کد خبر: ۶۸۱۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۹ - ۲۹ شهريور ۱۳۹۲ - 2013September 20
شفا آنلاين -پتاسیم یک ماده معدنی ضروری و یک الکترولیت عمده در بدن انسان است. این ماده نقش مهمی در تنظیم الکترولیت ها ، عملکرد اعصاب ، کنترل عضلات و تنظیم فشار خون ایفا می کند.پتاسیم در تمام سلول های بدن موجود است ، و سطوح آن توسط کلیه ها کنترل می شود.
عمده ترین و اساسی ترین نقش پتاسیم تنظیم تعادل آب و مواد معدنی در بدن است. پتاسیم به همراه سدیم در تنظیم فشار خون نقش دارد. مطالعات نشان می دهند افزایش پتاسیم غذایی  با افزایش میزان دفع سدیم از بدن می تواند اثرات محافظتی در مقابل فشار خون بالا ایجاد کند. همچنین دریافت بالای پتاسیم با کاهش خطر مرگ های ناشی از بیماری های قلبی – عروقی در ارتباط است. پتاسیم در بسیاری از مواد غذایی به ویژه انواع با منشا گیاهی مانند پرتقال ،آووکادو ، موز ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، طالبی ، اسفناج ، کرفس ، میوه های خشک مانند آلو و انجیر و حبوبات وجود دارد. این ماده مغذی در انواع مختلف گوشت ها نیز وجود دارد. غذاهای تصفیه شده مانند انواع روغن ها ، شکر و چربی ها فاقد پتاسیم هستند. به طور کلی اغلب مردم به ویژه در جوامع غربی پتاسیم کافی در رژیم غذایی خود دریافت نمی کنند. در دهه های اخیر گرایش مردم به مصرف غذاهای فراوری شده مانند فست فودها ، کنسروها  و ... با عث کاهش دریافت پتاسیم و افزایش دریافت سدیم شده است. بطور کلی زنان و مردان بزرگسال نیازمند مصرف روزانه 4700 میلی گرم پتاسیم در رژیم غذایی روزانه خود هستند. برای اطمینان از دریافت مناسب پتاسیم نیاز به استفاده از انواع میوه ها و سبزیجات می باشد. در افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز مصرف غذاهای طبیعی بر استفاده از مکمل های پتاسیم ارجحیت دارد. برخی گروه ها ممکن است نیاز متفاوتی به پتاسیم داشته باشند. بطور کلی کمبود پتاسیم (هیپوکالمی) مشکل شایعی نیست اما در ورزشکاران ، افرادیکه فعالیت شدید به مدت بیشتر از یک ساعت در روز دارند و قرار گرفتن در موقعیت هایی مانند گرمای شدید ، مصرف دیورتیک یا مسهل هاکه باعث از دست رفتن میزان زیادی از آب بدن می شود ، نیاز به دریافت پتاسیم افزایش می یابد. پتاسیم پایین خونمی تواند منجر به گرفتگی های عضلانی ، کاهش اشتها ، تهوع ، ضعف و خستگی و بی نظمی در ضربان قلب شود. مصرف غذاهای غنی از پتاسیم می تواند از بروز این عوارض پیشگیری کند. یک فنجان آب پرتقال ، یک موز یا سیب زمینی برای جبران پتاسیم از دست رفته طی 1 تا 2 ساعتفعالیت سخت کافی است. در مقابل افراد مبتلا به نارسایی کلیه به علت عدم دفعاین ماده توسط کلیه ها باید محدودیت در مصرف غذاهای غنی از این ماده مغذی و نمک های حاوی آن را داشته باشند. افزایش توکسیک میزان پتاسیم (هیپرکالمی) علاوه بر نارسایی کلیوی در شرایطی مانند بیماری آدیسون ، آزاد شدن شدید پتاسیم از سلول ها در اثر تصادفات ، اعمال جراحی وسیع و خونریزی های معدی-روده ای نیز ممکن است رخ دهد. افزایش شدید پتاسیم نیز با خطر فلج اندام های تحتانی ، آریتمی و حتی ایست قلبی همراه است.   دکتر مهدی شادنوش متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی mshadnoush@gmail.com
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: