در اين گفتار بهصورت مختصر در خصوص اين دستاوردهاي نوين به توضيحاتي چند ميپردازيم:
● پيلينگ (لايهبرداري)
يک روش درماني است که با حذف لايههاي سطحي و فرسوده و سلولهاي مُرده پوست، سطح پوست را از نظر منافذ باز، اسکارهاي سطحي خفيف و چين و چروکهاي ظريف، لکههاي ناشي از آفتاب و عوامل محيطي ديگر، کک و مک و جوشهاي فعال و اثرات باقيمانده از جوشهاي قديمي هموارتر و يکنواختتر مينمايد. پيلينگ به 2 روش انجام ميگيرد:
1) پيلينگ شيميائي با اسيدهاي ميوه: از قديمالايام بشر براي طراوت بخشيدن و جوانسازي پوست از عصاره گياهان و ميوههاي مختلف استفاده ميکرده و در حال حاضر نيز اسيدهاي ميوههائي چون سيب، ليمو و نيشکر تحت عنوان آلفاهيدروکسياسيد بهعنوان لايهبردار و ترميمکننده سطح پوست استفاده ميشود. اين فرآوردهها با غلظتهاي متفاوت از 30 تا 70 درصد توسط پزشک با تجربه در جلسات مکرر به فاصله 3 تا 4 هفته مورد استفاده قرار ميگيرد.
2) پيلينگ فيزيکي با استفاده از دستگاه ميکرودرم ابرژن: در اين روش با استفاده از پودر مخصوص که اکسيد آلومينيوم نام دارد عمل لايهبرداري و سايش سطحي پوست بهصورت بسيار دقيق و ظريف، بدون هيچگونه آسيبي به پوست انجام ميپذيرد. روش ميکرودرم ابرژن علاوهبر کاهش چروکهاي ظريف و سطحي پوست، باعث از بين رفتن جوشهاي سرسياه و منافذ باز پوستي در پوستهاي چرب ميگردد. همچنين ميتواند در بهبودي اسکارهاي ناشي از زخم و سوختگيهاي سطحي، مؤثر باشد.
● پُر کنندهها يا ژلها:
همه ما در چهره خود داراي خطوط طبيعي هستيم که با افزايش سن اين خطوط عميقتر و نمايانتر ميگردد. شايد با ديدن اين خطوط فکر کرده باشيد که آيا راهي براي برطرف کردن اين خطوط و باز گرداندن طراوت و جواني وجود دارد؟
تزريق ژل يا کلاژن روش مطمئني براي پُر کردن چين و چروکها، خطوط اخم، برجستهسازي لب، گونهگذاري و اصلاح فرم چانه است. اين عمل باليني اگر توسط پزشک متخصص ماهر و با تجربه صورت گيرد قبل از تزريق نياز به آمادهسازي خاصي نيست و معمولاً با بيحسي موضعي انجام ميشود و بعد از تزريق نيز، پرهيز از دستکاري محل تزريق، ماساژ، گرما و سرماي شديد و آفتاب و همچنين رعايت نکات بهداشتي لازم است. گاهي ميتوان بهعنوان فيلر از چربي بدن خود فرد که از طريق ليپوساکشن بهدست ميآيد، استفاده کرد. در اين تکنيک چربي بلافاصله پس از خارج کردن از بدن، در شرايط استريل اتاق عمل داخل پوست صورت تزريق ميگردد تا نواحي پر چين و چروک و توخالي را پُر کند و پوستي صاف و هموار و زيباتر بهدست آيد.
● تزريق بوتاکس:
بوتاکس نوعي دارو از جنس پروتئين است که ماهيت آن از سم خالص شده باکتري موسوم به بوتوليسم بهدست ميآيد. اين دارو نوعي بلوک کننده محل اتصال عصب حرکتي به عضلات ميباشد که ميتواند عضلات خاصي را در صورت که مسئول اخم و چروکهاي پيشاني و دور چشم هستند تضعيف نمايد. اين روش تحول عظيمي در زمينه رفع چين و چروکهاي عميق ناحيه پيشاني و خط اخم و کنارههاي خارجي چشمها و گونهها و تاحدودي قسمتهاي تحتاني و مياني صورت ايجاد کرده است. مدت زمان تأثير اين دارو 6 ـ 4 ماه است و نياز به تکرار تزريق (بهطور متوسط 5 ـ 4 نوبت) ميباشد تا تحليل عضله اخم بهصورت دائمي اتفاق بيفتد. بوتاکس علاوهبر رفع خطوط اخم و چينهاي افقي پيشاني و گردن در کاهش تعريق شديد کف دست و پا و زير بغل و نيز درمان سردردهاي مقاوم ميگرني نيز مؤثر ميباشد. تزريق بوتاکس با سرنگ انسولين، بدون درد و خونمردگي و بدون نياز به بيحسي موضعي ظرف چند دقيقه امکانپذير است و تأثير آن معمولاً ظرف چند روز آينده مشهود خواهد بود.
