شفاآنلاین - محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی برای اولین بار در جهان موفق به طراحی و ساخت سیستم صنعتی میکروبزدایی مواد غذایی با پلاسمای سرد اتمسفری در مرکز فیزیک پلاسمای این واحد دانشگاهی شد.
به گزارش شفاآنلاین ،حامد نیکمرام، کارشناس ارشد صنایع غذایی و پژوهشگر مرکز فیزیک پلاسمای واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص این ابداع گفت: آلودگی میکروبی سبب فساد و افت کیفیت مواد غذایی میشود، همچنین آلودگی قارچی مواد غذایی سبب بوجود آمدن سمی بنام آفلاتوکسین میشود.
وی ادامه داد: آلودگی طیف گستردهای از محصولات غذایی به آفلاتوکسینها، امروزه به عنوان یک معضل اقتصادی و تهدید جدی برای سلامت بشر در دنیا شناخته شده است. حد مجاز و استاندارد سم آفلاتوکسین یکی از شاخصهای امکان صدور مواد غذایی در تمامی دنیا بوده و امروزه چه بسیار محمولههایی که به دلیل بالا بودن میزان سم آفلاتوکسین از حد مجاز، مجوز ورود به بازارهای جهانی را به دست نمیآورند.
نیکمرام خاطرنشان کرد: غلات و دانههای روغنی و آجیلی از مستعدترین محصولات برای آلودگی و بعنوان مناسبترین بستر طبیعی برای قارچهای آفلاتوکسین زا بشمار میروند.
وی تصریح کرد: روشهای موجود جهت کاهش بار میکروبی مواد غذایی سبب کاهش شدید ارزش غذایی و تغییر خصوصیات فیزیکی و عطر و طعم موادغذایی میشوند، همچنین کارایی این روشها نسبت به هزینه مصرف شده جهت انجام این فرآیندها ناچیز بوده و علاوه برنداشتن صرفه اقتصادی و افزایش قیمت تمام شده، سبب کاهش ارزش تغذیهای شده و آثار نامطلوب و موادشیمیایی زیان باری بر جای میگذارند.
پژوهشگر مرکز فیزیک پلاسمای واحد علوم و تحقیقات گفت: ارائه روشی نوین برای استریل کردن این قبیل موادغذایی به طوریکه علاوه بر استریل کردن بر ارزش غذایی محصول تاثیری نگذارد، از اهمیت بالایی برخورداراست.
وی تاکید کرد: در این پروژه به طراحی و ساخت دستگاه میکروبزدایی مواد غذایی با استفاده از پلاسمای سرد اتمسفری با تکنولوژی منحصر به فرد و مناسب برای استریل کردن طیف گستردهای از مواد غذایی صادراتی که بتواند بدون آسیب به ارزش غذایی، میکروارگانیسمها را به نحو تاثیرگذاری از بین ببرد، پرداخته شده است.
نیکمرام گفت: از خصوصیات بارز این دستگاه میتوان به غیرحرارتی بودن آن، عدم استفاده از مواد شیمیایی و قابلیت استریل کردن انواع مواد غذایی از قبیل پسته، بادام، فندق، آجیل، خشکبار، غلات، حبوبات، دانههای روغنی، زعفران و انواع پودرها و ادویه جات بدون اینکه به رنگ، عطر، طعم و خصوصیات تغذیهای مواد غذایی تاثیر داشته باشد، اشاره کرد.
وی افزود: از دیگر خصوصیات ممتاز این دستگاه، استرلیزاسیون به روش پیوسته است که علاوه بر بالابردن دقت و سرعت بخشیدن به فرآیند، سبب صنعتی بودن دستگاه میشود.
محقق واحد علوم و تحقیقات تصریح کرد: این دستگاه هیچگونه مشابه داخلی و خارجی ندارد و برای اولین بار در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای واحد علوم و تحقیقات به سرپرستی دکتر محمود قرآننویس و با به کارگیری دستگاههای فوق حرفهای و پیشرفته ساخته شده در این مرکز، به انجام رسیده است.
نیکمرام خاطرنشان کرد: این دستگاه به ثبت داخلی رسیده و موفق به اخذ تاییدیه علمی شده است. همچنین مراحل ثبت بینالمللی این دستگاه از طریق مراجع ذیربط در حال انجام است.