ترنجبین حاوى تركیبات قندى مختلفى چون گلوكز و فروكتوز، ساكاروز و ترى ساكارید است كه به راحتى در آب حل مى شود.
خاصیت ترنجبین
*
ترنجبین ملین و مسهل است. دوز مصرفى ترنجبین به عنوان ملین بر حسب سن
بیمار بین 10 تا 70 گرم است كه با كمى آب مصرف مى شود. گیاه ترنجبین
اگر در مقدار کم خورده شود، ملین و اگر به مقدار زیاد مصرف شود، مسهل است.
* برای تسكین عطش و تب ترنجبین مفید است.
* ترنجبین در تسکین سرفه و درد سینه موثر است.
* ترنجبین خاصیت ضدعفونی کنندگی خوبی دارد و میکروب ها را از بین می برد، به همین دلیل برای درمان بیماری های عفونی مفید است.
* اگر ترنجبین با آب زیره خورده شود، برای دفع صدای شكم كه با تب خفیفی توام باشد، نافع است.
* جوشانده ترنجبین معرق است.
* گل های ترنجبین برای بواسیر مفید است.
* مالیدن روغن برگ های ترنجبین برای روماتیسم خیلی نافع است.
* عرق گیاه ترنجبین اگر مدتی کم کم خورده شود، برای دفع سنگ كلیه و مثانه تا حدودی مؤثر است.
در مصرف ترنجبین احتیاط کنید
*
بسیاری از خانوادهها برای بهبود زردی کودک خود از مخلوط ترنجبین و آب قند
استفاده میکنند که این مواد، نه تنها تاثیری در بهبود زردی کودک ندارند،
بلکه باعث اسهال و استفراغ نوزاد نیز میشوند.
در یک مطالعه
تحقیقاتی که با هدف بررسی اثر ترنجبین خوراكی در كاهش زردی نوزادان انجام
گردید، نشان داده شد که علیرغم باورهای بومی مبنی بر تاثیر ترنجبین در كاهش
زردی نوزادی، تجویز این ماده اثر قابل توجهی در درمان زردی ندارد.
* بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله از خوردن ترنجبین خودداری کنند.
* ترنجبین برای طحال و اشخاص گرم مزاج مضر است.
چگونگی تهیه آب ترنجبین
برای
تهیه آب ترنجبین، مقداری ترنجبین را در آب جوش حل می کنند. سپس مایع صاف
روی آن را بر می دارند و می گذارند قدری بماند تا مواد خارجی آن ته نشین
شود. حالا مایع صاف شده روی آن، آماده خوردن است.
آب ترنجبین اگر صبح ناشتا خورده شود، موثرتر است. مقدار خوراكی معمول آن 12 تا 35 گرم است.