شفا آنلاين-عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا گفت: پس از 40 سالگی، نه تنها تعداد تخمکها کم میشود، بلکه کیفیت آنها نیز پایین آمده و علاوه بر ناباروری، احتمال خطر سقط و تولد فرزندانی با ناهنجاریهای کروموزومی افزایش پیدا میکند.
به گزارش شفا آنلاين،به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فناوریهای نوین علومزیستی جهاد دانشگاهی ابن سینا، افسانه محمدزاده، با اشاره به اهمیت حفظ باروری در افراد گفت: هدف ما این است که قبل از آنکه وقایع ناباروری اتفاق بیفتد، حفظ باروری کنیم و این شامل افرادی میشود که در حالت فعلی خود از لحاظ باروری مشکلی نداشته اما بنا به دلایلی ممکن است ذخیره تخمدانی آنها در آینده کاهش یابد و کیفیت تخمکها پایین آمده و زمانی که تصمیم به بچه دار شدن میگیرند، دچار مشکل شوند.
وی افزود: پیشنهاد ما این است که این افراد پیش از آنکه دوران طلایی بارداری را خود را از دست دهند و به دوران پیر شدن تخمدان یا کاهش ذخیره تخمدان نزدیک شوند، اقدامات پیشگیری را در جهت حفظ باروری انجام دهند.
محمدزاده با تأکید بر اینکه سن یک فاکتور بسیار مهم در قدرت باروری زنان است، تصریح کرد: قدرت باروری در زنان نامحدود نیست، لذا بهترین دوره طلایی در زنان برای باردار شدن زیر 35 سال است که پس از آن، از سنین 35 سال تا 38 سالگی به صورت طبیعی قدرت باروری کاهش یافته و پس از آن سرعت بیشتری مییابد به نحوی که پس از 40 سالگی، نه تنها تعداد تخمکها کم میشود، بلکه کیفیت آنها نیز پایین آمده و علاوه بر ناباروری، احتمال خطر سقط و تولد فرزندانی با ناهنجاریهای کروموزومی نیز افزایش پیدا میکند.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا با اشاره به اینکه هر عاملی که باعث عمل جراحی در سطح تخمدان به صورت وسیع شود، میتواند به تخمدان صدمه زده یا خون رسانی به تخمدان را دچار اختلال کند، تصریح کرد: حفظ باروری در بیماریهایی چون اندومتریوز که تخمدان را درگیر میکند و ممکن است به دلیل عود بیماری نیاز به عملهای جراحی مکرر و متعدد باشد، بسیار با اهمیت است.
این جراح و متخصص زنان با تشریح روشهای رایج حفظ باروری در حال حاضر گفت: آنچه در درجه اول در خصوص حفظ باروری مطرح است، بحث انجماد جنین است که به صورت معمول در مراکز ناباروری در حال انجام است و در درجه دوم انجماد تخمک و نهایتاً انجماد یا فریز بافت تخمدان است.
محمدزاده با اشاره به اینکه در دختران نابالغ امکان دریافت تخمک در جهت حفظ باروری وجود ندارد افزود: انجماد بافت تخمدان در جایی که امکان فریز تخمک بالغ و جنین وجود ندارد از اهمیت بسیاری برخوردار است.
این جراح و متخصص زنان، با تشریح فرآیند گرفتن بافت تخمدان از مراجعه کننده و انجماد آن تأکید کرد: به دست آوردن بافت تخمدان نسبت به تخمک دشوارتر است و ما ناچار هستیم که به حفره لگن دسترسی پیدا کنیم که یا از طریق جراحی باز یا با استفاده از روشهای امروزی مانند روش لاپاروسکوپی یا همان جراحیهای بسته در زیر بیهوشی عمومی اقدام به دریافت قسمتی از بافت تخمدان میکنیم.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا با اشاره به کیفیت و مدت زمان نگهداری تخمک، جنین و بافت تخمدان فریز شده، بیان کرد: وقتی تخمک یا جنین در برودتی مانند ازت مایع و در دمایی کمتر از 96 درجه سانتیگراد قرار میگیرند، زمان نگهداری به نوعی نامحدود میشود و نگرانی افراد از لحاظ قابلیت مدت زمان نگهداری و امکان استفاده از آن در سالهای آینده برطرف شده و همچنین کیفیت نیز تغییری نمیکند.
محمدزاده با تشریح چگونگی حفظ باروری در فرد مبتلا به یکی از سرطانهای زنان و تخمدانهای درگیر بیماری گفت: جداسازی تخمکها از تخمدانهای سرطانی و بلوغ آنها در شرایط آزمایشگاهی صورت می گیرد و سپس توسط لقاح آزمایشگاهی جنین تشکیل شده و پس از آماده سازی رحم، جنین ها منتقل میگردند. هر چند که میزان باروری در این روش نسبت به انجماد جنین پایینتر است.
گفتنی است جهت آشنایی زوجین با روش های حفظ باروری و بررسی چگونگی استفاده از این روشها به ویژه در مردان، برنامهای با عنوان پایان ناباروری با همکاری مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا، امروز شنبه 27 دی سال جاری ساعت 19 از شبکه چهار پخش میشود.
افزایش آگاهی زوجین درباره ناباروری، حفظ باروری و بررسی مشکلات پیش روی درمان در کشور، اعم از مراجعه به مراکز غیر تخصصی درمان و باورهای غلط در درمان ناباروری از مهم ترین اهداف این مرکز است.
فارس