شفاآنلاین:واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیر طبیعی شبکه وریدی ( سیاهرگی ) بالای بیضه هاست و در اصطلاح عامیانه به گشاد شدن وریدهای بیضه واریکوسل گفته می شود.
دکتر لطف اله ارمنده ارولوژیست و جراح کلیه در تعریف واریکوسل به
شفاآنلاین گفت: وریدهای بدن دریچه هایی دارند وخون برای تصفیه شدن، از رگها عبور می کند ،زمانی که دریچه ها خراب می شوند خون پس می زند و بر می گردد . پس زدن خون باعث گشادی ورید ها می شود و ورید های بیضه هم از این قاعده مستثنی نیستند. زمانی که درچه ی رگ های بیضه خراب شود ،پر خون وگشاد می شود که اصطلاح به آن واریکوسل گویند.
وی بیان کرد: از نظرآناتومی یک بیماری و اشکال محسوب می شود ، چون باید ورید ها به اندازه ی نرمال خودش باشد و زمانی که ورید بیش از حد گشاد می شود، باعث تجمیع گرمای زیاد در پوست بیضه می شود؛ ایجاد گرمای زیاد باعث آسیب دیدن سلولهای اسپرم سازو حتی هورمون تستوسترون که برای میل جنسی است ، می شود بنابراین حتماً نیاز به درمان دارد.
دکترارمنده خاطرنشان کرد: بیشترین عملی که برای ناباروری می شود، معمولاً عمل واریکوسل بیضه هاست؛ به خصوص بیضه ی چپ که گشادی وریدها بیشتر دراین بیضه دیده می شود چون ارتباط وریدی مستقیم با کلیه دارد در طرف چپ شایع تر است.
انواع واریکوسل
وی افزود: واریکوسل چندین درجه دارد که عبارتند از؛ واریکوسل ساب کلینیکال: که ضعیف ترین نوع واریکوسل است، که با معاینه قابل لمس نیست ولی با سونوگرافی تشخیص داده می شود.
گرید 1،2، 3 که هرچقدرگرید (درجه) بالاتر می رود شدتش بیشتر می شود:
گرید 1 : وریدها هنگام زور زدن قابل لمس می باشند.
گرید 2 : وریدها در حالت ایستاده قابل لمس می باشند.
گرید 3 : وریدها در حالت ایستاده قابل مشاهده اند.
هر چقدر که واریکوسل خفیف تر باشد کمتر احتمال دارد که ایجاد ناباروری کند.
درمان واریکوسل
دکتر ارمنده تصریح کرد: زوج هایی که اقدام به بارداری می کنند ، اگر بعد از یک سال موفق نشدند، در کنار اعمال تشخیصی دیگر ؛ در اولین گام یک آزمایش اسپرم برای آقایان توصیه می کنیم که اگر نرمال نباشد، بیضه ها را معاینه می کنیم ودر صورت تشخیص واریکوسل، حتماً درمان عمل جراحی را برای این افراد توصیه می کنیم؛ چون واریکوسل درمان دارویی ندارد وتنها درمانش عمل جراحی است.
عوارض عمل
وی گفت: هر عملی طبیعتاً عوارضی دارد، عمل واریکوسل هم از این قاعده مستثنی نیست؛ خونریزی، هیدروسل(ایجاد آب در بیضه) و آتروفی بیضه (کوچک شدن بیضه) ، که البته این عمل جزء عمل های ساده است و به ندرت عوارض آسیب زننده ایجاد می کند.
این ارولوژیست در ادامه بیان کرد: شیوع واریکوسل از حدود سن 15 الی30 سال می باشد. واریکوسل طرف راست معمولاً کمتر دیده می شود ولی اگردر سمت راست واریکوسل شدید بود باید به وجود مشکلی در کلیه مشکوک شد.معمولاًعمل واریکوسل یک طرفه است ولی برای درمان ناباروری گاهی دو طرفه هم عمل می کنند.
دکتر ارمنده در پایان گفت: توصیه می کنم زوجین در همان سال اول اقدام به بارداری کنند، وپس از گذشت یک سال اگر موفق نشدند، در کناراعمال تشخیصی ناباروری، آقایان هم حتماً به پزشک ارولوژیست مراجعه کنند و در صورت تشخیص واریکوسل اقدام به درمان آن کنند ، تا در مراحل بالاتر برای بارداری، مجبور به تقبل هزینه های بیشتری نشوند.