از آنجائیکه انسان سالم، محور توسعه است لذا هیچ جامعه ای به تعالی دست نخواهد یافت مگر آنکه برای سلامت تک تک افراد جامعه برنامه داشته باشد و سرمایه گذاری کند و فرآیندها و عوامل موثر بر سلامت را به طور مستمر رصد نموده و مداخلات لازم را به موقع اعمال نماید.
سالهای ابتدای کودکی مهمترین سالهای حیات است و تجربیات این سالها زیربنای زندگی آینده هر انسانی خواهد بود. نقطه طلایی شروع زندگی برای سالم زیستن، 1000 روز اول زندگی یعنی از شروع بارداری تا پایان 2 سالگی (270روز بارداری و 730 روز اول عمر ) است. اگر به نیازها و حیطههای تکاملی کودکان در طی این دوران پاسخ مناسبی داده شود، آنها سالمتر بوده، از قدرت تفکر و تعقل بیشتری برخوردار میشوند و مهارتهای عاطفی و اجتماعی بهتری خواهند داشت. یکی از این نیاز ها، نیاز های تغذیه ای کودکان می باشد . تغذیه 1000 روز اول زندگی، برای کودک سرنوشت ساز است و برای پیشگیری از بیماریها و مشکلات آینده کودک ضروری است. امروزه مشخص شده است مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونری در سنین بزرگسالی با وزن نوزاد متولد شده و تغذیه او در دو سال اول، ارتباط دارد و این امر نشانگر اهمیت تغذیه سالم مادر و مراقبت های دوران بارداری و شیر دهی و حتی قبل از بارداری است.
از آنجا که 60 درصد رشد مغزی تا پایان یک سالگی و 70 % آن تا دو سالگی انجام می شود و به ترتیب 80% رشد مغزی تا سن سه سالگی و 98-100% رشد در پایان هشت سالگی می باشد لذا اهمیت این دوران طلایی بسیار زیاد می باشد این دوران یعنی از دوره لقاح تا پایان دو سالگی 1000 روز طلایی نام دارد .
دانشمندان، متخصصین اقتصاد و بهداشت توافق دارند که ارتقای تغذیه در طول 1000 روز طلایی عمر، یکی از بهترین سرمایه گذاری هایی است که می توان انجام داد و در واقع هر یک ریال هزینه شده جهت ارتقای تغذیه طی 1000 روز طلایی منجر به برگشت 48 ریال ، در بهبود سلامت و بهره وری و قابلیت تولید بیشتر می شود در واقع 1000 روز طلایی روزنه بی نظیر فرصتها برای ساخت آینده سالم تر و شکوفایی بیشتر آینده است .
سال هاست كه نقش اساسي تغذيه با شير مادر در رشد و سلامت كودكان و همچنين سلامت مادران شناخته شده است. شیر مادر به تنهایي درشش ماه اول تولد براي شيرخوار كافي است و انرژي لازم در شش ماه دوم تولد نیز پنجاه درصد از شير مادر و پنجاه درصد از تغذيه تكميلي تامين ميشود.
كاهش عفونت هاي گوارشي بخصوص اسهال و استفراغ، عفونت هاي تنفسي،كاهش عفونتهاي ويروسي و باكتريال و قارچي به علت عوامل اختصاصي وغير اختصاصي شير مادر و همچنین رشد و تكامل مطلوب شير خوار، كاهش عفونت هاي مزمن ديابت 1 و2 وسلياك، بيماري هاي التهابي روده، كانسر، بيماري هاي آلرژي، آسم، رشد وتكامل مغزي، افزايش هوش در کودکان و سلامت جسمي و روحي مادر و كاهش سرطان رحم و پستان و صد ها مزاياي ديگر همگي در زير چتر تغذيه با شير مادر مي باشد.
متاسفانه در حال حاضر میزان سرمایه گذاری و توجه به تغذیه کودک در هزار روز طلایی ابتدای تولد نسبت به دوران نوجوانی و خردسالی کمتر است و اغلب مورد غفلت واقع می شود لذا شعار هفته جهانی شیر مادر در سال جاری « 1000 روز طلایی: مهر مادر شیر مادر» عنوان شده است که می تواند به عنوان نقطه عطفی جهت افزایش آگاهی، ارتقا کیفیت مراقبت های مادر و کودک در این دوره و سرمایه گذاری در این خصوص قرار گیرد.
معاونت بهداشتی-دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان