شفا آنلاين -امروز ، در سراسر دنیا کیست که نداند ، گیاهان داروئی و معطر ، در سلامتی انسانها چه نقش مهمی دارند؟ ایران ، از جهت تنوع گونه های گیاهی وگیاهان دارویی ،یک استثناء است ( با 8000 گونه گیاهی شناسایی شده که با تنوع گیاهی کل قاره سبز اروپا برابری می کند).در ایران به دلیل وجود 11 اقلیم از 13 اقلیم آب وهوایی دنیا انواع گیاهان داروئی ، به وفور رشد می کنند ودر میان گونه های گیاهی ایران بیش از 1700 گونه گیاه بوم زاد (endemic)که اختصاصی ایران هستند ، وجود دارد.
به گزارش شفا آنلاين ،پیشینه علمی ایران در زمینه شناخت گیاهان داروئی وخواص درمانی آنها ، با آثار بی نظیر دانشمندان ایرانِی همچون ابوعلی سینا ، زکریای رازی ، ابوریحان ، حکیم جرجانی و.... جزء میراث ماندگار علمی بشریت است وتا آغاز قرن بیستم ، به عنوان مبنای طب ،در دانشگاههای اروپا تدریس می شده است.
طب سنتی ایران ، از مکتبهای شاخص طبی دنیا است که اساس درمانهایش را گیاهان داروئی تشکیل می دهند واستفاده بیشتر از این مکتب طبی ، بعنوان طب مکمل درپیشگیری ودرمان بیماریها ، می تواند سطح سلامتی فردی وعمومی جامعه را افزایش دهد.
امروزه 80%مردم دنیا به نوعی از گیاهان دارویی در درمان استفاده می کنند و در نتیجه تحقیقات ومطالعات متعدد به عمل آمده از آثار وعوارض جانبی سوء داروهای شیمیایی ، برسلامتی انسانها طی صد سال گذشته از یک سو ونتایج مثبت حاصله از سازگاری طبیعی گیاهان دارویی وداروهای تولیدی با منشاء گیاهی ،بر سلامت انسان حداقل به عنوان عامل پیشگیری کننده ازبیماریها از سوی دیگر ، تمایل روز افزونی را به استفاده بیشتر از گیاهان داروئی در سراسر دنیا پدید آورده است.
در کشورهای پیشرو تولیدکننده دارو در جهان بین 25 تا 75%داروهای تولیدی آنها با استفاده از مواد مؤثره گیاهان دارویی ،ساخته می شود ( آلمان حدود 75%( و متاسفانه سهم ایران در این زمینه کمتر از متوسط جهانی است .
با اشارات مختصری که درباره اهمیت گیاهان دارویی در جهان وقابلیت های ممتاز ایران در این زمینه شد ،جا دارد، هرچه بیشتر وسریعتر به این ظرفیت ها از جهات مختلف علمی ،کشاورزی ، پزشکی ، صنعتی وبازرگانی پرداخته شود.
برابرتحقیقات انجام شده درمراکز معتبر کشور با پیگیری واجرای یک برنامه دهساله ، در ایران بیش از 500 هزار شغل پایدار خصوصا در بخش کشاورزی وصنایع تّبدیلی وفرآوریهای مربوطه برای نیروی انسانی آماده کار از ساده تا فارغ التحصیلان دانشگاهها ایجاد خواهد شد.
میلیونها هکتار اراضی مرتعی ،جنگلی که زیر پوشش انواع گیاهان دارویی هستنند درعین حفاظت وغنی ترشدن ، مورد بهره برداری اقتصادی وسیع قرار خواهند گرفت و حاصل تولیدات بیشتر انجام شده ، باانجام فعالیتهای مناسب بازرگانی ، می تواند صادرات گیاهان داروئی وفرآورده ها ی مربوطه را تا یک میلیارد دلار در سال افزایش دهد . بدنه علمی کشورخصوصا جوانان فارغ التحصیل دانشگاهها ، باشور ونشاط وامید به تحقیق در ابعاد مختلف در این زمینه فعال میشوند و نتایج حاصله در بخش های اهلی و زراعی کردن گیاهان خودرو ، افزایش مواد موثره گیاهان دارویی ، فراوری و استخراج عصاره و اسانس و تولید مواد اولیه داروئی – بهداشتی درصنایع تبدیلی مربوطه ، مورد استفاده وسیع قرار می گیرد وضمن بینیازیکشور ، به دنیا صادر می شود.
یکی از روشهای تمرکز و توسعه این زمینه های مهم ، ایجاد فضای مطلوبی برای دیدن وآشنایی بیشتر عموم مردم وگروههای هدف از جمله دانشجویان ، محققان ، پزشکان ، داروسازان ، کشاورزان ، فعالان اقتصادی در بخش صنعت وبازرگانی وحتی پیشه وران ، با گیاهان داروئی ، نحوۀ کشت وپرورش ، خواص وموارد استفاده وسیع آنها بویژه در تامین سلامتی فردی و کل جامعه است که در باغهای گیاهشناسی داروئی قابل انجام ونمایش است ودر چنین مراکزی تحقیقات کاربردی با ارزشی برای تحقق اهداف ذکر شده می تواند شکل گیرد .
در حال حاضر در 168 کشور دنیا بیش از 2514 باغ گیاهشناسی شناسائی شد ه که قریب 4 میلیون نمونه زنده گیاهی از 80 هزار گونه در آنها نگهداری و پرورش داده می شود.
بعضی از باغهای گیاهشناسی دنیامثل باغ Kewانگلستان، سالانه متجاوز از یک میلیون نفر بازدید کننده دارد و به یک قطب مهم جذب گردشگر، تبدیل شده اند .سابقه تاسیس بعضی از باغها ی گیاهشناسی دنیا ، حدود پانصد سال است. (پادوآ در ایتالیا تاسیس شده در 1545)
باغهای گیاهشناسی داروئی ، از زمره قدیمترین باغهای ایجاد شده در دنیا هستند ونمونه های بسیاری از آنها طی هزاران سال ، غالبا در کاخها و صومعه ها ، در کشور های مختلف دنیا ایجاد می شده است تا به هنگام نیاز از گیاهان دارویی موجود در آن برای بهبودی بیماران استفاده شود.
باغ گیاهشناسی دارویی فیروزه هم در پی چند سال مطالعه ویکسال کار اجرایی ، در بهار سال گذشته در جنوبغرب تهران ، روستای فیروز بهرام ، با وسعت 7/3 هکتار، برای استفاده عموم گشایش یافته است، در این باغ کلکسیون زنده ای از حدود سیصد گونه گیاهان دارویی ومعطر از انواع علفی ، بوته ای ، درختچه ای ودرختی جمع آوری شده است وهر ساله گونه های جدیدی به آن افزوده خواهد شد. ،
طراحی و چیدمان گیاهان دارویی در این باغ گیاهشناسی دارویی با الهام از نظم طبیعت وگردش فصول وماهها ونیز تقسیم بندیهای مختلف گیاهان داروئی ، بانامگذاری مناسب برقطعات ومعابر وبه شکل منحصر به فرد شکل گرفته است.
کاربرد های درمانی گیاهان دارویی در دوازده کشتگاه ، تیره های مختلف گیاهی ، اجزاء واندام قابل استفاده گیاهان مثل برگها ،سرشاخه ها ،گل ها ، ریشه ها و پیاز ها ،بذرها و میوه ها ، گیاهان سمی ، گیاهان روغنی ، گیاهان رنگزا، گیاهان صمغ دار ،گیاهان زینتی - داروئی ، گیاهان معطر ، ادویه ای ، گیاهان دارویی جوشاندنی و دم کردنی ، گل های خوردنی ، گیاهان دارویی قابل پرورش خانگی ، کاربرد گیاهان دارویی در فضای سبز ، فرش ایرانی با گل ها و گیاهان دارویی وهمچنین مزارع نمونه معرفی چهل گیاه داروئی با قابلیت کشت انبوه ، بخشهای مختلف تشکیل دهنده کلکسیون باغفیروزه هستند.در حال حاضر پروژه های تحقیقاتی متعددی در باغ ، با حضور فعال استادان ، فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته های گیاهان دارویی، زراعت، گیاهپزشکی و دیگر گرایش های مرتبط در حال پیگیری است.
مطمئنا برای کسانی که گهگاه از گیاهان دارویی و غالبا بصورت خشگ شده استفاده می کنند و میدانند دیدن گیاهان تازه و زنده دارویی جز در رویشگاه های طبیعی مانند دامنه کوه ها ، پهنه دشتها و بیابان ها و در دل مرتع ها و جنگل ها ی دور دست امکان پذیر نیست ، جذابیت بسیاری دارد که در حاشیه شهر تهران بتوانند صدها گونه از این گیاهان را شاید برای نخستین بار از نزدیک ببینند گیاهانی همچون گل گاوزبان ، سنبل الطیب ، آویشن ، مریم گلی ، بو مادران ، باد رنجبویه ، اکیناسه ، نعناع فلفلی ، به لیمو ، آرتیشو ،روناس ، سماق ،ژینکو ، عناب ، سنجد ،زیتون تلخ ،خواجه باشی ، کاسنی ،بابونه ، زنجبیل شامی ، عروسک پشت پرده ، گوش بره ، پنیرک ، دیژیتالیس ، سویا ، گلرنگ ، زعفران ، زیره و بسیاری از گیاهان دارویی مفید و موثر دیگر که پشتوانه سلامت ما هستند
انسان امروز ، با در اختیار داشتن دانش وتجربه ارزشمند پیشینیان ، گذراندن تجربه ای نزدیک دویست ساله از جایگزینی داروهای شیمیایی با درمانهای طبیعی ، باآگاهی بیش از همیشه نسبت به خواص درمانی شگفت انگیز گیاهان داروئی، با کمترین عوارض جانبی بعدی وعدم امکان مشابه سازی آزمایشگاهی بسیاری از مواد مؤثر ه پیچیده ومرکب آنها ، هرچه بیشتر گیاهان را در سفره غذایی خود وارد کرده است تا اولا شرایط مساعد برای فعال شدن سامانه طبیعی بدن فراهم شود ، که روند خود درمانی بدن و پیشگیری از بیماری هاحاکم بدن باشد. ودر صورت بیماری ، حتی الامکان با بهره گیری از ترکیبات طبیعی با انواع بیماریها مبارزه کند.