«تک سوراخیان» دستهای از پستانداران کیسهدار هستند که فقط 5 گونه از آنها باقیمانده و «نوک اردکی» یکی از آنها است
شفاآنلاین>سلامت> «نوک اردکی» یکی از سمبلیکترین و عجیبترین حیوانات استرالیا است که ممکن است در درمان دیابت مؤثر باشد.
به گزارش شفاآنلاین، «تک سوراخیان» دستهای از پستانداران کیسهدار هستند که فقط 5 گونه از آنها باقیمانده و «نوک اردکی» یکی از آنها است. نوک اردکی هنوز تخمگذار بوده و هرچند شیر تولید میکند اما سینهای برای دوشیدن نداشته و یکی از معدود حیوانات سمی در این رده محسوب میشود.
در فصل تولیدمثل، نوع نر این حیوان زهری را تولید میکند که میتواند رقیبان، شکارچیان و یا انسانهای کنجکاو را مورد هدف قرار دهد. این سم از طریق نیش نوکتیز در پاهای عقبی به مظنون تزریق میشود.
هرچند این زهر کشنده نیست، اما پس از اصابت، زخم ناشی از آن بهشدت دردناک میشود.
محققان در سال 2008 ژنوم نوک اردکی را استخراج کردند. پروفسور«فرانک گراتزنر» از دانشگاه آدلاید یکی از این محققان بود که اینک روی پروژه درمان دیابت (Diabetes)با استفاده از زهر نوک اردکی کار میکند.
برخی اوقات به دیابتیها داروی تزریقی Exenatide تجویز میشود که شامل هورمون شبیهسازیشده GLP-1 است که بهطور طبیعی در دستگاه گوارش باعث آزاد شدن انسولین شده و سطح گلوکز در خون را پایین میآورد.
این هورمون در زهر نوک اردکی وجود دارد و نکته قابلتوجه اینکه به مدتی طولانیتر از هورمون انسانی، در بدن مانده و منجر به کاهش سطح قند خون میشود. بنابراین به گفته پروفسور گراتزنر میتوان با استفاده از نوک اردکی دارویی بهتر و طولانیتر برای مبارزه با دیابت ساخت.
از سوی دیگر صنایع دارویی در استرالیا به بهرهبرداری از داروی(Medication) جدید با استفاده از نوک اردکی علاقه نشان دادهاند و ممکن است بهزودی داروی طولانیتری برای مبارزه با دیابت که 400 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند، تولید کرد.