وزیر سابق بهداشت گفت: بودجه وزارت بهداشت در سال 91، 16 هزار و 400 میلیارد تومان بود که امسال این رقم به 58 هزار و 600 میلیارد تومان رسیده است. طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب قرار بوده قدر مطلق پرداختی مردم با توجه به اختصاص این بودجهها افزوده نشود ولی در عمل آیا واقعاً این اتفاق افتاده یا پرداخت از سوی مردم چندین برابر شده است.
وی با اشاره به اشکالات طرح تحول نظام سلامت گفت: یکی از بزرگترین ایرادات این طرح آن است که هزینههای سرپایی که بخش قابل توجه ای از هزینههای درمانی را شامل میشود زیر پوشش طرح تحول نیامده است. از طرف دیگر تعرفه برخی خدمات تا 100 درصد افزوده شده و این در حالی است که این خدمات تحت پوشش بیمه هم نیستند.
طریقت منفرد در همایش نقد واقعی طرح تحول نظام سلامت گفت: در حقیقت هیچ کجا و در هیچ بخشی پرداخت مردم از جیبشان کم نشده ولی همه جا میشنویم که گفته میشود پرداختی مردم کاهش پیدا کرده است.
وزیر سابق بهداشت خاطرنشان کرد: اطلاع رسانی در این خصوص با موضع گیری و پوشاندن حقایق صورت میپذیرد و ظاهر امر به گونه دیگر نمایش میدهند.
ثبت نامههای پرستاران از وزیر بهداشت در کتاب گینس
همچنین در این برنامه علی محمد آدابی - رئیس کل نظام پرستاری با گلایه از بی توجهیهای وزیر بهداشت گفت: تاکنون 7 نامه به شخص وزیر به عنوان عالیترین مقام وزارت بهداشت ارسال کردیم تا در جلسه شورای عالی سازمان نظام پرستاری به عنوان برگزیدگان و منتخبین پرستارانکشور شرکت کنیم اما متاسفانه تاکنون هیچ پاسخی از سوی ایشان دریافت نکردیم.
وی ادامه داد: اما ما به عنوان نماینده پرستاران هیچ گاه به دلیل ناملایمات و بی توجهیها از تلاش باز نمیایستیم و به فعالیتها و پیگیریهای خود ادامه میدهیم. تا جایی که تعداد نامهها و دعوتهای ما از وزیر بهداشت در کتاب رکوردهای گینس ثبت شود.
رئیس کل نظام پرستاری تصریح کرد: یکی از لوازم ایجاد تعادل در هر جامعه ای تعامل ارکان قدرت با نخبگان و برگزیدگان آن جامعه است. که متاسفانه این امر در وزارت بهداشت ما مشاهده نمیشود.
به گزارش نظام پرستاری، وی با اشاره به تفاوت پرداختها در میان گروه های پزشکی و پرستاری گفت: در بحث پرداختها یک اصل پذیرفته شده در همه جای دنیا این است که فاصله بین کمترین و بیشترین دریافتها بیش از 7 تا 8 برابر نباشد به شرط اینکه آن پایین ترین رده هم امکانات کافی برای زندگی داشته باشد. در حقیقت هر دو گروه باید شرایط مساعد برای یک زندگی مساعد را داشته باشند.
آدابی تصریح کرد: متاسفانه چنین شرایطی در نظام سلامت پرداخت در بین گروههای پزشکی و پرستاری مشاهده نمیشود. این امر مصداق بارز ظلم است چرا که ظلم به معنای نوعی پراکندگی و عدم توزیع امکانات در بین بخشهای مختلف است.
وی خاطرنشان کرد: پرستاران به دلیل ناآگاهی از حقوق حق خود در نظام سلامت مورد ظلم و اجحاف قرار گرفتند و هدف ما آگاه سازی این قشر خدوم نسبت به این مسائل است.
طرح تحول نظام سلامت نادرست اجرا شد
همچنین در این همایش، ژاله عزتی - دبیر علمی همایش نقد واقعی طرح تحول نظام سلامت با اشاره به اینکه با اجرای طرح تحول نظام سلامت در اردیبهشت ماه 1393 امید به بهبود شرایط کلی نظام سلامت و به ویژه پرستاری وجود داشت اما در عمل شاهد نتایجی دیگر بودیم، عنوان کرد: متاسفانه در نظام سلامت فقط یک گروه حداقلی پزشکان متخصص و جراحان مورد توجه ویژه هستند و متاسفانه پرستاران و پیراپزشکان در سایه غفلتها و بیتوجهیها قرار گرفتند.
وی با اشاره به اهمیت بحث خود مراقبتی در امر سلامت گفت: یکی از شعارهایی که در ابتدای اجرای طرح تحول نظام سلامت مطرح بود، توجه به خود مراقبتی بود و بودجه قابل توجه ای نیز به این امر اختصاص داده شد.
معاون فنی، آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پرستاری کشور افزود: متاسفانه بخش اعظم این بودجه به جای اینکه صرف پیش گیری از بیماری و آموزشهای لازم برای خود مراقبتی شود به امر مراقبت های بالینی تعلق گرفت.
عزتی ادامه داد: با ارتقای بحث خود مراقبتی مسلمأ به کیفیت خدمات مراقبتی و بالینی افزوده میشود و این مسئله ای است که متاسفانه مورد غفلت واقع شده است.
وی عنوان کرد: تا زمانی که طرح تحول نظام سلامت با این رویکرد پیش برود بازدهی و خروجی مناسبی را از این طرح شاهد نخواهیم بود. در روند فعلی این طرح مشکلات اساسی وجود دارد که در صورت ادامه آنها عواقب غیر قابل جبرانی برای گروههای مختلف فعال در نظام سلامت و نیز مردم به عنوان گیرندگان خدمات مراقبتی وجود خواهد داشت.
دبیر علمی همایش نقد واقعی طرح تحول نظام سلامت ابراز امیدواری کرد که با هم اندیشی و ارائه راهکارهای عملی و منطقی شرایط مناسبی برای برون رفت از این چالش که در نتیجه طرح تحول نظام سلامت ایجاد شده فراهم شود.
انحصاری کردن پروژهها و راندهای دولتی دغدغه رهبری
همچنین در همایش نقد و بررسی واقعی طرح تحول نظام سلامت، حسن جان فدا - رئیس اداره پیشگیری از حوادث ترافیکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، بر اهمیت الگوی مصرف در حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: مدیریت مصرف با اصلاح الگوی صحیح مصرف اجرایی می شود.
وی با اشاره به بندهایی از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: انحصاری کردن پروژهها و راندهای دولتی دغدغه ای است که رهبری آن را در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مورد اشاره قرار دادند.
جان فدا در ایجاد نظام مدیریتی کارآمد و شایسته برای برقراری عدالت اجتماعی در جامعه تاکید کد و گفت: برای تحول در سلامت، ابتدا باید نظام مدیریتی کارآمد و باور اقتصاد مقاومتی وجود داشته باشد.
وی با عنوان این مطلب که اقتصاد مقاومتی الگوی صحیح مصرف را نشانه میگیرد، اظهار داشت: فاصله طبقاتی منجر به کاهش انگیزه سازمانی میشود که در نتیجه بیمار آسیب میبیند.
طرح تحول سلامت «پوپولیستی» است
همچنین در ادامه این همایش، مزدک دانشور - یک انسان شناس پزشک در مقاله ای با عنوان نقد طرح تحول سلامت از دیدگاه اقتصاد سیاسی اظهار داشت: نخستین نقد این طرح پوپولیستی بودن آن است.
وی افزود: براساس سیاست پوپولیستی افراد بی واسطه با مردم حرف میزنند و در عین حال از مخالفان طرح به عنوان ساده لوح و دشمن یاد میکنند.
دانشور با عنوان این مطلب که طرح تحول نظام سلامت تمام خصوصیات یک طرح پوپولیستی را دارد، افزود: منابع مالی طرح تحول نظام سلامت از قطع یارانههای کالاهای اساسی تامین شد است و با این منابع مالی داریم بیمارستانها را تجهیز میکنیم.
