به گزارش شفا آنلاین،مجید حنیفه، کارشناس تجویز و مصرف منطقی داروی دانشگاه همدان، گفت: دیابت یک بیماری مزمن است که با کمبود نسبی یا عدم وجود انسولین (هورمون تنظیم کننده قند خون در بدن) مشخص می شود.
حنیفه افزود: مشخصات بالینی این بیماری شامل عدم تحمل به گلوکز و بالا رفتن قند خون، اختلال در سوخت و ساز چربی ها و پروتئین ها در بدن است و تداوم این اختلالات در طولانی مدت می تواند موجب عوارض چشمی، کلیوی، عصبی و عروقی شود.
وی مصرف منظم داروهای پایین آورنده قند خون در رفع این اختلالات و پیشگیری از بروز عوارض احتمالی را موثر بیان دانست.
کارشناس تجویز و مصرف منطقی دارو در پاسخ به اینکه آیا خود داروها نیز می توانند در پیدایش دیابت یا تشدید آن نقش داشته باشند اظهار کرد: بعضی از داروها می توانند باعث ایجاد یا تشدید بالا رفتن قندخون شوند و باید با احتیاط فراوان در افراد دیابتی مصرف شوند.
وی، کورتیکواستروئیدها به ویژه دگزامتازون، داروهای ضدجنون مانند الانزاپین، بعضی از داروهای ضد ایدز، داروهای سوکوبگر سیستم ایمنی(سیکلوسپورین، تاکرولیموس)، نیاسین، داروهای ضدفشارخون (مانند هیدروکلروتیازید، پروپرانولول، آتنولول، متوپرولول،..) و فنی تویین را ازمهمترین این داروها برشمرد.
حنیفه تاکید کرد: در صورت ضرورت مصرف یکی از این داروها به تشخیص پزشک معالج در این گروه بیماران، قندخون باید بطور مرتب پایش شده و ممکن است افزایش دوز داروهای ضد دیابت ضروری باشد.