شفا آنلاین:معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه شیوع دیابت در ایران رو به افزایش است، گفت: چاقی و کم تحرکی مهم ترین عوامل ابتلا به دیابت به شمار می روند.
به گزارش شفا آنلاین،دکتر ˈمحمدرضا مهاجری تهرانیˈ روز سه شنبه در همایش دیابت و پیشگیری از عارضه های آن در بیمارستان هاجر با بیان اینکه 90 درصد موارد دیابت از نوع دو (دیابت ناشی از عوامل محیطی) است ، افزود: 80 درصد بیماران دیابت در زمان تشخیص بیماری خود، چاق هستند.
وی ادامه داد: مطالعات روی 80 هزار نفر نشان داده است که برخلاف کشورهای دیگر که چاقی شکمی در مردان شیوع بیشتری دارد ، در ایران این نوع چاقی در زنان شایع است.
مهاجری تهرانی گفت: دلیل این امر کم تحرکی، مصرف غذاهایی با کالری های زیاد و غذاهای پرچرب است؛ 15 درصد موارد دیابت نیز به دلیل کم تحرکی است.
**دیابت ، سومین کشور پرجمعیت دنیا
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: دیابت پس از چین و هند، سومین کشور پرجمعیت دنیا است؛ هم اکنون 300 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت هستند که تا سال 2030 تعداد آنان به 500 میلیون نفر افزایش می یابد.
مهاجری تهرانی افزود: روز به روز به تعداد مبتلایان به دیابت افزوده می شود بطوریکه تا 20 سال آینده جمعیت دیابتی ها دو برابر خواهد شد.
به گفته وی، 10 درصد مردان بالای 30 سال و 11 درصد زنان بالای 30 سال به دیابت مبتلا بوده و میزان قند خون 11 درصد افراد جامعه طبیعی نیست این به آن معنا است که از هر صد نفر میزان قند خون 20 نفر طبیعی نیست.
**کاهش چشمگیر سن ابتلا به دیابت در ایران
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: سن ابتلا به دیابت در ایران بین 40 تا 60 سال است درحالیکه در کشورهای پیشرفته پس از 70 سالگی به دیابت مبتلا می شوند.
مهاجری تهرانی ادامه داد: هیچ ارگانی در بدن از عوارض دیابت در امان نیست اما اگر قند خون کنترل شود، می توان از ابتلا به این عوارض پیشگیری کرد.
وی افزود: نیمی از بیماران دیابتی از بیماری خود مطلع نیستند بطوریکه در برخی موارد هنگامی که فرد در بخش مراقبت های ویژه CCU بستری می شوند ، می فهمد که به خاطر دیابت بستری شده است.
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران به افراد بالای 45 سال توصیه کرد قند خون خود را حتما کنترل کنند.
مهاجری تهرانی گفت: دیابت در برخی شهرهای ایران مانند یزد، تهران و بوشهر از شیوع بیشتری برخوردار است که علت آن می تواند سبک زندگی و کم تحرکی باشد.
**دیابت ، شایع ترین علت دیالیزی شدن افراد
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: شایع ترین علت درگیری کلیه، نارسایی کلیه و دیالیزی شدن افراد در جهان و ایران، دیابت است.
مهاجری تهرانی افزود: دیابت همچنین شایع ترین علت نابینایی و قطع پا (اگر حوادث را در قطع پا ، نادیده بگیریم) نیز هست.
به گفته وی، بیماری های قلبی و عروقی در بیماران دیابتی در مقایسه با دیگر افراد، دو تا سه برابر بیشتر است.
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه 300 هزار سال از عمر مفید ایرانی ها به دلیل دیابت، کاهش می یابد، گفت: درگیری های عصبی پا مانند گزگز و دردهای سوزشی از عوارض دیگر دیابت است.
مهاجری تهرانی افزود: مبتلایان به زخم پای دیابتی گاه تا یک ماه بستری می شوند؛ شیوع زخم پا در مردان و زنان مبتلا به دیابت با افزایش سن، بیشتر می شود.
**کدام یک از مبتلایان دیابت دچار قطع پا می شوند؟
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به دلایل قطع پای مبتلایان به دیابت پرداخت و گفت: بیمارانی که برای معالجه زخم پای خود دیر مراجعه می کنند دچار قطع عضو می شوند.
مهاجری تهرانی افزود: همچنین بیماران دیابتی دارای اختلالات عروقی و عفونت های درمان نشده نیز در معرض ابتلا به زخم پا قرار دارند.
**روش های درمانی زخم پای دیابت
معاون پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت : برای درمان زخم پای دیابت از پنج روش شامل مصرف آنتی بیوتیک ها، باز کردن رگ های پا، پانسمان ، برداشتن فشار از روی پا و دبریمان (برداشتن بافت های مرده) استفاده می شود.
مهاجری تهرانی افزود: برای برداشتن فشار از روی پا، 900 نقطه پرفشار پا مشخص شده و برای آن کفی مخصوصی تهیه می شود که استفاده از این کفی ها هم در پیشگیری و هم در درمان دیابت موثر است.
وی یادآور شد: برای درمان زخم پا و بیماری دیابت باید یک تیم درمانی متشکل از متخصصان متعدد مانند متخصص غدد، روانپزشک، پوست، جراحی عروق و ارتوپد وجود داشته باشد.
مهاجری تهرانی گفت: فردی که یک بار به زخم پای دیابت مبتلا شود به شدت مستعد ابتلا به زخم پای مجدد است.