آبزیان به خصوص ماهی و میگو از ارزش بالای غذایی بالایی برخوردارند و بسیاری از کارشناسان و پزشکان امور تغذیه نیز همواره مصرف این ماده غذایی را برای سلامتی بدن به خصوص قلب و عروق مفید می دانند.
شفاآنلاین>سلامت>مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان
سازمان شیلات بهترین راه برای فرهنگ سازی مصرف آبزیان در سبد تغذیه ای
خانواده ها را آموزش از سنین پایه دانست.
به گزارش شفاآنلاین،آبزیان به خصوص ماهی و میگو از ارزش
بالای غذایی بالایی برخوردارند و بسیاری از کارشناسان و پزشکان امور تغذیه
نیز همواره مصرف این ماده غذایی را برای سلامتی بدن به خصوص قلب و عروق
مفید می دانند.
با این حال مصرف آبزیان به ویژه ماهی در سبد غذایی
ایرانیان در مقایسه با بسیاری از کشورهای از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست و
این مسئله ضرورت آگاه سازی جامعه نسبت به خواص تغذیه ای محصولات دریایی و
تاثیر آن بر سلامت و پیشگیری از انواع بیماری ها را دو چندان کرده است.
دکتر
عیسی گلشاهی مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان
شیلات روز دوشنبه در گفت و گو با خبرگار گروه علمی ایرنا با بیان اینکه،
میانگین سرانه مصرف سالانه در بین خانوارهای ایرانی 11.2 کیلوگرم است، این
میزان مصرف را در مقایسه با بسیاری از کشورها از جمله اروپا و ژاپن بسیار
پایین می داند.
وی افزود: در کشورهای اروپایی مصرف میانگین سالانه
محصولات دریایی هر فرد 25 کیلوگرم و کشورهایی همچون چین و ژاپن بیش از 30
کیلو گرم است و به عبارتی بیش از 2.5 برابر مردم ما در سال ماهی مصرف می
کنند.
گلشاهی یکی از مهمترین و مؤثرترین اقدامات جهت ترویج مصرف آبزیان
در بین خانواده های ایرانی را فرهنگ سازی مصرف ماهی در سبد تغذیه خانوارها
از طریق آموزش از سنین پایه می داند.
وی افزود: در کنار تبلیغات مداوم
صحیح و جذاب رسانه های دیداری و شنیداری برای تشویق مردم به مصرف هرچه
بیشتر محصولات دریایی به ویِژه ماهی و میگو، سیستم نظام آموزشی به خصوص
آموزش و پرورش نیز وظایف اصلی و خطیری را عهده دار هستند.
وی تصریح
کرد: البته ما تعاملاتی با آموزش و پرورش برای گنجاندن مباحث آموزشی و ارزش
غذایی محصولات دریایی و آبزیان در کتب درسی دانش آموزان داشته ایم اما کار
باید فراتر از اینها پیش رود.
گلشاهی در عین حال نقش والدین و خانواده
را در تشویق کودکان به مصرف محصولات دریایی بسیار با اهمیت خواند و گفت:
عادت غذایی کودکان از دوران کودکی شکل می گیرد و بزرگترها در خانواده با
گنجاندن مصرف ماهی در برنامه غذایی هفتگی می توانند الگوی مناسبی برای شیوه
تغذیه کودکان باشند.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار
آبزیان سازمان شیلات با انتقاد از برخی اظهارات که قیمت بالای ماهی را عامل
اصلی کاهش مصرف آن در بین خانوارهای ایرانی عنوان می کنند گفت: قیمت ماهی
در مقایسه با سایر پروتین های مانند گوشت قرمز و مرغ ارزان تر است.
وی
افزود: به عنوان مثال اگر نیازهای تغذیه ای و پروتئینی یک فرد به صورت
روزانه با 150 گرم گوشت قرمز یا گوشت مرغ تامین شود، مصرف حداکثر مصرف 90
گرم گوشت آبزیان می تواند این میزان نیازهای پروتئین بدن را تامین کند. ضمن
اینکه گوشت ماهی نسبت به سایر پروتئین ها برای سلامت قلبی، عروقی و همچنین
ضریب هوشی بسیار مفیدتر و سالم تر است.
گلشاهی همچنین اضافه کرد:
آبزیان بعنوان یک ماده غذایی جایگزین و با ارزش کمترین التهابات و نوسانات
بازار را داشته است، به طوری که در طول چند سال اخیر نوسانات قیمتی حوزه
آبزیان بخصوص قزل آلا یا کپورماهیان پرورشی از کمترین نوسانات قیمتی
برخوردار بوده و مناسب ترین قیمت را داشته است.
وی عدم آگاهی مردم با
ویژگی های غذایی آبزیان از جمله ماهی بعنوان یک منبع غذایی سرشار از انواع
ویتامینها، مواد معدنی، املاح و پروتئین و همچنین عدم آشنایی بانوان ایرانی
با انواع روش های طبخ محصولات دریایی را از جمله مهمترین عامل کاهش مصرف
آن در بین خانواده های ایرانی دانست.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و
توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات در ادامه، میزان صادرات انواع آبزیان به
کشورهای مختلف در سال 1396 را بیش از 137 هزارتن به ارزش 507 میلیون دلار
اعلام کرد و افزود: تراز تجاری ما در سال گذشته 347 میلیون دلار مثبت بوده
است.
وی گفت: بیشترین ماهی صادر شده انواع ماهیان دریایی جنوب بوده است
و میگو دریایی ایرانی به عنوان بهترین میگو دنیا از جمله محصولاتی بوده
است که رکورد صادرات آن شکسته شد، به طوری که سال گذشته بیش از 24 هزار و
800 تن میگوی پرورشی به کشورهای مختلف از جمله کشور چین صادر شده است. چینی
ها هم برای نیاز بازارهای خود و هم برای صادرات از ایران میگو وارد می
کنند.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان
شیلات، همچنین گفت: قیمت صادراتی هر کیلو میگو با توجه به سایز و شرایط
فراواری از 4.2 دلار شروع تا 7 دلار نیز می رسد.
وی با اشاره به برخی
بحث ها در خصوص آلودگی آب های دریایی و اینکه ماهیان جنوب سالم ترند یا
شمال نیز گفت:به لحاظ سلامتی همه ماهیان سالم هستند و به صورت مرتب پایش می
شوند منتهی به جهت ارزش غذایی و کیفیت تغذیه ای ممکن است نوع آبی که
آبزیان در آن زیست می کنند به جهت ارزش غذایی با یکدیگر تفاوت داشته باشد.
گلشاهی
در عین حال با اشاره به اینکه عمده آلودگی های دریایی در نزدیکی سواحل است
و سازمان شیلات نیز نسبت به این آلودگی ها بعنوان مسئله ای که زیست گاه
ماهی ها را به خطر انداخته است انتقاد دارد گفت: البته کمتر پیش می آید در
مناطق نزدیک ساحل صید آبزی انجام شود.
وی افزود:عمده صید ما به خصوص در
مناطق جنوبی کشور از مناطق دور و فراساحلی انجام و این ماهی ها نیز مرتب
پایش می شوند مخاطره ای مصرف کننده را تهدید نمی کند.