تاثیرات منفی افزایش نرخ ارز که در ماه های اخیر بر بخش های مختلف اقتصادی کشور سایه افکنده بود، سرانجام به بازار دارو نیز کشیده شد
شفا آنلاین>سلامت>نوسانات شدید نرخ ارز در روزهای گذشته بازار دارو را دچار تکانه های قیمتی کرد و موجی از نگرانی نسبت به افزایش هزینه های تهیه دارو به ویژه برای مبتلایان به بیماری های خاص و صعب العلاج را سبب شد .به گزارش شفا آنلاین، تاثیرات منفی افزایش نرخ ارز که در ماه های اخیر بر بخش های مختلف اقتصادی کشور سایه افکنده بود، سرانجام به بازار دارو نیز کشیده شد.صعود نرخ دلار و مبادله آن در بازار آزاد تا رقم های بالا ، نرخ بسیاری از داروها به ویژه داروهای خارجی و تجهیزات پزشکی(Medical Equipment) را با افزایش چشمگیری روبه رو ساخت.بازار پرتلاطم دارو که فرازونشیب های بسیاری چون تحریم ها را پشت سر گذاشته است، اینک در طوفان ارزی گرفتار آمده و در انتظار تدبیر مسئولان است. از زمان ورود به سال 97، صعود لحظه ای قیمت این اسکناس سبز آمریکایی ادامه داشت تا اینکه «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری شامگاه دوشنبه 20 فروردین ماه از تصمیم دولت برای تامین ارز مورد نیاز مردم با قیمت 4200 تومان خبر داد.«سید حسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز دیروز در واکنش به افزایش نرخ ارز، اگرچه از غیرقابل انکار بودن تاثیر آن بر دسترسی، قیمت مواد اولیه و تجیهزات پزشکی در بازار سخن گفت اما وعده داد که دولت بازار قیمتی دارو را کنترل خواهد کرد.این اطمینان خاطر وزیر بهداشت شاید تا اندازه ای از نگرانی بیماران و خانواده ها برای تامین دارو و عدم افزایش قیمت آن بکاهد اما باید توجه داشت که پیش از این نیز این بازار چالش های بسیاری را در بخش تامین، تولید و قیمت پشت سر گذاشته است.کمبودهای دارویی در سال های ابتدایی دهه 90 به دلیل اعمال تحریم های هسته ای غرب علیه ایران، جان بسیاری از بیماران را به خطر انداخت و فشار اقتصادی و روانی به خانواده ها وارد ساخت.بازار با کمبود 300 قلم دارو روبه رو شد و حتی گزارش های غیررسمی از فوت برخی بیماران خاص به دلیل نبود دارو به گوش رسید. شرایط به گونه ای بود که نبود یا کمبود مواد اولیه برای ساخت دارو، مشکل جدی در کیفیت و تولید داروهای داخل ایجاد کرده و بر نگرانی ها افزوده بود. حالِ حوزه درمان در آن سال ها خوب نبود و آمارها از کاهش مراجعه مردم به مراکز خدماتی بهداشت و درمان روایت می کرد.این گونه بود که دولت یازدهم ایجاد ثبات در بازار دارو، تامین اقلام دارویی و رفع تحریم ها را از اصلی ترین اهداف و شعارهای خود قرار داد. پس از رفع تحریم ها، کمبود دارویی به کمترین میزان یعنی حدود چند ده قلم رسید و فضا برای تامین مواد اولیه ساخت دارو فراهم شد.
اگرچه در سال های اخیر مشکل کمبود دارو و مواد اولیه برای تولید بسیاری از داروها برطرف شده است اما آثار منفی تغییرات نرخ ارزی بر بازار دارو هنوز باقی است. از آنجا که به گفته یک مقام مسئول در وزارت بهداشت(Ministry of Health) بیش از 60 درصد از مواد اولیه داروهای تولیدی ایران نیز از خارج تامین می شود، این افزایش قیمت شامل حال داروهای داخلی هم خواهد شد.مسئولان این حوزه از تلاش برای کنترل قیمت دارو در پی تغییرات قیمت ارز سخن می گویند اما بررسی های میدانی و واکنش بسیاری از کاربران فضای مجازی نشان می دهد برخی داروهای خارجی با نرخی بالاتر از یک هفته قبل تهیه می شود. در این شرایط بیماران خاص که مجبور به مصرف مداوم داروها آن هم از نوع خارجی هستند، دچار مشکلات بیشتری شده اند.در دوشنبه ای که گذشت برخی خانواده بیماران در اعتراض به نایاب بودن و افزایش قیمت برخی داروها مقابل سازمان غذا و دارو تجمع کردند. مبتلایان به بیماری های نقص ایمنی در اعتراض به افزایش ناگهانی و شدید قیمت داروها از مسئولان خواستند تا به داد آنان برسند.به گفته آنان، برخی داروها تا 6 برابر افزایش قیمت داشت . اینکه دولت و مسئولان حوزه دارو و درمان برای ایجاد ثبات در بازار دارو، کنترل قیمت و رهایی از تاثیرات نوسانات نرخ ارز، چه سازوکارهایی در پیش خواهند گرفت، پرسش و دغدغه کنونی بیماران است.بی مهری شرکت های بیمه نیز به این وضعیت دامن زده و هزینه های مضاعفی را به بیماران تحمیل کرده اند. کارشناسان کاستن از بار هزینه های تامین دارو برای بیماران خاص را در گروی تخصیص یارانه به برخی داروها و پوشش بیمه ای می دانند.به باور کارشناسان، تخصیص یارانه دارو از ملزومات این حوزه با هدف کاهش فشار اقتصادی تامین دارو به بیماران و خانواده ها است. تا زمانی که ثبات و ساماندهی نرخ ارز صورت نگرفته است، بهتر است تا دولت به بیماران خاص یارانه دارو پرداخت کند.تولید و تامین 96 درصدی داروها در داخل کشور ایران را از واردات(Importation) بسیاری از داروها بی نیاز ساخته است اما همچنان داروی بیماری های خاص و صعب العلاج و تجهیزات پزشکی از خارج از کشور تامین می شود. در صورتی که قیمت تمام شده برای داروها و تجهیزات خارجی با افزایش همراه شود، فضا برای ورود تجهیزات بی کیفیت یا کم کیفیت چینی هموار خواهد شد که به طور حتم با اهداف حمایتی از تولید داخلی و کالای ایرانی در تضاد خواهد بود.
من هر عدد قرص Exjade 250 mg را که با بیمه همیشه حدود 1000 تومان می خریدم امروز حدود 2600 تومان خریدم.
این دارو را فقط بعضی داروخانه های دولتی و هلال احمر دارند.
البته قیمت هر قرص بدون بیمه همان قیمت قبلی یعنی 11،000 تومان بود ولی یک آیتم اختلاف قیمت که به ظاهر مربوط به بیمه بود در آن اضافه شده بود.
....