وی با طرح این سوال که آیا طرح تحول نظام سلامت به مقوله سلامت جسمی و روانی افراد توجه کرده است، گفت: این طرح فقط شعار خود مراقبتی میدهد.
دانشور ادامه داد: آیا ریختن پول به بیمارستانها به کارایی و عدالت منجر میشود؟
وی افزود: چرا پزشک مقیم بیمارستان دهها برابر سایر کادر درمانی حقوق دریافت میکند اما همه کارها توسط رزیدنت انجام میشود.
دانشور تاکید کرد: ریختن پول به بیمارستان نه به عدالت منجر میشود و نه باعث افزایش کارایی میشود.
طرح تحول سلامت انقلابی در امر سلامت کشور بود که دچار انحراف شد
همچنین در این همایش رسول خضری - عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با اشاره به اینکه طرح تحول سلامت انقلابی در امر سلامت کشور بود که دچار انحراف شد گفت: بهترین و حاذق ترین تیمهای پزشکی در سراسر دنیا بدون داشتن تیم پرستاری مناسب نمیتوانند خدمات درمانی مناسبی ارائه دهند. بنابراین نبایستی این قشر کلیدی نادیده گرفته شوند.
خضری ادامه داد: تفاوت در پرداختها یکی از بزرگترین ضعفهای نظام سلامت ما است. فاصله غیر قابل توجیه در میان گروههای پزشکی و پرستاری متاسفانه همواره وجود داشته و روز به روز نیز وظعیت ناعادلانه تری به خود میگیرد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: اگر قرار است ظلمی به یک قشر خاص در نظام سلامت شود بهتر است که این ظلم شامل حال همه شود، چرا که ظلم نیز اگر به سویه به هر دو طرف برسد نوعی عدل است. چرا باید یک گروه حداقلی در این میان منتفع بوده و مابقی ناراضی باشند؟
وی با اشاره به دو مشکل اساسی در نظام سلامت گفت: عدم اجرای تعرفههای پرستاری و کمبود نیروی پرستاری دو مشکل عمده و اصلی پرستاری کشور محسوب میشوند. در بحث تعرفههای پرستاری با وجود تصویب قانون مشخص این زمینه پس از گذشت چندین سال همچنان به نتیجه ای نرسیدیم. این یک قانون مصوب است که اگر قرار باشد که قوانین فقط تصویب شوند و اجرای آن به بعد موکول شوند فقط به یک آرمان شهر میرسیم که بهبودی در وضعیت فعلی ما ایجاد نمیکند.
خضری گفت: 70 درصد مشکلات حوزه سلامت به ضعف مدیریت و سوء مدیریتها مربوط است،20 درصد مربوط به منابع و 10 درصد مابقی به ساختارها و قانون گذاری ارتباط دارد. برای حل کردن بسیاری از این مشکلات بایستی قبل از تصویب قوانین جدید ابتدا سعی کنیم قوانین قبل را اجرا کنیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: از سوی دیگر در بحث جبران کمبود نیرو با ارائه طرحهایی نظیرآموزش پرستار یکساله در حقیقت توهین به سابقه درخشان و چندین ساله پرستاری میشود. پرستاران بایستی در یک دوره کامل آکادمیک آموزشهای لازم را ببینند.
وی گفت: نبایستی برای برون رفت از مشکلات کنونی راههایی را برگزینیم که وضعیت را از این بدتر کند. طرح تحول نظام سلامت اگر با چنین رویه ای پیش برود نه تنها به نتیجه ای نمیرسد بلکه بر ضد خودش عمل میکند.
خضری در پایان خاطرنشان کرد: پرستاران و پیراپزشکان بازوهای اصلی طرح تحول هستند که متاسفانه با این شرایط هم فشار کاری آنها افزوده شده و هم دریافتی مناسبی ندارند که در نگاهی واقع بینانه این امر در نهایت میتواند منجر به شکست طرح شود.