زنان باردار
دارای اضافه وزن
خانمهای باردار دچار اضافه وزن و چاق نباید از رژیمهای محدود برای مثال
رژیم غذایی که در آن مصرف کربوهیدراتها مثل نان، برنج، ماکارونی حذف
میشود و یا رژیمهای غذایی که در آنها از تمام گروههای غذایی اصلی یعنی
نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی و میوه، گوشت، حبوبات و تخم مرغ استفاده
نمیشود، برای کاهش وزن استفاده کنند. همچنین تحرک کافی از طریق پیادهروی
منظم روزانه مثلا یک ساعت پیادهروی در روز در صورت نداشتن ممنوعیت پزشکی
داشته باشند.
راههای کاهش مصرف چربی
برای کاهش مصرف چربی از سرخ کردن غذاها اجتناب کرده و تا حد امکان به شکل
آبپز، بخارپز و کبابی مصرف شوند، چربی اطراف گوشت و پوست مرغ را قبل از
پخت، جدا و از مصرف آن خودداری کنید، از شیر و محصولات لبنی کم چرب استفاده
کنید، به جای بهکار بردن سسهای چرب در تهیه سالاد از چاشنیهایی مثل
آبلیمو، سرکه، آبغوره، آب نارنج استفاده کنید، از تنقلات پرچرب مثل چیپس،
پیراشکی و شکلات اجتناب کنید، مصرف فست فودها را که حاوی چربی زیادی هستند
مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و ... محدود کنید، توجه کنید که هرگز همه
چربیها و روغنها حذف نمیشوند، بلکه نکته مهم، نوع و مقدار روغن مصرفی
است. روغن جامد را حذف کنید، از روغنهای مایع با کیفیت مطلوب مثل روغن
کلزا و ... به مقدار کم در غذاها استفاده کنید.
کاهش مصرف مواد قندی
استفاده از میوههای تازه بجای شیرینی و شکلات در میان وعدهها، مصرف دوغ
کم نمک بدون گاز، آب و آب میوههای طبیعی بجای نوشابههای گازدار، کم کردن
مصرف قند و شکر همراه با چای و جایگزینی آن با کشمش، خرما به مقدار کم،
استفاده از میوههایی نظیر سیب، هلو و گلابی که قند کمتری دارند و محدود
کردن میوههای شیرین مانند انگور، خربزه و انجیر و خودداری از مصرف دسرهای
شیرین پس از صرف غذا.
کاهش مصرف
مواد نشاستهای
محدود کردن مصرف نان، برنج و ماکارونی (7 سهم در روز). هر سهم عبارت است
از 30 گرم نان یا یک کف دست بدون انگشتان یا یک برش 10 در 10 سانتی متری از
نان بربری، سنگک و تافتون و برای نان لواش چهار کف دست، یا 30 گرم یا سه
چهارم لیوان غلات صبحانه، یا نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته و استفاده از
نانهای سبوسدار به جای نانهای فانتزی.باید گفت نان سنگک بیش از سایر
نانها سبوس دارد.
اصلاح رفتارهای تغذیهای
فقط در حالت نشسته و در یک مکان خاص غذا بخورید. پس از اتمام غذا، سفره
غذا را ترک کنید. غذا خوردن را همزمان با سایر فعالیتها، مانند تماشای
تلویزیون یا کتاب خواندن انجام ندهید. همه غذای تهیه شده را سر میز
نگذارید. بهتر است به اندازهای که میخواهید صرف کنید در ظرف خود بکشید و
دوباره سر قابلمه غذا نروید. مواد غذایی ناسالم خریداری نکنید و به منازل
نیاورید (مانند نوشابه، چیپس، پفک). همیشه خرید مواد غذایی را در مواقعی که
گرسنه نیستید، انجام دهید. از میوهها و سبزیهای تازه به عنوان میان وعده
استفاده کنید. غذا را آهسته و با آرامش بخورید. سعی کنید وعدههای اصلی
غذا (صبحانه، نهار و شام) را حذف نکنید، زیرا ناچار منجر به ریزه خواری
خواهید شد. غذا را در ظروف کوچکتر بکشید.
راههای افزایش دریافت فیبر
روزانه از سبزی خوردن، سبزیهای محلی یا سالاد همراه غذا استفاده کنید.
میوههای تازه به عنوان میان وعده مصرف کنید. به جای نانهای سفید از
نانهای سبوس دار استفاده کنید. قبل از شروع غذا، سالاد شامل کاهو، کلم،
گل کلم، گوجه فرنگی، خیار، هویج، کرفس و ... میل کنید. به جای مصرف آب
میوه، از خود میوهها استفاده کنید. به جای مصرف برنج سفید، از عدسپلو،
لوبیا پلو، سبزی پلو و موارد مشابه استفاده کنید. همراه با افزایش مصرف
مواد غذایی پرفیبر، نوشیدن بیشتر آب را فراموش نکنید.
آرمان