کد خبر: ۱۱۲۸۸۴
تاریخ انتشار: ۰۲:۳۰ - ۰۲ تير ۱۳۹۵ - 2016June 22
شفا آنلاین>اجتماعی>در روزهای اخیر بار دیگر شاهد هجوم ریزگردها به آسمان استان‌های غربی و جنوبی کشور هستیم، میهمان ناخوانده‌ای که نزدیک به یک دهه است شهروندان این استان‌ها را با مشکلات جدی تنفسی و پوستی روبه‌رو کرده است.
به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید     معضلی که تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی است و به‌ظاهر به موضوعی لاینحل برای دولت تبدیل‌شده است. هرچند که به گمان مسئولان دولتی تاکنون اقدامات قابل‌ملاحظه‌ای در جهت رفع مشکل ریز گردها با منشا داخلی و خارجی انجام‌شده، اما این اقدامات در زندگی مردم چندان ملموس نیست و در همین راستا نیز مسئولان انگشت اتهام را یا به سمت کشور عراق نشانه می‌گیرند یا سوریه و عربستان.

 هرچند که به عقیده بسیاری از کارشناسان محیط‌زیست مشکلاتی چون خشکی تالاب‌ها، برداشت بی‌رویه از منابع آبی، تغییر اقلیم و افزایش بیابان‌ها، کانون تشدید ریزگردها با منشاء داخلی هستند. از همین رو اکتفا به شعار در برخورد با معضل ریز گردها و آلودگی هوا ازجمله انتقاداتی است که نمایندگان استان‌های غربی و جنوبی کشور در ارزیابی خود از عملکرد مسئولان دولتی و محیط‌زیست مطرح می‌کنند، نمایندگان مجلس دهم بارها به این نکته تاکید کردند که اقدامات رئیس سازمان محیط‌زیست و معاونان رئیس‌جمهور در مقابله با ریزگردها تنها به سخنرانی و برگزاری برنامه‌های تئوریک معطوف شده و نتیجه رایزنی‌ها با مقامات کشورهای همسایه در جهت جلوگیری از این معضل مشخص نشده است.

اقدامات تنها در حد شعار است
       جلال میرزایی، نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه معضل ریزگردها با منشا داخلی و خارجی در کوتاه‌مدت قابل‌حل شدن نیست، می‌گوید: «متاسفانه ریزگردها در 10 سال گذشته گریبان استان‌های غربی و جنوبی کشور را گرفته و طی مقاطع مختلف میزان آن افزایش پیداکرده به‌طوری‌که آب‌وهوای استان ایلام و شهرستان‌های اطراف آن طی این سال‌ها و به‌ویژه دو روز گذشته برای مردم غیرقابل‌تحمل شده است.» وی با انتقاد از عملکرد مسئولان دولتی در مقابله با ریزگردها، تصریح می‌کند که 3 سال پیش معاون اول رئیس‌جمهور برای طرح راهکارهای مناسب برای مقابله با ریزگردها با عوامل خارجی به عراق سفر کرد، اما متاسفانه دستاورد این سفر تاکنون برای مردم استان‌های غربی کشور مشخص نشده است. بنابراین صحبت‌های مسئولان و رایزنی‌ها تاکنون هیچ مشکلی را در این جهت حل نکرده و تنها در حد حرف و شعار باقی‌مانده است.

لزوم ارائه برنامه‌های بین‌المللی مشترک
        عبدالرضا مصری، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس دهم نیز با انتقاد از بحران آلودگی هوای کرمانشاه براثر افزایش ریزگردها، معتقد است: «باوجودی که طی سال‌های اخیر شاهد تشدید ریزگردها در استان کرمانشاه بودیم، اما تاکنون اقدام عملی مناسب و موثری از سوی مسئولان ذی‌ربط برای مدیریت این پدیده صورت نگرفته و هیچ مسئولی در این زمینه پاسخگو نبوده است.»

 وی با تاکید بر اینکه دولت هیچ‌گونه برنامه‌ای برای مدیریت پدیده ریزگردها نداشته و ندارد تا بخواهد در مورد عملکرد یا برنامه‌های انجام‌شده اظهارنظری داشته باشد، یادآوری می‌کند: «سال‌ها است مردم کرمانشاه همانند استان‌های ایلام و خوزستان با معضل ریزگردها درگیر هستند و این موضوع مردم را به‌شدت کلافه کرده و سلامتی آن‌ها را در معرض خطر جدی قرار داده است.

