کد خبر: ۶۶۴۴۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۸ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - 2015June 21
شفا آنلاین>اجتماعی>سازمان نظام‌پزشکی کشور، روز گذشته از واگذاری اختیارات خود برای نظارت بر پزشکان و تعرفه‌ها به انجمن‌های پزشکی خبر داد؛ اتفاق غیرمنتظره‌ای که می‌تواند روند معیوب رسیدگی به تخلفات تعرفه‌ای پزشکان را معیوب‌تر کند

به گزارش شفا آنلاین، سازمان نظام‌پزشکی کشور، روز گذشته از واگذاری اختیارات خود برای نظارت بر پزشکان و تعرفه‌ها به انجمن‌های پزشکی خبر داد؛ اتفاق غیرمنتظره‌ای که می‌تواند روند معیوب رسیدگی به تخلفات تعرفه‌ای پزشکان را معیوب‌تر کند. این اتفاق در حالی است که رئیس سازمان نظام‌پزشکی اعلام کرده بود، نظارت بر تعرفه‌ها به‌عهده این سازمان نیست، اما اکنون معاون وی می‌گوید: طی تفاهم‌نامه‌ای، اختیارات نظام‌پزشکی را برای نظارت بر پزشکان به مجمع انجمن‌های علمی پزشکی واگذار کرده و از این پس اگر تعرفه‌ای بیشتر از حد مصوب گرفته شود یا رعایت زمان لازم برای بیمار انجام نشود، این انجمن‌ها به آن رسیدگی می‌کنند. 

این اتفاق در شرایطی است که شواهد نشان می‌دهد، وزارت بهداشت یکی از بازوهای مهم خود در اجرای طرح تحول در نظام سلامت؛ یعنی سازمان نظام‌پزشکی را از دست داده است؛ سازمانی که طی یک سال اخیر با روندی غیرمنطقی، از اعلام تخلفات پزشکان خودداری کرد، مردم را تهدید به شکایت کرد و عرصه رسانه‌ای را برای انتقاد از برخی پزشکان زیاده‌خواه و متخلف، تنگ کرد. به‌طوری‌که پیش از این سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، اعلام کرده بود: «انتظار داشتیم، پزشکان حتما از تعرفه‌ها و مصوبات دولت تمکین کنند، اما آن‌طور که انتظار داشتیم نشد، اگر این رویه ادامه پیدا کند، برخلاف میلم، ممکن است نهادهای دیگر در مجلس و دولت، وارد عمل شوند و همان اتفاقی که در مورد حق تعرفه‌گذاری نظام‌پزشکی رخ داد و از این سازمان گرفته شد، در مورد حق نظارت بر تعرفه‌ها هم تکرار شود»؛ اظهارنظر مهمی که حرف‌وحدیث‌ها درباره اختلافات وزارت بهداشت و سازمان نظام‌پزشکی کشور در رابطه با چگونگی نظارت بر تعرفه‌های درمانی را وارد فاز جدیدی کرد. این نخستین‌باری نبود که وزیر بهداشت به‌طور مستقیم سلب نظارت سازمان نظام‌پزشکی بر تعرفه‌های درمانی را رسانه‌ای می‌کرد. چراکه پیش از این به‌صورت غیرمستقیم و به اصطلاح «در لفافه» انتقاداتی را مطرح می‌کرد و برخی ناظران، این انتقادات را ناظر بر عملکرد و رویکرد جدید سازمان نظام‌پزشکی می‌خواندند؛ برای ‌مثال، او یک ماه پیش در مراسم تقدیر از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله اعلام کرد: «عده‌ای در ابتدای اجرای این طرح، ما را حمایت کردند، اما بعدا به‌دلیل یک محبوبیت‌طلبی کاذب، کم‌لطفی‌های خود را آغاز کردند. این افراد خود اصرار به شروع طرح تحول داشتند، اما اکنون پافشاری می‌کنند که تعرفه‌ها باید هشت‌برابر شود. این حرف‌ها، حرف‌هایی غیرمنطقی‌ است و گویا این افراد خارج از مرزهای ایران زندگی می‌کنند و شرایط سخت دولت را که سال گذشته نفت را به قیمت ١٠٨ دلار می‌فروخت و امسال زیر ٥٠ دلار می‌فروشد، درک نمی‌کنند». 

پس از آن علیرضا زالی، رئیس سازمان نظام‌پزشکی، اعلام کرد که این سازمان هیچ اختیار و وظیفه‌ای برای نظارت بر تعرفه‌ها ندارد و اساسا چنین اختیاری به سازمان نظام‌پزشکی داده نشده که بخواهند بگیرند، بااین‌حال پنجشنبه طی تفاهم‌نامه‌ای، سازمان نظام‌پزشکی اختیارات خود را برای نظارت بر پزشکان و رعایت تعرفه‌های پزشکی به مجمع انجمن‌های علمی پزشکی واگذار کرد؛ نظارتی که مسئولان نظام پزشکی می‌گفتند به‌عهده وزارت بهداشت است.

محمد جهانگیری ، در رابطه با امضای تفاهم‌نامه جدید میان سازمان نظام‌پزشکی و مجمع انجمن‌های علمی و تخصصی در رابطه با واگذاری بخشی از اعتبارات این سازمان در زمینه نظارت بر جامعه پزشکی گفت: ما نظارت‌های تخصصی داریم که این نظارت‌ها از نظر اخلاق حرفه‌ای و مهارت‌های تخصصی تعریف می‌شوند.  وی ادامه داد: بهترین الگو در دنیا این است که خود گروه‌های تخصصی و علمی نظارت‌ها را انجام دهند بنابراین تفاهم‌نامه‌ای که امضا شده، در بحث مهارتی تخصصی و اخلاق حرفه‌ای است به طوری که ابتدا انجمن‌های علمی و تخصصی به موضوع ورود خواهند کرد و اگر مواردی لازم باشد، به آنها ارجاع داده می‌شود تا آنها نظرات خود را اعلام کنند. معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام‌پزشکی گفت: ما به حقوق دیگران وارد نمی‌شویم بلکه موضوعاتی است که سازمان نظام‌پزشکی و انجمن‌های تخصصی می‌توانند در مورد تخلفات واضح جامعه پزشکی نظرات خود را بگویند و در این صورت تعیین شود که انجام برخی اقدامات از سوی پزشکان در راستای مهارت تخصصی و اهداف حرفه‌ای آن صنف است یا خیر. 

جهانگیری ادامه داد: بنابراین اولین قدم در حوزه نظارت بر رفتار پزشکان توسط انجمن‌ها برداشته می‌شود که در صورت لزوم ارتقا داده می‌شود؛ مثلا اگر پزشکی در مباحث مهارتی تخلفی کند، انجمن‌های تخصصی بهتر از هر سازمان دیگری می‌توانند به آن رسیدگی کنند. در حوزه مهارتی اگر نیاز به بازآموزی یا هدایت خاصی باشد، ایجاد می‌شود.


وی افزود: گاهی نیز از نظر اخلاق حرفه‌ای تخلفی می‌شود که استادان انجمن‌های علمی و تخصصی با تذکردادن قطعا راهی را انتخاب می‌کنند تا جامعه پزشکی بهتر عمل کند. معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام‌پزشکی گفت: در بحث اخلاق حرفه‌ای اگر تعرفه‌ای بیشتر از حد مصوب گرفته شود یا رعایت زمان لازم برای بیمار انجام نشود و از این قبیل تخلفات، انجمن‌های تخصصی ورود می‌کنند چراکه این انجمن‌ها می‌توانند بهتر نظر کارشناسی بدهند و در صورت انحراف جامعه پزشکی تذکر لازم برای اصلاح داده می‌شود. جهانگیری تصریح کرد: اما اگر موضوع شاکی داشته باشد، از مراجع قانونی خودش پیگیری می‌شود. اینها مواردی است که ما در نظارت‌ها داریم. وی در مورد تکرار تخلف از سوی پزشکان و نحوه رسیدگی به آن گفت: در این تفاهم‌نامه نیز آمده که اگر تخلفی تکرار شد، توسط انجمن‌های علمی، تخصصی و نظام‌پزشکی به مراحل بالاتر و دادسراهای انتظامی ارجاع داده می‌شود تا به پرونده آنها رسیدگی شود. معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام‌پزشکی ادامه داد: در بحث انجمن‌های علمی و تخصصی بیشتر موضوع پیشگیری، اصلاح امور، شفاف‌سازی و توانمندسازی پزشکان مطرح است. جهانگیری در مورد اینکه موضوع نظارت بر تعرفه‌ها در قانون، جزء وظایف نظام‌پزشکی نیست، گفت: این تفاهم‌نامه واگذاری این وظایف نیست بلکه اصل نظارت بر تعرفه‌ها در قانون برعهده وزارت بهداشت است و ما در مسائل اجرائی به کمک وزارت بهداشت و مردم آمده‌ایم .



شرق


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: