شفا آنلاین:دانشمندان
در پژوهشی جدید موفق شدند تا با استفاده از تکنیک کریسپر (CRISPR) یک
پروتئین دردسرساز در گلوتن را هدف قرار دهند. بیماری سلیاک در سراسر جهان
از هر 100 نفر یک نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. اگرچه پزشکان همچنان به
دنبال کشف علت این اختلال خودایمنی<Autoimmune disorder> هستند، اما آنها از یک چیز تقریبا مطمئن
هستند آنهم اینکه اگر فردی به این بیماری دچار شد باید از گلوتن پرهیز
کند.
به گزارش شفا آنلاین:گلوتن، پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار(گیاهی از خانواده
گندمیان است) یافت میشود. این ماده باعث کِش آمدن خمیر و تُرد شدن بافت
فرآورده نهایی میگردد. بین نیم تا یک درصد مردم ایالات متحده بعلت ابتلا
به بیماری سلیاک به گلوتن حساسیت دارند.
بیماری
سلیاک عبارت از نوعی واکنش ایمنی غیرطبیعی به گلیادین نسبتا هضم شده
میباشد. این بیماری به میزانهای مختلف در تمام مصرف کنندگان گندم در جهان
رخ میدهد. مصرف و استنشاق گلوتن نیز موجب برخی واکنشهای آلرژیک و
آسیبهای عصبی میگردد.
در
انسانها حساسیت به گلوتن زیاد دیده شده است، اما حفظ یک رژیم غذایی
طولانیمدت کار آسانی نیست؛ به ویژه هنگامی که شما باید برخی از مواد غذایی
رایج مانند نان را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
خوشبختانه
و به لطف یک روش نه چندان جدید محققان اسپانیایی توانستند با استفاده از
ویرایش ژن، انواع جدیدی از گندم را ایجاد کنند که واکنشهای ایمنی بدن را
در افراد مبتلا به بیماری سلیاک کاهش میدهد.
این
تیم دریافتند که مشکل اصلی وجود یک پروتئین به نام گلیادین بوده و با
استفاده از روش کریسپر آن را هدف قرار دادند. آنها تاکنون 35 عدد از 45 ژن
موجود در آن را به طور موفقیت آمیز از بین بردند. اما هنوز برای رسیدن به
یک گندم اصلاح ژنتیکی شده میبایست کارهایی انجام دهند. محققان در نهایت
امیدوارند که با استفاده از این روش بتوان در آینده محصولات غذایی کم گلوتن
تولید کرد.سپید