این‌طرف قضیه اما مسئولانی قرار دارند که تنها در حد حرف و شعار برنامه‌ها را مطرح می‌کنند، اما عملا هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد.» این نماینده مردم کرمانشاه در مجلس دهم ارائه برنامه‌های بین‌المللی مشترک با کشورهای همسایه همانند از سرگرفتن مالچ پاشی در بیابان‌های عراق را راهکاری سریع و اثرگذار برای رفع مشکل ریزگردها می‌داند و عزم جدی دولت را تنها عامل کاهنده مشکلات این پدیده برمی‌شمارد.

تعیین اعتبارات ریزگردها در برنامه ششم
       همچنین غلامرضا شرفی نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی با بحرانی خواندن وضعیت هوای خوزستان به دلیل افزایش ریزگردها می‌گوید: «متاسفانه تاکنون به‌صورت جدی، مستمر و البته عملی به رفع این معضل پرداخته نشده که این موضوع می‌تواند ناشی از بی‌توجهی مسئولان یا در اولویت قرار نداشتن این معضل زیست‌محیطی از سمت دولت باشد.» وی با تاکید بر اینکه اگر اقدامات موثر از سوی مسئولان برای رفع این معضل که بخش عمده‌ای از استان‌های غرب و جنوبی کشور را در برگرفته اتخاذ نشود، مهار این پدیده در آینده غیرقابل‌بررسی، کنترل و ارزیابی خواهد بود، یادآوری می‌کند: «با ارائه راهکارهای مقطعی مشکل ریزگردها حل نمی‌شود. درواقع اگر دولت اهتمام ویژه‌ای را برای مهار و مدیریت این پدیده داشته باشد و در همین راستا نیز نسبت به تخصیص اعتبار اقدام کند، به‌طور حتم مشکل ریزگردها تا حدودی رفع خواهد شد. البته نمایندگان استان نیز باید در برنامه ششم توسعه نقش خود را در تعیین تکلیف اعتبارات ریزگردها به‌درستی ایفا کنند.»

استنشاق هوای پاک فقط به تعداد انگشتان دو دست
        سید مهدی فرشادان، نماینده مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص چگونگی مقابله با ریزگردها می‌گوید: «هرچند مقابله با این پدیده، بارها و بارها از سوی مسئولان دولتی در ده سال اخیر وعده داده شد، اما قدر مسلم آن است که کنترل و برطرف کردن آن متاسفانه راه به جایی نبرده و شاهد وقوع هر از چند گاه این پدیده نامبارک هستیم.» وی با ابراز تاسف از اینکه بر اساس آمار اعلامی مردم کردستان در سه‌ماهه نخست امسال، تنها روزهایی به‌اندازه تعداد انگشتان دو دست، هوای پاک استنشاق‌شده است، یادآوری می‌کند که برخلاف شدت یافتن میزان گردوغبار محلی، اما هیچ‌گونه حرکت ملموسی از سوی دولت که مدعی شده محیط‌زیست از اولویت‌های آن است، به چشم نیامده و نمی‌آید.

رشد سالانه ۵۰ هزار هکتاری کانون‌های گردوغبار داخلی
       علی‌محمد شاعری، سخنگوی فراکسیون مدیریت شهری نیز در این رابطه و میزان اعتبارات برای مقابله با ریزگردها، تاکید می‌کند که اعتبارات برای مقابله با ریزگردها در کشور بسیار اندک است. ازاین‌رو تهیه لایحه جامع مقابله با ریزگردها توسط دولت و ارائه آن به مجلس ضروری است تا تمامی دستگاه‌های موثر در کنترل ریزگردها مشارکت جدی داشته باشند. وی بابیان اینکه مشارکت سازمان‌های مختلف برای مقابله با ریزگردها منوط به تامین بودجه است که در این زمینه وظیفه دولت و مجلس ایجاب می‌کند تا برای حل معضل ورود پیدا کنند، انگشت اتهام را به سمت کانون‌های گردوغبار عراق و سپس عربستان و سوریه نشانه می‌گیرد.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: