کد خبر: ۱۹۲۸۹۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۰ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - 2018April 22
در برخى مناطق پایتخت تخت بيمارستانى وجود ندارد، شايد باورش سخت باشد که در شهری چون پایتخت با این امکانات برخی مناطق تخت بیمارستانی نداشته باشند
شفاآنلاین>سلامت> جان بابایی در زمینه دسترسی مردم به خدمات سلامت در حوزه های مختلف توضیحاتی داد.

به گزارش شفاآنلاین، «در برخى مناطق پایتخت تخت بيمارستانى وجود ندارد» ، شايد باورش سخت باشد که در شهری چون پایتخت با این امکانات برخی مناطق تخت بیمارستانی نداشته باشند اما اين  جمله حقیقت دارد، این در حالی است که با اجرای طرح تحول سلامت ۲۴ هزار تخت بیمارستانی در کشور ایجاد و انقلاب بزرگی برای ایجاد عدالت و دسترسی همه به خدمات سلامت و افزایش تخت های بیمارستانی شکل گرفت.

عدالت به دسترسی خدمات سلامت به قدری مهم و حیاتی به نظر می رسد که سازمان بهداشت جهانی امسال شعار هفته جهانی سلامت را که از  ۲۱ آوریل تا ۲۷ آوریل (۱ تا ۷ اردیبهشت) ادامه دارد، «سلامت برای همه، در همه جا» انتخاب کرده است.

به منظور اطلاع از میزان دسترسی به خدمات سلامت(Health) و اقدمات انجام شده در راستای تحقق عدالت، گفتگویی با معاون درمان وزارت بهداشت انجام شده است.

شرح این گفتگو را در زیر بخوانید.

بسیاری از مردم در سال‌های قبل‌تر به دلیل مشکلات مالی مجبور بودند حتی فرش زیرپای خود را بفروشند، معاونت درمان برای تحقق عدالت در سلامت، دسترسی همه به خدمات و عمل به منویات مقام معظم رهبری در خصوص اینکه مردم در هنگام بیماری چیزی جز درد و رنج آن نداشته باشند چه کار‌هایی انجام داده است؟

جان بابایی: در راستای پوشش مالی و افزایش دسترسی عادلانه مردم به خدمات برنامه‌های مختلفی، چون ارتقا کیفیت ویزیت پزشکان را در نظر گرفته ایم.

هدف از برنامه ارتقا کیفیت ویزیت پزشکان در مراکز درمانی(Healing) وزارت بهداشت، کاهش پرداخت از جیب و دسترسی عادلانه به خدمات سلامت است و در این راستا در طرح تحول سلامت پزشکان متخصص و فوق تخصص با ویزیتی به مبلغ ۳۵۰۰ تومان ۱۵۷ میلیون بار ویزیت در بخش دولتی انجام داده اند.

پیش از اجرای این طرح ویزیت ۳۳ هزار تومان بود و اگر تحول در خدمات سرپایی بخش دولتی صورت نمی‌گرفت مردم ناگزیر بودند سالانه ۱۲۹۵ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان با قیمت ویزیت سال ۹۲ و ۶۴۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون با تعرفه ویزیت ۹۶ سال پرداخت کنند.
کاهش سالیانه ۱۳ هزار میلیارد تومان پرداختی مردم از جیب

بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در همه جای دنیا مراقبت‌های بستری در مراکز درمانی و بیمارستانی، جزء دلایل اصلی است که به دلیل هزینه زیاد و کمرشکن، باعث نارضایتی مردم می‌شود، در بخش بستری دسترسی مردم به خدمات در طی چند سال گذشته چه میزان ارتقا پیدا کرده و هزینه‌های کمرشکن کاهش پیدا کرده است؟

جان بابایی: با اجرای طرح تحول نظام سلامت، سالانه ۱۳ هزار میلیارد تومان از پرداختی همه مردم کاسته شده است؛ به عبارتی دیگر از تحمیل شدن سالانه ۵۲۰ میلیون تومان به ازاء هر خانواده ایرانی، در حوزه درمان جلوگیری شده است.

در سال ۹۲ مردم ۵۳ درصد هزینه‌های سلامت را پرداخت می‌کردند که با اجرای طرح تحول این میزان به ۴۰ درصد رسیده است و در صورتی که طرح تحول سلامت اجرا نمی‌شد میزان پرداختی از جیب به ۶۰ درصد می‌رسید.

سهم پرداختی مردم در بخش بستری سال ۹۲ حدود ۳۷ درصد بود که با اجرای طرح تحول سلامت این میزان به ۸ درصد رسید و اگر طرح تحول سلامت اجرایی نمی‌شد پرداخت از جیب در بستری به ۴۴ درصد افزایش پیدا می‌کرد.

حضور ۲۴ ساعته بیش از ۷ هزار متخصص در بیمارستان‌ها

یکی از مشکلات مردم در حوزه سلامت به خصوص در مناطق دورافتاده و محروم نبود یا کمبود متخصص و فوق تخصص بوده است، در بسیاری از موارد اورژانسی در بیمارستان‌ها به دلیل حضور نداشتن پزشکان متخصص جان بیماران به خطر می‌افتاد، برای دسترسی عادلانه مردم در سراسر کشور به متخصص و فوق تخصص چه اقداماتی صورت گرفته است؟

جان بابایی: ساخت بیش از ۱۳۰ کلینیک ویژه حضور پزشکان متخصص و فوق تخصص در رشته‌های اصلی و شهرهایی، چون راه اندازی مطب‌های دولتی و کلینیک‌های ویژه در اشنویه، سردشت، اسکو، دشتستان، بم، ایرانشهر، عجب شیر، لردگان، بویین زهرا، سقز، گیلانغرب، گنبد کاووس، تایباد، بندر جاسک، رودان، ابرکوه و کبودراهنگ موجب شد تا خدمات رسانی در بخش هایی، چون زنان، داخلی، چشم پزشکی، دندانپزشکی، اطفال، قلب ارتقا پیدا کند که این کلینیک‌ها خود باعث افزایش دسترسی مردم به خدمات تخصصی ارزان قیمت در راستای عدالت در حوزه سلامت شده است.

 به منظور افزایش عدالت دسترسی مردم به خصوص در مناطق همچنین حضور بیش از ۶ هزار پزشک متخصص و فوق تخصص در ۳۰۲ شهر کمتر توسعه یافته و محروم سراسر کشور فراهم و به دنبال آن جراحی هایی، چون امکان اولین جراحی پیوند شریان دست را در سقز، خارج کردن تومور مغزی در میانه، اولین عمل جراحی صرع مقاوم به درمان در کشور در شیراز و اولین جراحی قلب در یاسوج انجام شد.

 یکی از مشکلات مردم در بسیاری شهر‌ها نبود پزشک متخصص در ساعات شبانه روز در بیمارستان‌ها محسوب می‌شد و قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت تنها ۹۱ بیمارستان دارای پزشک متخصص مقیم بود، اما اکنون در ۴۱۲ بیمارستان دولتی ماهانه ۷ هزار و ۲۰۰ متخصص مقیم برای دسترسی هموطنان به خدمات درمانی تخصصی به صورت ۲۴ ساعته حضور دارند و این اقدام دریافت خدمات درمانی در اولین ساعات و در حداقل زمان ممکن را برای همگان فراهم کرده است که به تبع آن هزینه‌های درمانی بعدی افراد نیز کاهش پیدا می‌کند.

افزون بر این موارد به تاخیر افتادن رسیدگی به مصدومان حوادث ترافیکی می‌تواند عوارض جراحی را افزایش دهد و در نهایت این موجب شود که مدت زمان بستری و توانبخشی و در نهایت هزینه‌های درمانی و اقتصادی خانواده‌ها افزایش پیدا کند.

یکی از مصادیق عدالت در دسترسی به خدمات فراهم بودن امکاناتی چون تصویربرداری، سونوگرافی و از این قبیل موارد است، برای ایجاد دسترسی همه مردم به خصوص در مناطق دورافتاده به این خدمات چه کارهای انجام شده است؟

جان بابایی: با مجهز نمودن بیمارستان‌های کشور به تجهیزات پیشرفته و مدرن تشخیصی و درمانی و حضور پزشکان متخصص و کادر درمان مجرب، انجام اعمال جراحی خاص و حیاتی در سراسر کشور بالاخص مناطق محروم امکان پذیر شد.

توزیع ۷۰ هزار دستگاه پزشکی مانند ام آر آی، سی تی اسکن، آنژیوگرافی، سونوگرافی، رادیولوژی، اندوسکوپی، ماشین بیهوشی، دستگاه تنفس مکانیکی بخش مراقبت‌های ویژه، تخت مکانیزه جراحی، دستگاه مانیتور قلب در بیمارستان‌های سراسر کشور که پیش از برنامه تحول نظام سلامت با تجهیزات بسیار قدیمی و فرسوده به هموطنان خدمت رسانی می‌کردند، از اقداماتی است که در این راستا انجام شد.

افزایش تخت های بیمارستانی در کشور

شاخص تخت بيمارستانى در ايران ١.٧ به ازاى هر هزار نفر است و برخی کشورهای منطقه چون لبنان و ترکیه شاخص بالاتری از ایران دارند، افزون بر این استاندارد جهانی سرانه تخت به ازای هر یک هزار نفر ۳.۵ تخت و در کشورهای منطقه ۲.۵ تخت است برای بهبود شاخص تخت بیمارستانی چه اقداماتی انجام شده است؟

جان بابایی: یکی از موضوعات مطرح در عدالت دسترسی به خدمات بستری، افزایش تخت‌های بیمارستانی است که در این راستا تعداد تخت‌های اورژانس بیمارستانی از ۶ هزار ۹۹۲ در سال ۹۲ به ۸ هزار و ۵۰۴ در سال ۹۵ افزایش پیدا کرد.

همچنین تعداد تخت‌های مراقبت‌های ویژه از ۵ هزار ۸۲۰ تخت به ۸ هزار و ۲۷۳ تخت افزایش پیدا کرد و رشد ۴۲ درصدی تخت‌های مراقبت‌های ویژه را شاهد بودیم که خدمت ارزشمندی در لحظه مرگ و زندگی محسوب می‌شود.
رشد ۶۰ درصدی مراکز درمان ناباروری با تعرفه دولتی

یکی از توصیه‌های مقام معظم رهبری که درسخنرانی‌های ابتدای سال ۹۷ به ان آشاره داشتند، سیاست‌های جمعیتی است، ناباروری و نبود مراکز درمان ناباروری یک از چالش‌های این حوزه محسوب می‌شود برای دسترسی همه مردم به خدمات ناباروری و درمان ناباروری چهتلاش‌هایی صورت گرفته است؟

جان بابایی: بر اساس سیاست‌های جمعیتی ابلاغی مقام معظم رهبری طی برنامه ریزی‌های انجام شده مراکز درمان ناباروری دولتی ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده اند و این خود باعث دسترسی عموم مردم به خدمات با تعرفه دولتی در هر استانی شده است، از سوی دیگر کاهش ۸۵ درصدی هزینه‌های درمان ناباروری در مراکز دولتی، به حفظ بنیان زندگی ۳ میلیون زوج ایرانی با مشکلات ناباروری کمک کرده است.
سرطانی ها ۲۰ درصد هزینه دارویی را پرداخت می کنند

سرطان یکی از بیماری های است که متاسفانه شاهد افزایش موارد ابتلا به آن در کشور هستیم و حتی شاهد آن بودیم که برخی مردم در مواردی برای درمان بیماری سرطان  زندگی خدر را به فروش می گذاشتند اکنون میزان هزینه های درمان های اصلی سرطان چه قدر است و چه خدماتی به مردم داده می شود؟

جان بابایی: درمان رایگان بیماران سرطانی یکی از موضوعات مهم در تحقق عدالت در سلامت است و اکنون در مراکز دولتی، خدمات درمانی اعم از شیمی درمانی و رادیوتراپی به صورت رایگان به بیماران داده می‌شود، از سویی، پرداختی از جیب مردم برای خرید دارو‌های شیمی درمانی، ۱۵ تا ۲۰ درصد است و این موضوع باعث می‌شود، بیمارانی که در بخش دولتی خدمت دریافت می‌کنند، از حفاظت مالی خوبی برخوردار باشند.

در مورد خدمات جراحی سرطان نیز با توجه به اینکه این خدمات در زمره خدمات بستری طبقه بندی می‌شوند، بیماران کمتر از ۱۰ درصد هزینه را پرداخت می‌کنند.

همچنین مراکز غربالگری سرطان راه اندازی شدند، آزمایشات غربالگری روشی است برای شناسایی یک بیماری در مراحل اولیه‌ی آن و در شناسایی بیمارانی که بیماریشان در مراحل اولیه بوده بسیار موثر است و این شناسایی‌ها می‌تواند تعداد مرگ و میر‌های ناشی از سرطان، درد و رنج ناشی از بیماری و هزینه‌های درمان را کاهش دهد و در دولت یازدهم و با اجرای برنامه تحول نظام سلامت، برای نخستین بار به موضوع مغفول مانده تشخیص زودهنگام سرطان پرداخته شد و تعداد مراکز غربالگری از ۵ در سال ۹۲ به ۷۵ مرکز در سال ۹۵ افزایش پیدا کرده است.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: