شفاآنلاین-یک متخصص مغزو اعصاب با بیان اینکه بزرگترین روش مقابله با استرس دور شدن از تنش است، گفت: برخی روشها مانند « تکنیک شیر» که طی آن فرد مقابله آیینه ایستاده و فریاد میزند، برای تخلیه هیجانات و رهایی از استرس موثر است.
به گزارش شفا آنلاین،حمید رضا ترابی با بیان اهمیت مدیریت استرس در بیماران مبتلا به MS، اظهار داشت: رهایی از استرس آموزشی است که میتوان اصول آن را فرا گرفت و برای فراگیری آن، استعداد و توانایی خاص ذاتی نیاز نیست. متخصصان حوزه بهداشت روان معتقدند که اولین و بزرگترین روش مقابله با استرس داشتن آرامش و دور شدن از تنش است.
وی افزود: برای این کار راهحلهای طبیعی، تغذیه سالم، خواب کافی، ورزش، گردش در طبیعت، تنفس عمیق در سکوت و خلوت خود، خواندن کتابهای مثبت جهت برطرف کردن مسائل اجتماعی، توانبخشی، حل اختلالات منفی، مثبتگرایی، اجتناب از افکار منفی و مشورت با اهل فن، تخلیه روحی با ورزشهای هیجانی در محیطی خلوت، فریاد و جیغ زدن، گریه کردن و خنده درمانی وجود دارد که در انجام آنها باید پشتکار به خرج دهیم.
این نورولوژیست گفت: مبتلایان به MS باید واقعیتها را بپذیرند و با خود بگویند استرس وجود دارد و من باید آن را بشناسم. معمولاً تمام تمرینات ضد استرس با اندازهگیری میزان احساس استرس آغاز میشود و برای این کار به هیجاناتی که بر ماهیچهها، معده و روی پیشانی، دندانقروچهها و فشار دندانها بر هم و اختلال تنفسی احساس میشود باید دقت و توجه شود.
وی با توصیه به بیماران برای چند لحظه توجه دوستانه به خود، اظهار داشت: 5تا 10 دقیقه در شرایط سکوت بی آنکه به سایر کارهایی که باید انجام دهید، بیندیشید در استراحت عمیق فرو روید، برای این کار زمان و مکان آرامی انتخاب کنید. لباس راحت بپوشید و در نهایت هوشیاری صاف بنشینید و کف دستهایتان را آرام بر پاهایتان بگذارید و تمرینات تخلیه استرس را انجام دهید.
وی ادامه داد: برای انجام تمرینات تخلیه استرس چشمهای خود را ببندید، دم و بازدمتان را آهسته کنید، چند تنفس عمیق دمی عمیق به مدت 5 ثانیه انجام دهید و سپس آرام هوا را تخلیه کنید. این دم و بازدم را 5 تا 10 بار انجام دهید و اجازه دهید جسمتان آرام و رها شود. بعد از آن تصور کنید در اتومبیل یا قطاری با سرعت زیاد در حال حرکتید. اکنون سرعت آن را اضافه کنید و در این حال تنفس خود را رفته رفته افزایش دهید.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: جسم خود به ویژه آروارههایتان را به هم بکشانید. ماهیچههای شانهها و دستها و پاهایتان را به مدت 30 ثانیه منقبض کنید و سپس به تدریح از فشار آن بکاهید و سرعت اتومبیل یا قطار را نیز همزمان کاهش دهید. رفته رفته سرعت را کم و بدنتان را رها کنید. در این تمرین سعی کنید کاملاً به خودتان تنفس، جسم، سرعت اتومبیل یا قطار، انقباض عضلات، رها کردن و شل کردن بدنتان متمرکز باشید.
عضو کمیته علمی انجمن MS ایران اظهار داشت: بهتر است مبتلایان به MS، حدود ۱۰دقیقه برای خود وقت بگذارند و به تنفس خود متمرکز شوند. توصیه میشود مبتلایان خود را در یک وضعیت استرسزا و توأم با فشار روانی متمرکز کنند و تمام فشارها و تنفسهایی را که بر بدنشان وارد میشود احساس کنند.
وی افزود: بعد از آنکه این تنفس را احساس کردید خود را رها کرده، ریههایتان را تا آخرین مقدار هوا با دم پر کنید و 15 ثانیه نفس خود را نگه دارید سپس به آرامی بازدهم انجام داده و هوا را خارج کنید.
این نورولوژیست ادامه داد: در زمان تنفس عمیق که هوا را در سینه نگه داشتهاید تصور کنید که این فشار و تنفس تمام قفسه سینه شما را در بر گرفته است و همانطور که هوا را به آرامی خارج میکنید آرام شوید و این عمل را 5 بار انجام داده سپس به حالت عادی تنفس برگردید.
ترابی گفت: تکنیک شیر برای مبتلایان به MS و کنترل فشار روانی اهمیت فراوانی دارد. طبق آن فرد مبتلا باید در حالت ایستاده در تنهایی یا مقابل آیینه قدی یا با دو نفر یا یک گروه این تکنیک را انجام دهد. ابتدا چند تنفس عمیق داشته باشید، سپس آخرین تنفس عمیق را در سینه حبس کرده، دستها را به جلو آورده، انگشتتان را مثل پنجه شیر به سمت جلو کشیده، روی پنجه پا بایستید، خود را متمایل به جلو کنید و همزمان چشمها را به داخل حرکت داده و نوک بینی را نگاه کنید. در آخر با تمام قدرت هوا را خارج کرده و فریادی مانند شیر بکشید تا آرام شوید.
وی خاطرنشان کرد: این تکنیک را 5 بار پشت سر هم انجام داده سپس خود را آرام و جسمتان را رها کنید. پس از آن خواهید دید که احساس نشاط و آرامش میکنید توصیه میشود هر یک از این روشها به طور متناوب انجام تا استرس کنترل شود.
فارس