● موارد استفاده ليزر در پوست و زيبائي:
1) حذف يا کاهش موهاي زائد صورت و بدن: وجود موهاي زائد همواره مشکلاتي را براي افراد به وجود ميآورد. امروزه آسانترين، سريعترين و کم هزينهترين روش دائمي حذف يا کاهش موهاي ناخواسته در خانمها و آقايان در نواحي مختلف صورت يا بدن، استفاده از ليزر است. با تابش پرتوهاي ليزر با طول موج مناسب با توجه به زمينههاي فردي، قطر مو، رنگ مو و پوست موجب تجمع انرژي و حرارت در پياز مو شده و منجر به تخريب آن ميگردد. معمولاً اين کار در چندين جلسه متوالي با فواصل 4 تا 6 هفتهاي صورت ميگيرد و فرد شاهد دستيابي به نتايج قابل قبولي خواهد بود.
2) کاهش چين و چروکها، اسکار جوشهاي قديمي با سوختگيهاي سطحي: براي اين منظور 2 نوع ليزر وجود دارد:
الف) نوع غير تخريبي بدن ايجاد زخم و جراحت: اين ليزر N-Lite نام دارد که با مکانيسم تحريک و فعالسازي سلولهاي سازنده کلاژن والاستين، موجب بازسازي و ترميم و قوام شکل ظاهري پوست ميگردد. در اين روش هيچگونه زخم يا التهاب پوستي پس از انجام ليزر وجود ندارد و بيمار ميتوان پس از انجام ليزر درماني سر کار خود برگردد. معمولاً 3 الي 6 جلسه به فاصلهاي 1 تا 2 ماه کافي است.
ب) نوع تخريبي با ايجاد جراحت جزئي: در اين روش با لايهبرداري عميقتر از سطح پوست باعث از بين بردن برجستگيها و ناهمواريهاي سطح پوست، نظير خالهاي برجسته، جاي جوشهاي قديمي، محل بخيه جراحي، منافذ باز پوستي و اسکارهاي سوختگي ميشود.
3) حذف خال، ککومک و خالکوبي: در اين روش با استفاده از ليزر Q-Switch ضايعات رنگي پوست اعم از خال، لک، ککومک و خالکوبي (تاتو) هدف قرار گرفته و فرد براساس نوع ضايعه، عمق استقرار ضايعه و رنگ پوست طي جلسات مکرر از 6 ـ 2 جلسه نتايج مطلوبي بهدست ميآورد.
4) درمان ضايعات عروقي از قبيل ماهگرفتگيها و شبکههاي ظريف مويرگي: با بهکارگيري ليزر ميتوان ضايعات عروقي از قبيل ماهگرفتگيها و نيز افزايش نابهجاي شبکه مويرگي در پوست را از بين برد. همچنين با اين ليزر ميتوان با کاهش بستر عروقي بافتهائي مانند کلوئيد و اسکار هيپر تروفيک را که پس از اعمال جراحي ايجاد ميشوند از بين برد. بهکارگيري اين ليزر نيز بدون جراحت و بهبودي آن کوتاه مدت ميباشد.
5) درمان بيماريهاي پسوريازيس و ويتيليگو: اين بيماريها از دسته بيماريهاي خود ايمني پوستي ميباشد که معمولاً دوره طولاني درمان و عود زيادي دارند. با استفاده از ليزر با تعداد جلسات مناسب و مکرر ميتوان نتايج درمان خوبي براي بهبودي يا کاهش وسعت منطقه ابتلا به اين بيماريهاي مزمن پوستي بهدست آورد.
آریا