی صورت گیرد، در این صورت اجبار به نصب کارتخوان خوب بوده چرا که با همه یکسان برخورد شده است.
نمایندگان برای شفاف سازی به سمت جامعه پزشکی روی آوردند
سعید نمکی سرپرست وزارت بهداشت درباره شفافیت درآمد پزشکان اظهارنظر کرد: خواهش من این است که یک قشر مرجع به نام پزشکان را آنقدر مورد هجمه قرار ندهند، باید بدانیم که عدم شفافیت در پرداخت مالیات برای همه اقشار وجود دارد.
وی افزود: نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای شفاف سازی و بالا بردن درآمدهای دولت، در ابتدا ذهنیت را به سمت همکاران طبیب ما سوق داده اند، این در حالی است که تعداد طبیبان خدمتگزاری که در شرایط سخت خدمت ارائه میدهند، کم نیستند؛ بنابراین باید به سمت شفافیت نظام مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی حرکت کنیم، اما این موضوع فقط مختص یک قشر نیست و فقط یک قشر خطاکار نداریم.
نمکی گفت: باید به سراغ پیشگیری از فرار مالیاتی و مدیریت کردن و جلوگیری از قاچاق در تمام اقشار جامعه و تمام صنوف پیش رویم و با همکاران خود در سازمان نظام پزشکی و انجمنها به دنبال این هستیم که بحث پرداخت مالیاتها و فرار مالیاتی را شفاف سازی کنیم و آسیب حیثیتی پزشکانی که ممکن است فرار مالیاتی داشته باشند یا به حقوق مردم تجاوز کنند، در دادگاهها و تشکیلات درون صنفی و به دستپزشکان پاک دست و با سابقه مان، به حداقل برسد.
پزشکان به روزتر از سایر اقشار، مالیات پرداخت میکنند
نمکی گفت: معتقدیم که همکاران ما در جامعه پزشکی زحمات بسیاری را متحمل میشوند البته ممکن است در هر حرفهای افرادی باشند که آنچه را باید، در حق مردم ادا نکنند، اما اعتقاد دارم که جامعه پزشکی در تمام سالهای سخت، در کنار مردم بوده است و پاکیزگان این حرفه معتقد بودند که اگر خطا یا کم خدمتی وجود دارد، باید جبران شود.
سرپرست وزارت بهداشت تاکید کرد: در مورد مالیات اعتقاد داریم که اجحاف است چنانچه بخواهیم جامعه پزشکی را در ازای خدمت، ادب کنیم و به عنوان سرپرست وزارت بهداشت به این مساله، معترض هستم و اعتقاد دارم که نمایندگان باید نسبت به جامعه پزشکی، نگاه قدرشناسانه داشته باشند که قطعا همین گونه است.
نمکی اظهار کرد: ممکن است در همه اقشار جامعه، فرار مالیاتی وجود داشته باشد و این مسئله فقط محدود به پزشکان نیست، البته پزشکان به روزتر از سایر اقشار، مالیات پرداخت میکنند و اگر قرار است در مورد فرار مالیاتی، پروژهای داشته باشیم باید همه اقشار و حرفهها را در برگیرد و هیچ حرکتی نباید موجب القای این نکته به جامعه شود که پزشکان ما خطاکار هستند و از پرداخت مالیات قانونی فرار میکنند.
وی درباره برخی اخبار مبنی بر فرار ۶ هزار میلیاردی پزشکان گفت: اصلا چنین رقمی را تایید نمیکنم.
مصوبه کمیسیون تلفیق به معنای افزایش مالیات پزشکان نیست
همتی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پزشکان جز شفافترین اصناف در پرداخت مالیات هستند، گفت: پزشکانی که در بیمارستانهای دولتی کار میکنند لیست عملکرد ماهیانه آنها مشخص است و مالیات عملکرد آنها بر اساس لیست کاری مانند کارمند دولت محاسبه و به اداره مالیات ارسال میشود، برخی پزشکان در بیمارستانهای خصوصی کار میکنند و روند کاری و محاسبه میزان مالیات پزشکان به همین صورت است و برخی پزشکان در مطبها کار میکنند که نسخ آنها به بیمه ارسال و لیست نسخ به اداره مالیات ارسال میشود.
وی ادامه داد: درصد بسیار کمی از پزشکان هستند که با بیمهها قرارداد ندارند، اما بخش اعظم جامعه پزشکی در بیمارستانهای دولتی، خصوصی و در مطبها با قرار داد بیمهای کار میکنند که عملکرد آنها و میزان مالیات پرداختی کاملا شفاف و مشخص است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه کمیسیون تلفیق در زمینه مالیات پزشکان گفت: مصوبهای که به اعضای کمیسیون تلفیق پیشنهاد دادند افزایش مالیات پزشکان نیست و بر اساس این پیشنهاد مقرر شد ۱۰ درصد پول نقدی که پزشکان دریافت میکنند علی الحساب در پایان سال مالی به عنوان مالیات طلب شود و این مصوبه کمیسیون تلفیق به معنای افزایش مالیات پزشکان نیست.
مصوبه مالیاتی کمیسیون تلفیق برخلاف قانون اساسی است
عابدی در ادامه به مصوبه دیگر کمیسیون تلفیق درباره مالیات پزشکان گفت: موضوع مصوبه مالیات پزشکان ابهامات بسیاری دارند، این مصوبه برای آن که پزشکان را به طور خاص ملزم به پرداخت مالیات کرده است با اصل سوم قانون اساسی مغایرت دارد چرا که یک تبعیض آشکار است در صحن علنی این اخطار را اعلام خواهیم کرد.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: پزشکان مانند سایر اقشار باید مالیات بدهند و شما کمتر پزشکی پیدا میکنید که مطب داشته باشد و مالیات نداده باشد، از طرفی پزشکانی که در بیمارستانهای دولتی و خصوصی کار میکند، قبل از پرداخت حق العمل، مالیات آن کسر میشود و بعد دستمزد پزشک را پرداخت میکنند.
برخی به دنبال تبلیغات منفی بر علیه پزشکان هستند
همتی تاکید کرد: متاسفانه برخی به دنبال تبلیغات منفی بر علیه پزشکان هستند با این وجود که پزشکان در شرایط سختی کار میکنند بسیاری از آنها بیش از یک سال است که کارانههای خود را دریافت نکرده اند و متاسفانه اداره مالیات قبل از اینکه پزشکان پول خود را دریافت کنند مالیات آن را طلب میکند.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۹۸ مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بسیاری پزشکان یک سال است کارانه خود را دریافت نکرده اند و ما به دنبال آن هستیم که پس از وصول پول مالیات اخذ شود، زیرا وقتی کسی پول دریافت نکرده است نباید مالیاتی هم بدهد و مالیات باید پس از وصول پول باشد و این چالشی است که پزشکان با آن روبرو هستند.
عابدی تصریح کرد: متاسفانه جو منفی علیه پزشکان ایجاد شده است پزشکان در مطبهای خصوصی نمیتوانند فرار مالیاتی داشته باشد چرا که باید برای تمدید مطب سالیانه مالیات خود را پرداخت کنند.
وی افزود: بسیاری از بیمارستانها یک سال است که کارانه پزشکان را پرداخت نکرده اند با این وجود پزشکان به مردم خدمت رسانی میکنند و در این میان بحث فرار مالیاتی پزشکان مطرح شده است.
فرار مالیاتی پزشکان را اصلا قبول نداریم
محمد جهانگیری معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی جوان، اظهار کرد: من مسئله فرار مالیاتی پزشکان را قبول نداریم، زیرا در راستای شفاف سازی درآمد پزشکان، جلساتی متعدد با سازمان امور مالیاتی کشور انجام شده است و این سازمان به درآمد پزشکان و حسابهای آنها آگاهی و اشراف کامل دارد.
وی افزود: همه حسابها بر اساس قوانین و قواعد شفاف است و سازمان مالیاتی اطلاعات کافی از تمام رفتارهای جامعه پزشکی(medical) دارد و طی سالیان گذشته تفاهمنامههایی با سازمان مالیات انجام شده است و سازمان نظام پزشکی آمادگی خود را در زمینه هر نوع همکاری و شفافسازی اعلام کرده است.
اخذ ۱۰ درصد مالیات به صورت علیالحساب اشکال دارد
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ادامه داد: جامعه پزشکان مطالباتی فراوان دارند و برای حفظ سلامتی مردم زحمات زیادی را میکشند و معتقدم که هر طرح و لایحهای که به مجلس میرود در ابتدا باید کارهای کارشناسی آن انجام شود.
وی ادامه داد: اخذ ۱۰ درصد تحت عنوان مالیات و به صورت علیالحساب اشکال دارد و اینگونه مسائل در هیچ کجای دنیا دیده نشده است، زیرا باید پیش از انجام هر کاری زیرساختهای آن فراهم شود.
جهانگیری عنوان کرد: من معتقدم که در پایان سال با وجود مطالبات عقب افتاده جامعه پزشکان همه افراد به دنبال پرداخت پول کارکنان خود هستند و طرح چنین مسائلی جز تنش مسئلهای دیگر را به دنبال نخواهد داشت.
اشکال حقوقی به مصوبه مالیات پزشکان (physicians)در مراکز درمانی
گلمکانی معاون حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت در واکنش به الحاق بندی به تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۹۸ عنوان کرد: به نظر میرسد این حکم از چند جهت واجد اشکال است، حکم این بند را قبلا هم در ماده ۱۰۴ قانون مالیاتهای مستقیم به نرخ ۳ درصد مالیات علی الحساب داشته ایم که در بند الحاقی به تبصره ۶ به ۱۰ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: علاوه بر این، اشکال عمده این بند آن است که قرار است مالیات علی الحساب از «صورت حسابهای ارسالی به بیمهها و پرداخت نقدی از بیمار» دریافت شود، حق الزحمه و حق العمل پزشک در صورت حساب، شامل تمام مبالغ ارزش نسبی (ضریب K) میشود که جزء فنی و حرفهای است، جزء فنی اصلا به پزشک تعلق نمیگیرد و از جزء حرفهای نیز به طور متوسط بین ۴۰ تا ۶۰ درصد به پزشک تعلق میگیرد؛ بنابراین چطور ممکن است که از حق الزحمهای که به پزشک پرداخت نمیشود، مالیات کسر کنیم؟
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت افزود: همچنین مطمئن هستم یکی از کاملترین پرداختها و کمترین میزان فرار مالیاتی در کشور مربوط به پزشکان است و الحاق یک بند آن هم در تبصره بودجه با الزام به کسر مالیات علی الحساب به میزان ۱۰ درصد شائبه تبعیض را به همراه داشته و باعث ایجاد دوگانگی در صنوف مختلف خدمات تخصصی خواهد شد.
به دنبال این جنجالها درباره فرار مالیاتی پزشکان امیدواریم مسئولان امور مالیاتی کشور هر چه زودتر در این مورد شفاف سازی کنند و پرده ابهام درباره موضوع فرار مالیاتی پزشکان برداشته شود هر چند که مصوبه الزام به نصب کارتخوان و اخذ ۱۰ درصد مالیات علی الحساب از درآمد پزشکان برای اجرا باید در صحن علنی مجلس رای بیاورد و باید منتظر ماند و دید که این دو مصوبه درباره پزشکان در نهایت با تصمیم نمایندگان خانه ملت چه سرانجامی پیدا خواهد کرد؟!