به گزارش خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد فرهادی در جلسه با روسای دانشگاههای استان اصفهان، با اشاره به وضعیت بودجه وزارت علوم اظهار کرد: دانشگاهها در ماههای بهمن و اسفند با مشکل مالی مواجه هستند.
وی افزود: در شرایطی خاصی قرار داریم و مشکلاتی در موارد گوناگون در دانشگاهها وجود دارد. توسعههای حق و ناحقی در دانشگاه ها در سالهای گذشته ایجاد شده و مشکلاتی را برای وزارتخانه ایجاد کرده است. توسعه صورت گرفته و نتیجه این شده که بودجه سقف مشخصی داشته اما با گسترش دانشگاهها مجبور شدند آن را بین واحدها تقسیم کنند.
وزیر علوم، با بیان اینکه دو هفته قبل نامهای را با مضمون مشکلات، مسایل، نیازها و اعتبار دانشگاهها به دکتر روحانی و مقام معظم رهبری تقدیم کردم، اضافه کرد: بودجه دولت تا پایان سال مشخص است ولی با وضعیت قیمت نفت اوضاع بدتر شد، اگر هم قیمت نفت پایین تر بیاید وضعیت نامناسب تری خواهیم داشت. از صندوق توسعه ملی هم که نمیشود انتظاری داشت و اصلا برای رفع مشکل بودجه وزارت علوم نمیتوان به آن تکیه کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای 91 و 92 تنها نزدیک به 70 درصد از بودجهها تخصیص داده شده است، خاطر نشان کرد: امسال هم 62 درصد از بودجه اختصاص داده شده است.
وزیر علوم،تحقیقات و فناوری با اشاره به تصمیمات گرفته شده در وزارتخانه، گفت: ادغام دانشگاههای فنی حرفهای و علمی- کاربردی منتفی شد، زیرا ماموریت هر یک از آنها متفاوت است، بنابراین ادغام آنها درست نیست.
فرهادی اظهار کرد: در سالهای گذشته دانشگاه آزاد اسلامی یک گستردگی بی حد و حصر پیدا کرد که باید آن را سامان داد. مسوولان دانشگاهها در گذشته در جلسات و ساماندهی رشتهها و پذیرش ها شرکت نمیکردند، اما اکنون تمکین کردهاند و جلساتی برای بررسی ظرفیت و رشتهها این دانشگاه در حال برگزاری است.
وی با بیان اینکه رشتهها و ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی توسط شورای عالی گسترش بررسی میشود، اظهار کرد: باید ظرفیت پذیرش دانشگاه ازاد با شورای گسترش هماهنگ باشد و توسط این نهاد بررسی شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: رتبه دانشگاه تهران در دنیا 350 است ولی این رتبه واقعی آن نیست و باید رتبه این دانشگاه زیر 200 باشد، دلیل این وضعیت تفکیک قائل شدن میان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران است که باید یکی در نظر گرفته شوند.
وی افزود: در مورد جهاد دانشگاهی اصفهان نیز همین گونه است و باید دانشگاه اصفهان را همراه با جهاد دانشگاهی و امکانات آن در نظر گرفت و برای رتبه بندی بررسی کرد.
فرهادی با تاکید بر اینکه باید همه در رفع مشکلات دانشگاه کمک کنند، ادامه داد: برخی از اختیارات از حوزه دانشگاهها بیرون رفته است و دانشگاهها به آن اعتراض دارند، من میگویم برخی از اختیارات حتی از وزارتخانه هم گرفته شده که باید به آن برگردانده شود.
وی اضافه کرد: در جذب هیئت علمی اختیار از وزارتخانه گرفته شده است. هیئت عالی جذب ضوابط را وضع میکند و نظارت دارد اما میخواستند در هیئتهای اجرایی هم وارد شوند و عملا در برخی مواقع این کار را کردند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر برگرداندن اختیارات وزارتخانه، گفت: برای رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی موارد مورد نیاز را نوشتم و به جد پیگیر آن هستم، از جمله این موارد باز گذاشتن دست دانشگاهها در جذب هیئت علمی است.
فرهادی افزود: باید قوانین هیئتهای امنا را بررسی و بازنگری کرد تا به آنها اختیارات بیشتری داد. یک دید منفی در سازمان برنامه، دیوان محاسبات و اقتصاد و دارایی وجود دارد که می خواهند هیئتهای امنا را کنار بگذارند ولی به جد جلوی این قضیه را باید گرفت و به هیئتهای امنا اختیار داد.
وی ادامه داد: شورای عالی برنامه ریزی را احیا کردیم و از شنبه هفته آینده اولین جلسه خود را برگزار میکند. برخی رشتهها عمرشان تمام شده و کشور به برخی رشتههای جدید نیاز دارد. در این زمینه باید به دانشگاه ها اختیار داد تا حتی در برنامه ریزی درسی نیز اختیار داشته باشند.
وزیر علوم با اشاره به صندلی های خالی در دانشگاهها، گفت: 800 هزار صندلی خالی در دانشگاهها داریم و باید در این مورد بررسیهای لازم را انجام دهیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در حاشیه بازید از حوزه آزمون کارشناسی ارشد نیز در پاسخ به سوالی مبنی بر حضور نمایندگان مجلس در کمیته تشخیص مصادیق بورسیهها اظهار کرد: نمایندگان مجلس میتوانند به عنوان ناظر در این کمیته حضور یابند و همیشه روند همینطور بوده است.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر بررسی صلاحیت سرپرست دانشگاهها اظهار کرد: سرپرست 11 دانشگاه در نوبت بررسی شورای انقلاب فرهنگی هستند، ضمن اینکه باقی دانشگاهها را به تدریج ارسال میکنیم.
فرهادی در مورد علت مرگ دانشجوی دکترای دانشگاه تهران و صحت و سقم برخی
ادعاها مبنی بر خودکشی وی اظهار کرد: طبق بررسیهای انجام شده گفتند که این
دانشجو در حال راه رفتن در راهروی دانشکده بوده و علیرغم رسیدگی سریع،
فوت کرده است. همانطور که میدانید ما با مواردی نظیر ایست قلبی و سکته
روبهرو هستیم.