شفا آنلاین -رئیس سازمان انتقال خون ایران، تغيير اساسنامه سازمان را راهكاري مناسب براي رفع مشكلات حوزه خون و فرآورده های خونی عنوان كرد و خواستار توجه ويژه به راه اندازي پالايشگاه پلاسما شد
به گزارش شفا آنلاین، دكتر سيد حسن هاشمي گزينه پيشنهادي وزارت بهداشت در نشست مشورتي با حضور دكتر غلامرضا توگه رئيس سازمان انتقال خون ايران، دكتر تقي خاني، دكتر سعيد بوذري سرپرست انستيتو پاستور ايران، دكتر پور فتح الله استاد ايمونولوژي دانشگاه تربيت مدرس، دكتر كيوان مدير كل اداره نظارت و ارزيابي تجهيزات و ملزومات پزشكي سازمان غذا و دارو و شماري از صاحبنظران و كارشناسان اين حوزه به بررسي چالشها و فرصتهاي پيش رو در حوزه خون و فرآورده هاي خوني پرداخت.
در ابتداي اين نشست، دكتر سعيد بوذري سرپرست انستيتو پاستور ايران، با بيان مقدمه اي از تاريخچه و پيشينه اين مركز گفت: انستيتو پاستور ايران موسسه اي تحقيقاتي توليدي و آموزشي است كه با هدف تامين بهداشت و سلامت جامعه در سال 1299 در زميني وقفي تاسيس شد و در آن زمان ضرورت تاسيس موسسه اي علمي كه بتواند در زمينه هاي واگير فعاليت داشته و قادر به توليد برخي از واكسن ها باشد احساس مي شد.
وي با بيان اينكه انستيتو پاستور ايران يكي از 32 عضو در شبكه انستيتو جهان محسوب مي شود افزود: اين مركز در شبكه انستيتو جهان، از لحاظ قدمت رتبه 10 و از لحاظ جمعيت رتبه 4 را داراست.
در ادامه دكتر غلام رضا توگه رئيس سازمان انتقال خون ايران، توجه وزير به حوزه خون و فرآورده هاي خوني را موجب خوشحالي و خرسندي دانست و ابراز اميدواري كرد كه در آينده نيز به صورت مستمر ادامه يابد.
وي انتقال خون را جزء كليدي ترين و حساس ترين مجموعه ها خواند و تصريح كرد: سال گذشته WHO ايران را جزء 5 كشوري دانست كه در ارتقاء كيفيت خوني، بالاترين موفقيت را بدست آورده اند، لذا مفتخريم كه يكي از سالم ترين خونهاي جهان را تهيه و توليد مي كنيم.
توگه، تغيير اساسنامه و ايجاد هيئت امناي قوي در اين سازمان را راهكاري مناسب براي رفع مشكلات عنوان كرد و خواستار توجه ويژه وزير به راه اندازي پالايشگاه پلاسما شد.
سپس دكتر فاضلي مديرعامل شركت مادر تخصصي دارويي و تجهيزات پزشكي كشور، با ارائه گزارشي از نحوه شكل گيري اين شركت گفت: در سال 1384 با مصوبه شوراي عالي اداري شركت سهامي دارويي كشور و شركت پخش فراوردههاي پزشكي ايران در يكديگر ادغام و شركت سهامي دارويي و تجهيزات پزشكي كشور از ادغام شركتهاي مذكور ايجاد شد و اساسنامه در مهرماه سال1386 به تصويب هيئت وزيران رسيد.
وي تشكيل سازمان غذاو دارو از محل ادغام شركت مادرتخصصي دارويي و تجهيزات پزشكي كشور و مركز غذا و دارو را از چالشهاي اين حوزه دانست و تاكيد كرد: بحث ادغام اين دو حوزه كاملا اشتباه بود چرا كه سازمان داراي وظايف نظارتي و شركت مادر تخصصي، ساختاري تجاري و وظيفه تنظيم بازار را بر عهده دارد لذا تجميع آنها اساسا با مشكل مواجه است.
در ادامه دكتر حق پرست مدير عامل و عضو هيئت مديره شركت مادر تخصصي پالايش و پژوهش خون، گفت: پالايش پلاسما اولين بار در سال 1355 در سازمان انتقال خون ايران آغاز شد و نياز به توسعه بيشتر و توليد فرآورده هاي مشتق از پلاسما سبب شد كه وزارت بهداشت در سال 1369 زمينه لازم جهت تاسيس مركز پالايش پلاسما را به منظور تامين فرآورده هاي پلاسمايي در كشور فراهم آورد.
وي تهيه فرآورده هاي مشتق از پلاسما شامل فاكتورهاي انعقادي 8 و 9، ايمونوگلوبولين تزريقي و آلبومين از پلاسماي جمع آوري شده در پايگاههاي انتقال خون كشور با همكاري شركتهاي معتبر توليد كننده فرآورده هاي پلاسمايي را از جمله فعاليتهاي اين مركز خواند و تصريح كرد: توليد معرف ها و كيت هاي تشخيصي شامل آنتي سرم هاي گروههاي خوني مختلف، آنتي سرم HLA كيت هاي انعقادي كمپلمان خرگوش، پليت هاي تشخيصي محلول هنكس و كنترلهاي مثبت و منفي HLA و همچنين همكاري با مراكز تحقيقاتي و علمي پژوهشي و انجام تحقيقات كاربردي از ديگر فعاليتهاي اين مركز محسوب مي شود.
پس از آن دكتر كيوان مدير كل اداره نظارت و ارزيابي تجهيزات و ملزومات پزشكي سازمان غذا و دارو، با بيان اينكه خوشبختانه از لحاظ تجهيزات پزشكي كمبودي در كشور وجود ندارد گفت: افزايش كاذب قيمتها، نبود آمار دقيق از مصرف و عدم تعريف جايگاه تجهيزات پزشكي در كشور از جمله چالش هاي اين حوزه محسوب مي شود.
در ادامه دكتر پورفتح الله استاد ايمونولوژي دانشگاه تربيت مدرس، ايران را پيشگام در صنعت پلاسما خواند و گفت: همكاري سازمان غذاو دارو در استفاده از پلاسماي داخلي به جاي نمونه هاي خارجي آن بسيار مطلوب است چرا كه بر اساس تاكيدات WHO منبع پلاسماي هر كشور بايد از همان كشور باشد تا تغيير جغرافيايي بيماريها صورت نگيرد.
وي شاخص اهداي خون (27 واحد به ازاي هر هزار نفر) را دستاوردي بزرگ دانست و افزود: متاسفانه هنگامي كه خون از سازمان خارج مي شود، متولي خاصي ندارد و لازم است در اين خصوص سازوكار مناسبي ديده شود.
سپس دكتر تقي خاني استاد پيشكسوت و رئيس سابق انستيتو پاستور ايران، بخش خون و پلاسما را بيش از مشكلات خارجي درگير معضلات داخلي دانست و خاطر نشان كرد: بسياري از افراد براي ورود به ايران و توليد واكسن انساني با برند ايراني اعلام آمادگي كرده اند تا از اين طريق واكسن مورد نياز كشورهاي منطقه تامين شود چرا كه دست ما در توليد فرآورده هاي خوني بسيار بالاست