شفا آنلاین : معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یکی از شایع ترین علایم بیماری سلیاک را نفخ شکمی عنوان کرد و گفت: حساسیت به پروتئین نان (گلوتن) سبب بروز علایم متعددی در افراد می شود که یکی از شایع ترین آنها نفخ شکم است.
به گزارش شفا آنلاین ، از انجمن حمایت از بیماران سلیاکی، دکتر ˈرضا ملک زادهˈ گفت: علایم دیگر این بیماری پوکی استخوان و کم خونی، ضعف و سستی، اسهال، درد شکم و آفت دهانی مزمن است.
وی یادآور شد: روده تحریک پذیر یکی دیگر از علایم بیماری سلیاک است . بیماری روده تحریک پذیر یک بیماری شایع در ایران است و بر اساس مطالعات گوناگون انجام شده در ایران تقریبا 10 درصد مردم مبتلا به این بیماری هستند.
ملک زاده افزود: یک سوم افرادی که بیماری روده تحریک پذیر دارند، علایم آنها مربوط به حساسیت به گلوتن است زیرا وقتی مصرف نان را قطع می کنند علایم آنها نیز برطرف می شود.
رییس انجمن حمایت از بیماران سلیاکی گفت: تشخیص بیماری سلیاک در بیماران و اشتباه نگرفتن آن با سایر بیماری هایی که علایم مشابه به سلیاک دارند، اهمیت زیادی در افزایش کیفیت زندگی بیماران دارد.
ملک زاده ادامه داد: سلیاک بیماری نیست که عمر افراد را کوتاه کند بلکه بر کیفیت زندگی اثر می گذارد و با تشخیص درست و در اختیار گذاشتن مواد غذایی فاقد گلوتن به بیماران می توان در رفع این بیماری کمک شایانی به بیماران کرد.
وی خاطرنشان کرد: یک درصد مردم ایران معادل 700 هزار نفر به گلوتن حساسیت دارند . از این تعداد 70 هزار نفر مبتلا به بیماری سلیاک هستند. حدود 30 سال پیش تصور می شد که بیماری سلیاک در ایران وجود ندارد اما با مطالعاتی که برای اولین بار در پژوهشکده گوارش و کبد بیمارستان شریعتی انجام شد، مشخص شد که این بیماری در کشور ما نیز شایع است.
وی گفت : نان گندم و جو غذای اصلی مردم ایران است و نمی توان آن را از سبد غذایی بیماران حذف کرد. بنابراین باید نان ها و مواد غذایی در کشور تولید شود که فاقد گلوتن باشد و در مراکز فروش مواد غذایی برای بیماران سلیاکی توزیع شود.
ملک زاده گفت: با توجه به شیوع این بیماری در بسیاری از کشورها برخی مراکز فروش مواد غذایی فاقد گلوتن مانند نان، بستنی و خمیر دندان وجود دارد وحتی از آنجایی که در تولید برخی داروها ترکیباتی از گلوتن به کار می رود، داروهای فاقد گلوتن نیز توزیع می شود.
بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی (ارثی) است. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب می بیند و در جذب مواد اختلال پیدا می کند. در صورتی که بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی را از دسته گلوتن که در برخی غلات مانند گندم، جو، چاودار و جوی دوسر وجود دارد، مصرف کنند دچار علایم عدم تحمل می شوند.
ورود گلوتن به سلول پرزهای روده موجب پاسخ سیستم ایمنی می شود و واکنش التهابی ایجاد شده موجب تحلیل پرزهای روده و کاهش فعالیت آنزیم های روده می شود. چون بخش عمده ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام می شود، تخریب پرزها موجب سوء جذب می شود. اغلب موارد بیماری سلیاک، ژنتیکی هستند اما این بیماری واگیردار یا سرطانی نیست .
همایش روز سلیاک به منظور آشنایی بیشتر متخصصان و عامه مردم نسبت به این بیماری 16 آبان ماه با حضور جمعی از متخصصان گوارش و کبد با همت پژوهشکده گوارش و کبد بیمارستان شریعتی برگزار می شود.