کد خبر: ۱۴۹۰۵۵
تاریخ انتشار: ۰۰:۱۵ - ۳۰ فروردين ۱۳۹۶ - 2017April 19
این پرتوها که شامل پرتوهای آلفا، بتا و گاما هستند دارای طول موج و سطح انرژی‌ متفاوتی هستند و بر همین اساس می‌توانند در فرآیندهای مختلف تشخیصی و درمانی به کار گرفته شوند.
شفا آنلاین:داروسازی هسته‌ای شاخه ای از حرفه داروسازی است که هدف آن، ساخت و توسعه مواد پرتوزا و به صورت دارو برای تشخیص و درمان بیماری است که به آن رادوی دارو هم گفته می‌شود.

به گزارش شفا آنلاین:یک تعریف ساده به هر دارویی که در ساختار آن یک رادیو ایزوتوپ موجود باشد رادیودارو گفته می‌شود، رادیوایزوتوپ‌ها در واقع عناصر ناپایداری هستند که با توجه به ساختار اتمی‌شان از خود پرتو منتشر می‌کنند.


این پرتوها که شامل پرتوهای آلفا، بتا و گاما هستند دارای طول موج و سطح انرژی‌ متفاوتی هستند و بر همین اساس می‌توانند در فرآیندهای مختلف تشخیصی و درمانی به کار گرفته شوند. سودمندترین رادیو ایزوتوپ‌ها در پزشکی هسته‌ای رادیوایزوتوپ‌های تابش کننده پرتو گاما هستند، زیرا پرتوهایی که از این مواد در درونِ بدن تابش می‌شوند را می‌توان از بیرون بدن به سادگی تشخیص داد. هر رادیو دارو دارای دو جزء است؛جزء شیمیایی و جزء رادیو ایزوتوپی. رادیوداروها معمولا به صورت خوراکی و یا از طریق تزریق و همچنین استنشاق، به درون بدن وارد می‌شوند و به روش‌های مختلفی به سوی عضو هدف هدایت می‌شوند. ساخت این داروها کار دشواری است و کشورهای خاصی در جهان دارای این توانایی هستند. حالا محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همکاری با محققان سازمان انرژی اتمی یک رادیو داروی خاص را در درمان سرطان پروستات به کار گرفته‌اند.

در طرح مشترک مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با سازمان انرژی اتمی ایران، درمان بیماران سرطان پروستات با لوتیشیوم PSMA جهت درمان متاستازهای نواحی مختلف بدن انجام شد.دکتر سیدرسول زکوی رئیس مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای این دانشگاه با اعلام این خبر افزود: یکی از جدیدترین کارهایی که در این مرکز در حال انجام است؛ درمان بیماران نورواندوکرین با لوتیشیوم اوکتروتید و درمان بیماران سرطان پروستات با لوتیشیوم PSMA است؛ که برای اولین بار در ایران انجام و در منطقه نیز به ندرت این درمان انجام می شود.

 

وی ابراز داشت: این دارو برای درمان متاستازهای نواحی مختلف بدن از سرطان ها به کار برده می شود و در جهان و تنها چند سالی است؛ که مطرح شده است.  عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: این دارو در طرحی مشترک میان مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد و سازمان انرژی اتمی ایران تولید شده است. رییس مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای بیان داشت: داروی PSMA تولید شده در مراحل اولیه و دارای هزینه سنگینی است؛ که در همه جای ایران نمی توان تولیدش کرد از این جهت دارو برای بخش پزشکی هسته ای تولید و تعدادی از بیماران به این شکل درمان شده اند.

 

وی بیان داشت: داروی PSMA آنتی ژنی است که در دیواره سلول های سرطان پروستات وجود دارد و ما توانسته ایم آنتی بادی این آنتی ژن را با لوتیشیوم تولید کنیم. زکوی خاطر نشان کرد: دارو در سلول های سرطانی تجمع و آنها را تحت تابش قرار می دهد تا نابود شوند و بیشتر برای بیمارانی مفید است؛ که درمان خود را به شکل جراحی پروستات، رادیوتراپی و هورمون تراپی انجام داده اند؛ اما پاسخ به درمان دریافت نکرده اند. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: برای این دسته از بیماران معمولا دیگر کاری نمی شود انجام داد و تنها با این درمان می شود طول عمر و کیفیت زندگی بیمار را ارتقاء داد.

 

 وی بیان داشت: تولید این دارو کار جدیدی است و در حال حاضر کیت های آن در اروپا وجود دارد؛ اما به دلیل هزینه هنگفت نمی توان از این کیت ها استفاده کرد و بسیار خرسندیم که انرژی اتمی کشور توانسته به ما در تولید این دارو کمک کند. زکوی یادآور شد: هر دوز مورد استفاده از این دارو در خارج از کشور برای بیمار ۶۰ هزار یورو تمام می شود و در اروپا نیز تلاش می شود از طریق خیرین هزینه درمان این بیماران پرداخت شود.  عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: بیماران نورواندوکرین نیز با این روش برای اولین بار در ایران در حال درمان هستند. در حال حاضر جهت دریافت پاسخ درمان این بیماری از بیماران هزینه ای دریافت نمی شود؛ اما به زودی قیمت تمام شده این دارو برای شهروندان کشور مشخص می شود.

 

زکوی به موفقیت های حاصله در بخش پزشکی هسته ای در طول سه ماه گذشته اشاره کرد و بیان داشت: برنامه های تحقیقاتی ما در طول سه ماه قبل متمرکز بر بیماری هایی بود؛ که نیاز به دستگاه های پیشرفته و اسکن نداشته و متمرکز بر متا آنالیزها باشند. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: بیشترین تحقیقات در این مدت بر بیماران کانسر تیروئید متمرکز بوده است؛ که برای درمان در درمانگاه پزشکی هسته ای و بخش بستری نیاز به تجهیزات بیشتری ندارند. رییس مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای اضافه کرد: همچنین مرکز تحقیقات پزشکی هسته ای در این مدت کار ارزشمندی در حوزه سنتینل لینفنود ( تصویر برداری لنفنود پیشاهنگ) در بیماری های مختلف انجام داده است.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: